İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, konunun esnaf sanatkarların başlıca sorunları arasında yer aldığını belirterek, "İzmir Birliği uzun süredir bu sıkıntıları her platformda ısrarla dile getirmekteydi. Son olarak da geçen ay Birliğimizi ziyaret eden Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkçi'ye sıkıntıyı arz etmiştik.

Sorunların çözümü 64. Hükümete nasip oldu. İlk olarak yatırım, üretim ve istihdam yaratan üyelerimizin emekli maaşlarından yapılan sosyal güvenlik destek primi (SGDP) kesintisi kaldırıldı. Kesintinin kaldırılmasıyla hem ekonomik hem de kamu vicdanı açısından çok yararlı bir adım atılmış oldu. Şimdi de sayın Davutoğlu'nun Bağ-Kur prim ödemelerinin de destekleneceğine yönelik verdiği müjde camiamızı rahatlattı. İzmirli esnaf sanatkarlar adına sayın Başbakan'ın nezdinde değerli bakanlarımıza ve ilgisini esirgemeyen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

128 LİRA EK YÜK

Asgari ücrette yapılan önemli artışın istihdam maliyetlerini de normalin üzerinde yükselttiğini belirten Mutlu, "Asgari ücretin maliyeti brüt 1935 liraya yükselince devlet çalışan maliyetini aylık 110 liraya kadar destekleyeceğini açıklamıştı. Aynı şekilde Asgari Günlük Harcama Tutarı Esası'na göre hesaplanan Bağ-Kur primleri de yükselmiş, üyelerimizin ödediği en düşük Bağ-Kur aylık primi 128 liralık bir artışla, 440 liradan 568 liraya çıkmıştır. Bu noktada işçi konumundaki çalışanlar için gerçekleştirilen kolaylıkların, iktisaden desteklenmeye ihtiyaç duyan üyelerimiz için de düşünülmesini talep etmiştik. Çünkü bu durum adaletsizlik de yaratmaktadır. Norm birliği için SSK ile Bağ-Kur birleştirildiğine göre esnaf sanatkarlara da destek verilmelidir. Şu an esnafın yanında çalışan kalfa için prim desteği yapılırken üyemize destek verilmemektedir.

Bu nedenle Sayın Başbakan'ın son söylemleri bizi rahatlatmış, sosyal adaletin zedelenmesini önleyecek bir açıklama olmuştur. Hükümetin diğer taahhütlerinde olduğu gibi bu müjdeyi de en kısa sürede hayata geçirmesini, üyelerimize de 110 lira destek verilmesini, ya da Bağ-Kur prim artışlarının yeniden değerlendirme oranında yapılmasını bekliyoruz" diye konuştu.


İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi