Gizem TABAN/İZ GAZETE- Pandemi döneminde en çok yarayı alan esnaflar 29 Nisan 2021 ile 17 Mayıs 2021 tarihleri arasındaki yasak sürecinde de kapandı. Ciddi geçim sıkıntısı yaşayan ve borçlarını ödemekte zorlanan esnafların en çok iş yaptığı bayram sürecinde de kapalı olması mağduriyeti katladı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tükenme noktasına gelen esnaflar için iktidara çağrıda bulundu. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda iktidara seslenen Kılıçdaroğlu, bazı esnafların bayramdan önce 2 gün kontrollü olarak iş yerlerini açmasına izin verilmesini istedi. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, "İktidara çağrım var. Aşağıdaki sektörler için, bayram öncesi 2 günü, kontrollü açalım. Çok, çok zordalar... Kırtasiyeciler, kuaför ve berberler, çiçekçiler, tuhafiye, konfeksiyon, manifaturacılar, ayakkabıcılar, züccaciyeler, hediyelik eşya satanlar, oyuncakçılar ve şekerciler" ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu’nun çağrısına esnaflardan destek gecikmedi. Kılıçdaroğlu’nun çağrısına tam destek mesajı veren İzmir esnaf odası başkanları, çok zor durumda olduklarını belirterek, bayram öncesi 2 gün açılmalarının kendileri için can suyu niteliğinde olacağı söyledi. İzmir Kuaförler ve Berberler Esnaf Odası Başkanı Sezai Apaydın, İzmir Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Kazım Kış ve İzmir Ayakkabıcılar Esnaf Odası Başkanı Yalçın Ata konuya ilişkin İz Gazete’ye açıklamalarda bulundu. 


 

‘ÇOK ZOR DURUMDAYIZ’
İzmir Kuaförler ve Berberler Esnaf Odası Başkanı Sezai Apaydın, “Meslektaşlarımız son derece zor durumda. Buna mutlaka bir çözüm bulunması lazım. Bir tarafta doktor çalıştırdığı için klinik olarak açılan güzellik merkezleri var, onlar çalışıyor. Bu da bizim meslektaşlarımıza haksızlık oluyor. Bayramdan önce 2 gün de olsa açılmamız lazım. Çok müşteri gelmese de en azından bayram harçlığı niteliğinde bir iş olur. Çoğu insan şehir dışına gitti ama en azından evde olanlar bayram bakımı için gelebilir. Yani 2 gün açılmamız bile çok iyi olur diye düşünüyorum. Her taraf kapalı deniyor ama herkes sokakta, bütün işyerleri açık. Sadece küçük esnaf kapalı” dedi.

 

‘CAN SUYU OLUR’
İzmir Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Kazım Kış, “Kapanma sürecinden etkilenmedik desek yalan olur. En fazla etkilenen sektörlerin başında çiçekçiler geliyor. Yalnızca ‘Anneler Günü’nde güzel iş oldu. Bu da bize bir can suyu oldu. Bayramlarda geleneklerimize göre bir demet çiçek alınıp kabir ziyaretlerine gidilir ancak şimdi sokağa çıkma yasağından dolayı çiçek sergileri, tezgahları açılmayacak. Keşke izin verseler de çiçekçi esnafı da evine ekmek götürebilse… O yüzden bayram öncesi 2 gün açılmamız çok iyi olur. Bize can suyu olur.  Çünkü düğün salonları açılmadığı sürece çiçekçi esnafının iş yapması çok zor. Bu yasaklar bizi çok etkiledi. Şu an e-ticaretle iş yapabiliyoruz. Bizim vergimiz var, sigortamız var, yanımızda çalışanlar var. İş olacak ki biz bunları ödeyebilelim” diye konuştu. 


 

‘NEFES ALDIRIR’
İzmir Ayakkabıcılar Esnaf Odası Başkanı Yalçın Ata, “Bizde e-ticaretin dışında her yer kapalı. İmalat kapalı, perakendeci, mağazacı arkadaşlarımız tamamen kapalı. Bayramlar ayakkabı sektörünün en çok iş yaptığı süreçler. Bu sürecin içinde Anneler Günü’de vardı. Bu dönem ayakkabı sektörü bu süreçlerin hepsini kaybetmiş oldu. Mağazacı arkadaşlarımız Anneler Günü için bayram için yaz sezonuna hazırlık yaptılar. Bu ürünleri çekle, senetle temin eden arkadaşlarımız satışların çok hareketli olduğu Anneler Günü’nde, bu ürünleri bayramda satamayınca o çekleri, senetleri nasıl ödeyecek? Dükkanımız 17 gündür kapalı, yasak uzarsa diye de korkuyoruz. Hem imalat hem mağazacı arkadaşlar için 1 gün bile çok önemli. Bizim sektörde artık saatlerin bile önemi var, o kadar zor durumdayız. 17 gün kapanan bir esnaf nasıl vergisini, stopajını, kirasını, yanında çalıştırdığı elemanın parasını ödesin? O nedenle bayram öncesi 2 gün açık olmamız çok güzel olur. Hiç olmazsa esnafa bir nebze nefes aldırır. Ayakkabı sektörü olarak şu an inanılmaz derece zor bir bayrama giriyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu’nun çağrısını sonuna kadar destekliyorum” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi