İzmir Ticaret Odası’nın (İZTO) 3 Ekim’de yapılacak Meclis Üyeliği ve Meslek Grupları seçimlerinde aday olan iş insanları, çalışmalarında sona yaklaşıyor.

75’inci Plastik Meslek Grubu’na aday olan “Değişim Grubu”na üye iş insanları adına açıklamalarda bulunan BTP Grubu ve Batı Polimer Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Güzelel, 137 yıllık geçmişi ile İzmir’in iş dünyasında çok önemli bir yeri olan İZTO’nun, kentteki plastik sektörü ile bağını güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti. İzmir’in Türk plastik sektörünün en önemli üretim merkezlerinden biri olduğunu, tek yerli hammadde üreticisi olan Petkim İzmir’de üretim yaptığını hatırlatan Güzelel, “Plastik sektörü ve alt sektörlerinde yüzlerce firmamız faaliyet gösteriyor, binlerce insanımıza istihdam sağlıyor. Sektörümüzün gücünü ve ağırlığını Ticaret Odamızda da hissetmek, Odamızın fuarlara ilişkin sunduğu imkânlardan yararlanmak istiyoruz.” dedi.

NE İŞ OLURSA YAPARIM ABİ' DÖNEMİ BİTTİ

Bugün plastik sektöründe iyi eğitim almış ve kendisini yetiştirmiş bir mavi yakalı çalışanın işsiz kalma ihtimalinin sıfıra yakın bir olasılık olduğunun altını çizen Güzelel, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Pandemi sonrasında adeta sosyal bir yara halini alan işsizlik sorununun çözümünde, mesleki eğitim hayati önem taşıyor. Çünkü ülkemizde işsizlik sorunu yok, maalesef mesleksizlik sorunu var. Bugünün dünyasında hiçbir işveren ‘Ne iş olursa yaparım abi’ diyen birisini çalıştıramaz. Hele ki eğitimi ve donanımı olmayan bir işçiyi üretimde çalıştırmanız hiç mümkün olamaz”

ÜNİVERSİTELER İLE İŞBİRLİĞİ

Seçilmeleri durumunda başta İzmir Ekonomi Üniversitesi olmak üzere, kentte eğitim veren vakıf üniversiteleri ile işbirliğine gidilmesi yönünde projeler üreteceklerini kaydeden Nedim Güzelel, şöyle devam etti:

 “Nitelikli işgücü yetiştirilmesinde çözüm yerimiz İzmir Ticaret Odamız olacak. İzmir’deki üniversitelerimizde sektörümüze işgücü yetiştirecek programların açılmasını istiyoruz. Buralardan mezun olacak gençlerimiz, şayet başarılılar ise Türkiye şartlarına göre çok iyi maaşlar ile işbaşı yapabiliyorlar.  Hepimizin ağabeyi ve duayeni olan rahmetli Mazhar Zorlu, 25 sene önce müthiş bir öngörü ile sektörümüzdeki ihtiyacı görmüş ve kendi parasıyla sadece Plastik sektörümüzde uzmanlaşacak bir meslek lisesi inşa etmişti. Bugün bu lisenin gelmiş olduğu seviyeyi görüp gurur duyuyoruz. Ancak yeterli olmadığını da biliyoruz. Pek çok sektörde ara eleman ihtiyacımız had safhada. Kahvehanelerimiz işsiz ve umutsuz gençlerimiz ile dolarken, bizler makinelerimizi, tezgâhlarımızı emanet edeceğimiz işçileri bulmakta zorlanıyoruz. Mesleki eğitimi tam bir memleket meselesi olarak görmek zorundayız.”

UCUZ ENERJİYE ERİŞİMİ SAĞLAYACAĞIZ

Nedim Güzelel, Türk ekonomisinin en yoğun enerji tüketen sektörleri arasında Plastik sektörünün geldiğini hatırlatarak, firmaların enerji giderlerini azaltacak, öz tüketimlerinin bir kısmını Çatı Tipi Güneş Enerjisi Santralleri ile karşılamalarını sağlayacak projeler geliştirdiklerini söyledi.

Sektörün özellikle de imalat bacağında faaliyet gösteren firmaların yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarından daha fazla yararlanmalarını sağlamaları adına Ticaret Odası bünyesinde toplantılar organize edeceklerini kaydeden Güzelel, “Güneş enerjisi yatırımlarında EPC, Proje, Denetim ve Finansman başlıklarında en yetkin uzmanları, firma temsilcilerimizle Odamız çatısı altında buluşturacak toplantılar organize edeceğiz. Hiç bilmediğimiz bu teknik konuda kaynaklarımızı güvenle emanet edebileceğimiz paydaşlarımızı bulmamız, onlarla bu yolculuğa çıkmamız kritik önemde.” dedi.

Editör: Haber Merkezi