Gazete Dokuz Eylül'den Gökçe Adar'ın haberine göre, İzmir’de bir zamanlar herkesin işyeri açma hayali kurduğu, kentin en lüks semtlerinden Alsancak’ta, dükkanlar kapanıyor. İşyeri ve yüksek kira bedelli evlerin tutulması için yarışıldığı Gül Sokak’ta, her geçen gün boşalan dükkan sayısı artıyor. Aylarca kiracı bekleyen işyerlerine, yeni kapananlarla her gün yenileri eklenirken, yatırım için kimse sektöre girmiyor. Sokakta açık dükkanların sahipleri ise, yaşanılan ekonomik sıkıntı için, “Bir çok arkadaşımız kepenk indirdi. Dükkanları çok az kişi tutmak için geliyor. Sormaya bile gelmiyorlar. Çok yüksek kira bedelleri var. Dolayısıyla esnafta, kirasını verebilmek için fiyatları yükseltiyor. Bir arkadaşımın hem bu sokakta hem de Alsancak’ın farklı bir yerinde ayakkabı mağazası var. Aynı ayakkabıyı burada farklı orada farklı fiyat ile satıyor. Fiyatlar arasında uçurum var. Ama böyle yapmak zorunda. Çünkü buradaki dükkanın kirası neredeyse diğerinin iki katı. Böyle olunca kapatan kapatana” dedi.

CİRO YARIYA DÜŞTÜ

Gül Sokak’ta uzun yıllardan beri ayakkabı dükkanı olan Volkan Yıldız, yaşanılan ekonomik sıkıntının AVM’lere de yansıyacağını söyledi. Yıldız, şöyle devam etti: “Herkes alışveriş merkezlerini tercih ediyor. Ancak sıkıntı oraya da yansıyacak. Şimdi bile AVMler de çok fazla dükkan kapalı. Gittikçe daha da artacak. Çünkü artık piyasa kötüye gidiyor. Geçen yıl aldığımız malı bu yıl aynı fiyata alamıyoruz. Zam yapmak durumunda kalıyoruz. Hal böyle olunca müşteri de bu durumdan şikayet ediyor ve almıyor. Sonra da biz sıkıntı yaşıyoruz. Günlük ciromuz yarı yarıya düşmüş durumda”

KAFELER POPÜLER

Bir diğer esnaf ise Gül Sokak’ta kafelerin iş yaptığını belirterek, “Yiyecek içecek mekanları burada çok iş yapıyor. Sokağın trafiğe kapanması en çok bu mekanlara fayda sağladı. Lüks kafeler açıldı. Gençler buraya neredeyse sırf fotoğraf çektirmek için geliyor. Sosyal medyada çok fazla popüler Gül Sokak’ın kafeleri. Kafeler kiralarını çıkartıyor. Ancak kuyumcu, çiçekçi, züccaciyeci gibi dükkanlarda durum içler acısı” diye konuştu.

HAYAT PAHALI

Sokaktaki dükkan kiralarının düşürülmesi gerektiğini söyleyen esnaf, “Artık hayat pahalı. İnsanlar evlerine ekmek zor götürüyorlar. Burada açık olan dükkanların çoğu anneden babadan kalma. Günlük ekmeğini zor çıkartan biri kirayı nasıl verecek? Alışveriş yapan düzenli müşterileri de yok değil. Bazı züccaciye dükkanları özel tasarım yapıyor. Yine de kiralar fazla geliyor. Sokağın eski canlılığına kavuşması için kiraların düşmesi gerekiyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi