İZ Tv’de Özgür Coşkun’un sunumuyla gerçekleşen Sektör programının konuğu İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel oldu. Baransel, Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı’yla ilgili değerlendirmelerde bulunarak Ankara'yla temasa geçtiklerini söyledi. Baransel ayrıca yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle kuyumcularda altın, gümüş, pırlanta ve saat dışında imitasyon ürün bulundurulamayacağını ve satılmayacağını söyledi.

Baransel, taslağın kamu bankalarına 500 gram altını teminat olarak yatırmasıyla gündeme geldiğini söyleyerek, “Kuyumcuların 500 gram altın vermesi , “ Yapılan anket sonucunda esnaf arkadaşlarımızın bildirimiyle ortaya çıktı. Dükkanlardan yarım kilo altın alınması ve 20 metrekare olması şartları gelmişti. Daha sonra oda başkanlarıyla bu konuyu görüşmeye gittiğimiz de taslakta yanlış olduğunu bildirdik. Konuşmamız sırasında yeni yer açacaklarda 20 metrekare olması şartı vardı. Buna karşı geldik ve kaldırdık. Lise diploması dediler. Olmazsa olmazımız ustalık belgesiydi. Bir belge bir dükkan için geçerli olacak. Ayrıca yeni yasayla birlikte kuyumcular altın, gümüş, kıymetli taşlar dışında imitasyon ürünler bulunduramaz. Yasayla birlikte yetki belgesini getiremeyecek. Kuyumcu birlikleri ve Ticaret İl Müdürlükleriyle birlikte yetki paylaşımı yapılması. Ayrıca yeni gelen maddeyle birlikte kuyumcular döviz almasın denildi. Bunu iki defa yapan kuyumcularımız yetki belgesi alamayacaktı. Görüşmemizde de kanun çıktıktan sonra uygulanmasını istedik. Aynı zamanda döviz bürolarının altın alıp satmayacak” açıklamasında bulundu.

CHP LİDERİ'NDEN DESTEK

Hazırlanan ‘Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı’yla ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla da görüştüklerini belirten Baransel, “Genel Başkanımız İzmir’e geldiğinde durumumuz anlattık. Kuyumculuk sektörü şuanda zor bir dönem geçiriyor. Kendisi de genel kurulunda paylaşarak katkı koydu ve daha çok etki uyandırdı” dedi. Ticaret Bakanı’na da görüş ve önerilerini ilettiklerini söyleyen Baransel, çalışmaların yapıldığını ve 1 Nisan’da yürürlüğe girecek açıklamasında bulundu.

Salgın döneminden dolayı sektörün sıkıntılı olduğunu ve herhangi bir destek almadıklarına değinen Baransel, “Kemeraltı ve Alsancak’ta olan kuyumcu arkadaşlarımızın kiraları çok yüksek. Mal sahibi de bir dönemde kirayı düşüreyim de demiyor. Ama en azından dükkanlarımız açık” dedi.

ESNAF VE HALK YARARINA

Ege Bölgesi’nde gemoloji alanında ilk olma özelliğini taşıyan ‘İzmir Gemoloji Laboratuvarı’nın kısa zamanda faaliyete gireceğini de söyleyen Baransel, “Laboratuvar 15 gün içerisinde hizmete girecek. Yazılımı bittikten sonra faaliyete geçeceğiz. Böylece Ege bölgesinde hem halkın hem de esnafın faydalı olacak. Bütün ürünler sertifikalanacak” dedi.

İzmir’de Fuar etkinliğinin yapılmasının zor olduğunu ve bu alanda yardımlaşma olmadığı eleştirisinde bulunan Baransel, “ İzmir ilklerin şehri olmasına rağmen Fuar yaptığımda arkamda kimse durmadı. Fuar etkinliği yaptığımda 81 ilin oda başkanını biz ağırladık. Bunun karşılığında ne belediyeden ne de ticaret odasından fayda görmedim. İzmir’de fuar zor ve yardımlaşma yok” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi