KOSGEB Kobi Araştırmalar Dairesi Başkanı Ahmet Merih Özyılmaz ise İzmir'de yüksek ve orta yüksük teknoloji düzeyine imalat yapan Kobilere 300 bin TL hibe, 500 bin TL geri ödemeli destek vereceklerini açıkladı.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu'nda yeni destek programlarının tanıtım toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, KOSGEB Kobi Araştırmalar Dairesi Başkanı Ahmet Merih Özyılmaz ve İzmir Güney Müdürü Recep Özçelik katıldı.



İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, toplantının açılış konuşmasında Türkiye’nin teknoloji üreten bir ülke haline gelmesi gerektiğini söyledi. Güney Kore’nin teknolojiye nasıl eriştiğini yerinde incelediklerini belirten Demirtaş, “1960'lı yıllarda iki ülke aynı konumdayken Güney Kore dünyanın 8. ülkesi oldu. Türkiye bu kadar gücüne ve doğal kaynaklarına rağmen, teknoloji ihraç eden bir ülke değil. Güney Kore, bizim onlara sattığımız 10 katı ürün satıyor. İleri teknolojiye erişmelerinin nedeni eğitim ve disiplin. Eğitimlerini incelediğimizde, zeka düzeyi yüksek öğrencileri, yatılı fen liselerinde eğittiklerini ardından eğitimlerinin Yüksek Teknoloji Üniversitesi'nde devam ettiklerini gördük. Hiçbirşey tesadüfle, rastlantıyla olmuyor. Tüm başarılar eğitimden geçiyor. Biz İzmir Ticaret Odası olarak 2001’de İzmir Ekonomi Üniversitesi’ni kurduğumuz zaman, ‘iş aleminin ihtiyacı olan elemanları yetiştireceğiz’ dedik. Ama şimdi ülkemizin ihtiyacı olan teknolojiyi üretecek üniversite olma hedefini koyduk. Çünkü Türkiye bu barajı aşamazsa sıradan bir ülke olur ve giderek de geriler. O nedenle bizim teknolojiye erişmemiz gerekiyor" dedi. KOSGEB'in ülkenin kalkınma çabalarına önemli destek verdiğini, büyük tutarda destekler olmasa da tulumbaya su veren bir kurum olduğunu belirten Demirtaş, yeni destek programına İzmirli KOBİ'lerin ilgi göstermesini beklediğini söyledi.



300 BİN TL HİBE 500 BİN TL GERİ ÖDEMELİ DESTEK



KOSGEB Kobi Araştırmalar Dairesi Başkanı Ahmet Merih Özyılmaz ise ARGE, inovasyon ve girişimciliğin önemi her gücün arttığını, destek programlarını yenilediklerini, destek oran ve limitlerimizi arttırdıklarını söyedi. Kobi Gelişim Destek Programı kapsamında İzmirli Kobilerden imalat sanayinde Yüksek- Orta Yüksek teknoloji düzeyinde faaliyet gösterenlerin projeye başvuru yapabileceklerini belirten Özyılmaz "Proje kapsamında 300 bin TL hibe, 500 bin TL geri ödemeli destek veriliyor. Yerli makine –teçhizat alımı durumunda yüzde 15 oranında ekstra destek verilecek. İzmir, 1. bölgede temel eczacılık ürünleri, bilgisayar, elektronik, optik ürün imalatı, hava taşıtları, uzay araçları ve bunlarla ilgili makina imalatı, kimyasal ürün imalatı, silah ve mühimmatı, elektrikli techizat, motorlu kara taşıtı, römork ve treyler imalatı, demiryolu lokomotifi ve vagon imalatı, askeri savaş araçları imalatı, tibbı ve dişçilikle ile ilgili araç ve gereç imalatı konularında faaliyet gösteren tüm sektörler desteklenebilecek. Toplam çağrı bütçemiz 150 milyon TL. Başvurlar 6 Mayıs'a kadar yapılabilecek" dedi.





İZMİR (DHA)

Editör: Haber Merkezi