MTK Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Salkım, Özgür Coşkun ile Sektör programına katıldı. Salkım, Haziran ayında kalkan düğün yasaklarının 4 Eylül tarihinde tekrar getirilmesini değerlendirerek, esnafın devletten taleplerini dile getirdi.

Manifatura Tuhafiye ve Konfeksiyon Toptancıları Sitesi (MTK) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Salkım, ilk olarak MTK’nın geçmiş dönemini anlattı. 12 bin işçinin çalıştığı MTK’da 755 blok ve 2 bin 255 büro olduğunu kyadeden Salkım, “100 milyon doların üzerinde bir ihracat getirisi var ülkemize. Yüzde 95’i tekstil sitemizin, gelinlik, çeyiz, halı, maske üretimi var. Türkiye’nin de çok ciddi maske üretim sanayisi. Bacasız sanayiyiz kısaca” diyerek pandemi sürecinin tekstilcileri nasıl etkilediğini anlattı.

‘TİCARİ SIKINTI BEKLİYOR’

Tekstil harici birkaç sektörde daha işyeri açıldığını kaydeden Salkım, “İlk pandemi sürecinde tüm sektörler gibi şaşırdık. Medikale çok ağırlık verildi, maske, tulumlar, örnekler. Çok ciddi bir istihdam sağlandı. İstihdam sağlanırken çevre belediyelere de çok iyi katkılar sağladık. O sürecin haricinde de yurtdışı ihracatları da problemsiz bir şekilde devam ediyor. Düğünlerin iptal edilmesiyle beraber düğün sektörü krize girdi. Yasaklardan sonra düğünlere Haziranda izin verildi. Üretici firmaların hepsi belli risklere girdiler. Şimdi tekrar kapandı. Krediler kaldı, üretim fazlası kaldı. Sektör çok bütük tıkanmaya girdi. Sağlık her şeyden önemli. Sağlığımızı kaybetmeyeceğiz ama işimizi de kaybetmeyelim. İkisini bir arada götürmek kadar güzel bir şey yok. Tabi ki bu kararlara saygılıyız, bu arkadaşların kiraları var, çekleri var bu insanlar şu anda bunları nasıl ödeyeceğiz diye düşünüyor. O yüzden devletten destek bekliyoruz. Bu destek gelmezse çok arkadaşımızı ticari sıkıntı bekliyor. Sokak düğünleri ile bu işi hakkıyla yapan karıştırılmamalıydı. Burdan tek çıkışımz noktamız devletin can suyu vermesi” dedi.

‘ÖDEMELER, KREDİLER ERTELENSİN’

Devletten beklentileri ise Salkım şu şekilde sıraladı, “Sigortaların ertelenmesi. KGF kredilerinin ötelenmesi. Sezon 6 ay biz sezonun 4 ayı kapatıldık. Devletimize inanıyoruz, güveniyoruz. Bununla ilgili bizim sektöre destek olacağına ufak bir şüphemiz dahi yok. Çok büyük bir yelpaze bizimki. Mesela düğün salonu sahipleri. Bu insanlar anlaşma yapıp, kapora verdi. Düğün Salonu sahipleri bu durumda korkunç mağdur. Burada çalışanlar var, orkestra var, garsonlar var. Bu konuda bir anda heyezan kapılıp isyan edecek halimiz yok. Devletimizden destek beklemekteyiz. Beklentimiz desteğin çıkacağı yönünde. İzmir’de Türkiye’de satılan gelinliğin yüzde 78’i çıkıyor. Her yerde durdu bu. Her yer kitlendi. Bütün bu durumlar 8 milyon insanı etkiliyor. Kuyumcu, mobilyacı, perdeci herkesi etkiliyor. İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener önderliğinde sorunlarımızı üst tarafa bildireceğiz” ifadelerini kullandı. İzmir Ticret Odasının insanların önünden geçtiği bir yer olmaktan çıktığını söyleyen Salkım, “Başkanın kapısı her zaman açıktır. Esnafın derdi varsa paldır küldür arayıp görüşebilir” diyerek Özgener’e övgüler yağdırdı.

‘100 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLARIZ’

“Sitede kendi çöpümüzü kendimiz toplarız, güvenliğimizi kendimiz sağlarız” diyen Salkım, “Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ ile çok iyi ilişkilerimiz var. MTK olarak başkana çok büyük yükümüz yok. Belediye ile Altın Bilezik projemiz var. Ortak açtığımız kurslarımız var. Bu kurslarla muhtarlar aracılığı ile birilerini buluyoruz. Kurs verip, sertifika veriyoruz ve iş buluyoruz. 100 kişiye MTK’da iş bulacak durumdayız yeter ki istekli gelsinler. Bizim ara eleman konusunda hiçbir sıkıntımız yok” şekinde konuştu.

Salkım Gelinlik Fuarı ile ilgili ise, “Gelinlik Fuarını İzfaş ile yaptığımız görüşmelerde hibrit yapılabilir diye düşünüyoruz. Bugünden yarına çok açık göremiyoruz. Sanal bir sefer kesinlik olacak da insanlar dokunmak bakmak ister. Bunu da İzfaş ekibiyle aşarız diye düşünüyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi