GİZEM TABAN/ İZ GAZETE- Hayatın her alanına gelen zamlar vatandaşı geçim derdine sokarken evlilik hayali kuranlar için de şartlar oldukça zorlaştı. Düğün sezonu yaklaşırken beyaz eşya, mobilya almakta zorlanan vatandaş, gelinlik ve damatlıkta da ekonomik modellere yöneldi, kiralık gelinlik düşünenlerin sayısı arttı.

İzmir’de yaşanan konut sıkıntısından dolayı kiralık ev bulmakta zorlanan çiftler evlilik hazırlıklarını tamamlayamadıkları için düğünlerini ertelemeye başlarken esnaf ise ekonomik krizin gölgesinde düğün sezonuna umut bağladı. Konuya ilişkin; İzmir Kuaförler Odası Başkanı Sezai Apaydın, Beyaz Eşya Dükkanı Sahibi Enver Yücel, İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu, İzmir Fotoğrafçılar Odası Başkanı Murat Yavuz, Moda Tekstil Konfeksiyoncular (MTK) Sanayici İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Salkım, İzmir Mobilyacılar ve Marangozlar Odası Başkanı Hasan Özkoparan ile İzmir Toplantı ve Düğün Salonu İşletmecileri Derneği Başkanı Vahyettin Dokak, İz Gazete’ye konuştu.

‘GELİN SAÇI BİN LİRA’DAN BAŞLIYOR’

Bir gelin saçının ortalama bin liradan, bir damat traşının ise ortalama 500 liradan başladığını belirten İzmir Kuaförler Odası Başkanı Sezai Apaydın, sezondan umutlu olduklarını ancak ekonomik krizin etkisi de hissettiklerini dile getirdi. Apaydın, “Düğünlerden dolayı bu yaz için çoğu kuaförde randevular doldu. Ancak kuaförler, dışarıdan aldıkları ürünü müşteriye yansıtamıyor. Bu işte artık kar kalmadı. Eskiden aldığımız ürünü hizmete dönüştürdüğümüzde kar marjımız yüzde 50 iken şimdi yüzde 20’den az oldu. Her şeye KDV’de indirim yaptılar, bize yapmadılar. Biz hala yüzde 18 KDV ödüyoruz. Pandemi biraz daha hafifledi, geçen seneye göre bu sezondan daha umutluyuz. Ama krizin gölgesini de hissediyoruz” dedi.

'EKONOMİK ÜRÜNLER TERCİH EDİLİYOR’

Beyaz eşya ürünlerine son süreçte yaklaşık yüzde 100 zam geldiğini söyleyen Beyaz Eşya Dükkanı Sahibi Enver Yücel, vatandaşların ekonomik ürünlere yöneldiğini söyledi. Yücel, “Çeyizlik ürünler, düğünden aylar önce alınıyor ancak bu yıl piyasada eskisi gibi bir hareketlilik olmadığını söyleyebiliriz. Beyaz eşyaya yüzde 100’e varan zamlar geldi. Özellikle aralık ayından bu yana fiyatlar çok değişken oldu. Her ay fiyat artışı oluyor. Şu an düğün sektörü canlanmış değil. Şu an buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve televizyon almak isteyen birinin ödeyeceği minimum 40 bin lira… Fiyatların yüksekliğinden dolayı en ekonomik ürünler tercih ediliyor. İnsanlar beyaz eşyayı ya kredi çekip alıyor ya da kredi kartıyla alıyorlar. Bu yıl, her ne kadar ciro yakalamış olsak da adet olarak satışlarda ciddi bir düşüş var” diye konuştu.

 ‘ÇİFTLER KİRALIK EV BULAMIYOR’

İzmir’de kira fiyatlarında ciddi bir yükseliş olduğunu ifade eden İZEKO Başkanı Mesut Güleroğlu, kentteki konut sıkıntısına da dikkat çekti. Güleroğlu, “Hem pandemi şartları hem yeni bina yapılmaması nedeniyle hem de depremden dolayı kiralarda ciddi bir yükselme görüyoruz. Buna son süreçteki ekonomik koşulları da ekleyecek olursak kira fiyatlarında rakamlar katlandı. Bugün İzmir’de yeni evlenecek çiftlerin tutabileceği en uygun daire 3 bin liradan başlıyor, muhitine göre de değişiyor. Bu fiyatlar da daha çok Buca taraflarında geçerli… İnsanlar normalde evlenmeden 1-2 ay öncesinde ev aramaya başlardı, şimdi ise 6-7 ay önceden ev aramaya başlıyorlar. Çünkü mevcutta kiralık ev yok. İnşaat maliyetlerinin yükselmesi, konut kredi faiz oranlarının düşmemesi müteahhidin yatırım yapmasını engelliyor, dolayısıyla yeni konutlar üretilmiyor. Maalesef şu an İzmir’de kiralık daire sıkıntısı had safhada… Yeni konut üretilmediği sürece de mevcut fiyatların düşmesi mümkün gözükmüyor. Evlenecek çiftler de şu an kiralık daire bulmakta zorlanıyor” açıklamalarında bulundu.

‘VERİMLİ GEÇECEK GİBİ GÖZÜKMÜYOR’

Düğün sezonunun fotoğrafçılar açısından çok verimli geçmeyeceğine dair görüşlerini dile getiren İzmir Fotoğrafçılar Odası Başkanı Murat Yavuz, “Pandemiden dolayı düğünler hep ertelendi, döviz yükseldi, altın yükseldi. Vatandaş, piyasalar düzelsin, pandemi rahatlasın diye düğün için 2022 yaz sezonunu bekledi. Ancak bu sezon da düğünler bizim açımızdan çok verimli geçecek gibi gözükmüyor. Fotoğrafçı sadece gelin ve damadın stüdyo fotoğrafını düşünmüyor, düğün salonuna gelen misafirlerin de fotoğraflarını çekip orada sıcak satış yapıyor. Ama insanlar maddi sıkıntıdan dolayı düğünler gidemez hale gelirken fotoğrafçı ne yapacak?” dedi. Düğün fotoğrafçılığı işiyle ilgili rakamlardan da söz eden Yavuz, “Kademe kademe bütçeler ve paketler var. Şu an ister istemez bütçeler düşüyor, tercih edilen paketler de daha küçük paketler oluyor” dedi.

‘KİRALIK GELİNLİK SORANLAR ARTTI’

Geçen yıla oranla gelinlik ve damatlık fiyatlarının yüzde yüz oranında arttığını söyleyen MTK Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı Abdullah Salkım, “Şu an bir gelinlik minimum 7 bin liradan başlıyor, damatlık ise 4 bin liradan başlıyor. Fiyatların yükselişinden dolayı kiralık gelinlik soran vatandaş sayısı arttı. Ancak geçen yıl pandemi daha etkiliydi, düğünler bu yıla ertelendi, o nedenle bu sezonun daha iyi olacağını düşünüyorum. Talep anlamında ciddi oranda bir azalma olmadı. Ancak daha çok ekonomik modellere ilgi var. Hayat şartları zorlaştığı için geçmiş yıllara oranla daha zor satış yapıyoruz, istediğimiz fiyata gelinlik satamıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ESNAFIN DA VATANDAŞIN DA İŞİ ZOR’

Mobilya sektörünün şu anda hammadde fiyatlarından dolayı zarar ettiğini dile getiren İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Hasan Özkoparan, vatandaşın da mobilya almakta zorlandığını vurguladı. Özkoparan, “Mobilya sektöründe hammadde fiyatları yüzde 400 civarında arttı. Şöyle bir örnek vereyim; bugün bir koltuk takımını 13 bin liraya mal ettiysek 15 bin liraya satabiliyoruz ama yenisini yapmaya kalktığımızda bize maliyeti 18 bin liraya çıkıyor. Yani kar etmeyi bırakın zarar ediyoruz diyebiliriz. Bugün, evlenmek isteyen bir çiftin ev mobilyalarını en alt tabandan hesaplasak bile minimum 60 bin lira maliyet çıkıyor. Geçim derdinin olduğu bu süreçte bu fiyatlar vatandaşın kaldırabileceği bir şey değil. Esnafın işi zor, vatandaşın işi daha zor” diye konuştu.

‘ZAM NEDENİYLE DÜĞÜNLER ERTELENİYOR’

Yapılan zamlardan dolayı insanların düğünlerini ertelediğini açıklayan İzmir Toplantı ve Düğün Salonu İşletmecileri Derneği Başkanı Vahyettin Dokak, “Pandemide zaten 17 ay kapalı kaldığımız için sarsıldık ama o süreci atlattık. Şu an pandemiyle ilgili bir sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyorum. Fakat ekonomik kriz derinleştikçe alım gücümüz düştü. Elektriğe yüzde 200 zam geldi, bizim işimiz elektrikle, ışıklandırmayla… Pasta, kola vs gibi ürünlerin hammaddelerinde dövize bağlı zamlar yapıldı, biz de zam yapmak zorunda kaldık. Bu zamlar sonucunda düğün salonu fiyatları geçen seneye oranla yüzde 80 arttı. Pasta-kola düğünleri hafta içi 8 bin ile 12 bin arasında değişiyor, hafta sonları ise 12 bin ile 17 bin arası değişiyor. Kokteyli düğünler, 300 kişi üzerinde olduğunda 20 bin lira ile 40 bin lira arasında oluyor. Yemekli düğünler ise 100 binden başlıyor, 200 bine kadar gidiyor. Biz geçmiş yıllarda daha birinci ayda en az 60 düğün almış oluyorduk, şu an dördüncü aydayız ama düğün salonlarımız en fazla 35-40 düğün aldı. Bu yıl düğün yapan sayısı az… Çünkü zamlardan dolayı insanlar, mobilyasını, beyaz eşyasını alamıyor, ev tutamıyor. Bunların hazırlığının yapamadıkları için düğünlerini erteliyorlar” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi