Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın katıldığı toplantıyla açıklanan 3 yıllık Orta Vadeli Program, iş dünyasında beklenti yarattı. Açıklanan hedeflerin umut verici olduğunu belirten iş dünyası temsilcileri, bu hedeflerin kâğıt üstünde kalmaması için ise çok çalışılması gerektiğine vurgu yaptılar.

Batı Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekler Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman: Hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program, enflasyonun yüzde 5’e düşürülmesi, ihracatın 156.5 milyar dolardan 195 milyar dolara yükselmesi, 3 yıllık büyümede yüzde 5.5’in yakalanması gibi önemli hedefler içeriyor. Temennimiz bu hedeflerin kâğıt üstünde kalmaması fakat her fırsatta dile getirdiğimiz yapısal reformlar bir an önce yapılmazsa, hedeflerimize ulaşmakta güçlük yaşamamız çok olası. Türkiye ekonomisinde gerçek anlamda istikrarlı bir büyümenin sağlanabilmesi ve tüm ekonomik göstergelerin olumlu yönde seyretmesi için eğitim ve yargı reformu yapılmalı. Siyasi partiler ve seçim kanunu değiştirilmeli. Referandum sonrası anayasal düzen yeniden temin edilmeli. Devlet organlarının güçlendirilerek ayağa kaldırılacak devlet organlarında reform olmak üzere radikal düzenlemeler biran önce hayata geçirilmeli.

Kemalpaşa Sanayici ve İşadamları Derneği (KESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yöndem: Hükümetimizin açıkladığı yeni Orta Vadeli Program, Türkiye ekonomisi açısından umut verici hedefler vadediyor. Her ne kadar hedeflemek başarının ilk adımı olsa da bu hedeflere ulaşmak için gerçekten çok çalışmamız gerekiyor. Burada hem özel sektör temsilcilerine, hem de hükümete büyük görevler düşüyor. İş dünyası olarak daha iştahlı ve cesur bir şekilde yeni yatırımlara yönelirken, hükümetin de desteklerini artırması bizleri bu hedeflere ulaştırabilir.

Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilhan Antitoros: Açıklanan yeni Orta Vadeli Program içerisinde en çok önemsediğimiz rakamlardan birisi hiç şüphesiz ki 2020 işsizlik hedefi. İşsizlik oranının 2020 sonunda yüzde 9,6 olmasının hedeflenmesi olumlu olsa da bu oranının Türkiye’nin büyümesinin istikrarlı bir şekilde sürmesi için yeterli olduğunu söylemek çok da mümkün değil. İşsizliğin önce 9,6 ile tek hanelere, ardından daha da aşağılara düşürülmesi için kadınların istihdam edilmesi büyük önem arz ediyor. Türkiye’de işsizliğin çözümü kadın istihdamının artmasıyla mümkündür. Hükümetin bu üç yıllık süre içerisinde kadın istihdamı konusunda ciddi teşvikler açıklaması, hem kadının toplumsal hayattaki yeri hem de ülkenin ekonomik hedeflerine ulaşılması açısından yerinde bir karar olacaktır.

Editör: Haber Merkezi