Gizem TABAN/İZ GAZETE- Normalleşme kararları kapsamında birçok yasak kalkarken nargile kafelerin halen açılmaması esnafı isyan ettirdi. Pandemi sürecinin başından bu yana kapalı olmaları ve devletten yeterli desteği alamamalarından dolayı batma noktasına geldiklerini söyleyen İzmirli Nargile kafe İşletmecisi Çağdaş Vargün, nargile kafe işletmecilerinin üvey evlat muamelesi gördüğünü belirterek hükümete seslendi. 



‘EN BÜYÜK SORUN KİRA’
Pandemi sürecinden olumsuz anlamda en çok etkilenen esnafların başında nargile kafe işletmecilerinin geldiğini söyleyen Nargile kafe işletmecisi Çağdaş Vargün, en büyük sıkıntılarının kiralar olduğunu belirtti. 17 aydır kapalı olduklarının altını çizen Vargün, “Bu süreçte en zorlandığımız konu kiralar oldu. Devlet bizi mülk sahipleriyle baş başa bıraktı. İşletmelerimizde çalışan birçok kişi işsiz kaldı. Devletin kira yardımından bizim gibi anonim ya da limited şirketi olan kafeler yararlanamadı, yalnızca çok küçük ölçekli işletmeler kira yardımı alabildi” diye konuştu.


‘BİRÇOK ESNAFA HACİZ GELDİ’
Kira konusunda devlete ‘destek’ çağrısı yapan Çağdaş Vargün, “Bize destek olsun ya da mülk sahipleriyle yarı yarıya gibi bir anlaşma yaptırsın, ‘ben yardım edemesem de sizi yalnız bırakmıyorum’ desin. Çünkü kira yatıramadığımız zaman mülk sahibi bizi mahkemeye verdiğinde dükkandan atabiliyor. Bununla ilgili bir çözüm bulunması lazım. Ama tüm bunlarla ilgili bir açıklama yapılmadı. Birçok mülk sahibi esnaflara haciz gönderdi” dedi.


‘SEKTÖR ARTIK TÜKENDİ’
Kapalı olmalarına rağmen vergi ödemek zorunda kaldıklarını dile getiren Vargün, sektörün tükenme noktasında geldiğini vurguladı. Vargün, “Sektörde kaç tane arkadaşımız kapattı gitti, kafelerini kapattılar. Biz de artık umutsuzuz, ‘nargile kafeler açılmayacak, başka bir iş yapalım’ diye düşünüyoruz. Sektör artık tükendi. Devlet, nargile kafeleri açmak istemiyor. Ancak en çok vergi veren esnaflardan biri de biziz. Ödediğimiz vergiler çok yüksek. Ayrıca, kapalı olmamıza rağmen, TAPDK vergisini ödememiz isteniyor” açıklamalarında bulundu. 


‘DEVLET, ESNAFINI BATIRDI’
‘Devlet arkamızda değil’ diyen Vargün, “Ama biz yıllarca devlete, sigortasını, vergisini, stopajını yatıran mükellefleriydik. Devlet nargile sektöründeki esnafını batırdı, bitirdi. Bizi kendi halimize bıraktı” dedi.


‘ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYORUZ’
Nargile kafe işletmecilerinin üvey evlat muamelesi gördüğünü söyleyen Vargün, “Devletin bize karşı bir önyargısı olduğunu düşünmeye başladık. Galiba artık, ‘siz batın, gidin’ demek istiyor. Bize dese ki, ‘sizi açmayacağım’ biz de ona göre önlemimizi alırız ama kesin bir şey de söylemiyor. Son yazıda diyor ki, ‘salgının durumuna göre açma durumu olabilir’ diyor. Böyle deniyor ama en azından bize bir yardımda bulunulsun da ayakta kalalım” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi