Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) öncülüğünde düzenlediği fuarlar, festivaller ve kültür-sanat etkinlikleri ile fuarcılık anlayışını dört mevsime taşıyan İZFAŞ'ın 2022 yılında kentte toplam 31 fuar düzenleyeceği açıklandı. İZFAŞ'ın 2022 fuarların tanıtım toplantısı Gaziemir Fuarİzmir'de yapıldı. Toplantıya İBB Başkanı Tunç Soyer, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) temsilcileri ve pek çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

'BÜYÜK KATKI SUNDU'

"Pandemi sonrası ülkemizde derinleşen ekonomik krize ve hemen her sektörün yaşadığı darboğaza çözüm olan İZFAŞ fuarcılığı 2021 yılında ülkemizdeki ihracata büyük bir katkı sundu" diyerek sözlerine başlayan İBB Başkanı Tunç Soyer, "2021’de aralarında İzmir’in de bulunduğu 21 il, ihracatta bir milyar dolar barajını aşmayı başardı. İzmir, Türkiye genelinde en fazla ihracat yapan dördüncü şehir oldu. İzmir ve dünya arasında bağ kurmayı başaran İZFAŞ, hiç şüphesiz ihracatın Türkiye genelinde artmasında büyük görev üstlendi. İZFAŞ, fiziksel fuarların düzenlenmediği süreçte sanal ortamda kurduğu “Digital İzmir Fair” ile pek çok fuarı sanal ortamda gerçekleştirdi, binlerce ziyaretçiyi ağırladı. Pandemi sürecinin bir gereği olarak TSE-COVID-19 Güvenli Alan Sertifikası’nı almaya hak kazandı" diye konuştu.

'2022'DE TOPLAM 31 FUAR'

İBB'nin ve İZFAŞ’ın sektörlere, ihracata ve kent ekonomisine katkısını 2022 yılında da büyüterek sürdürmeye kararlı olduklarının altını çizen Başkan Soyer, 2022 boyunca Fuar İzmir’de dört mevsim boyunca çok sayıda fuar düzenleyeceklerini belirterek açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Bu yıl fuar sayımız iki katına çıkıyor. İZFAŞ’ın iş birliği yaptığı misafir fuarlarla birlikte İzmir, 2022 yılında 31 fuara ev sahipliği yapacak. Bu yıl İZFAŞ 14 yeni fuarı şehrimize getirecek. Yeni fuarlarımızı planlarken, İzmir’in ve Türkiye’nin üretim ve ihracat trendlerini titizlikle inceledik. Hizmet; imalat ve sanayi; tarım ve gıda sektörlerine öncelik verdik. Fuarcılık sektörü, oluşturduğu doğrudan ve dolaylı ticari potansiyelle pek çok sektörü besliyor, satışa mecra oluyor, istihdamı arttırıyor. Küresel Fuar Endüstrisi Birliği (UFI)’nin açıkladığı rakamlara göre, dünya genelindeki fuarların yıllık ekonomik büyüklüğün 137 milyar dolar. Dünya fuarcılık endüstrisi, doğrudan ve dolaylı olarak 3,2 milyon kişiye istihdam sağlıyor. 325 milyar dolarlık iş hacmine aracılık ediyor. Hal böyle olunca, İzmir’de daha fazla ve nitelikli fuarların açılması şehrimize de doğrudan ekonomik katkı sağlıyor."

'REFAH VE ADİL PAYLAŞIM'

İZFAŞ’ın temel gayesinin ihracatı büyüterek ülkenin refahını büyütmek olduğunu vurgulayan Başkan Soyer, "Ülkemizin temel meselesi, ekonominin çöküşü ve yoksulluktur. Bu nedenle seçim kampanyamızdan itibaren söylüyor ve uyguluyorum. İzmir için ana hedefimiz, şehrimizin refahını büyütmek ve adil paylaşımını sağlamaktır. Biliyorum ki İZFAŞ fuarları olmadan bu hedefe yürümemiz mümkün değil. İZFAŞ, 2022 yılında da şehrimizin ekonomisini ve ülkemiz ihracatını büyütmeye devam edecek, İzmir’i dünya ile buluşturacak ve ülkemizin fuarcılık alanında yüz akı olacak .İzmir’in “Fuarlar Kenti” olma hedefini her geçen gün daha da güçlendiren, büyük bir emek ve ciddiyetle fuarcılık alanında ülkemize öncülük eden tüm paydaşlarımıza yürekten teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

'OLUMSUZ ETKİLEYECEK'

Toplantıda konuşan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Sanayi Bakanı ve Enerji Bakanıyla enerji ve doğalgaz konusunda yaptıkları toplantıya değinerek, “İran’da meydana gelen doğal gaz hattı santrallerindeki arızadan dolayı yaklaşık 8-10 günlük bir kesintiyle karşı karşıya kalacağımız ifade edildi. Bu kesinti sanayiyi olumsuz etkileyecek. OSB’lerde kesinti 3 gün olarak tesis edildi. 3 gün fabrikalarımız çalışacak, 3 gün diğer fabrikalarımız çalışacak Türkiye’de bulunan 9 yük dağıtım merkezinin organize edileceği enerjinin paylaşımı konusunda strateji belirlediler. Üretime yansıyacak ama bunu da aşacağımızı düşünüyorum. Konut, AVM’lerde ve küçük iş yerlerinde doğalgaz kesintisine gidilmeyeceğini bakanlar ifade etti. Dışa bağımlılığının önemini gördük. Türkiye’nin yeni enerji kaynaklarına ihtiyacı var” diye belirtti. Yorgancılar, “Fuarın dışarıdan gelen GSMH’ye yaptığı katkının 3’te biri sanayiden oluşuyor. İzmir sanayi kenti. Sanayide üretilen ürünlerin sergilenmesi lazım. Onları fuarlarla bütün dünyayla buluşturabildiğimiz ortam oluyor” açıklamalarında bulundu.

'İSTİFADE EDİYORUZ'

"İzmir ve fuarın bize kalan mirasını yerel yönetimlerimizle kamuyla geliştirerek; kentimize, ülkemize ve dünyaya hizmet için çaba sarf ediyoruz" diyerek konuşmasına başlayan İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu ise, "2022’de 30’a yakın fuar gördüm listede. Çok önemli ihtisas fuarları, biz de bu fuarların çoğunluğuna esnaf olarak ürettiğimiz ürünleri bu fuarlarda sergilemek müşterilerimize hitap etmek dünyadaki gelişimi izleyerek bizi de bu sektörlerde dünyadaki paydaşlarımızla rekabet etmek üzere fuarlardan istifade ediyoruz” diye belirtti.

Fuarlardan sadece katılanların istifade etmediğini, diğer sektörlere olumlu yansıdığını söyleyen Mutlu, “Fuar zamanı İzmir’de otellerde konaklayacak yer kalmıyor, restoranlar öyle, ulaşım, hediyelik sektörü öyle. Dalga dalga bu fuarlarda…" dedi.

'ÇOK ÖNEMLİ BİR BAŞARI'

Pandemide en fazla yara alan sektörlerden birinin fuarcılık olduğunu söyleyen İZTO Başkanı Mahmut Özgener, “Pandemide fiziki fuarlar düzenlenemedi. Tüm ülkeler salgın süresince fuarcılık sektörüne kaynak aktarmaya, dijital çözümler sağlamaya çalıştı. Türkiye’de de Ticaret Bakanlığı tarafından dijital fuar destekler ortaya kondu. Düzenlenemeyen fizikli fuarların sanal ortama taşınması sağlandı. İZFAŞ da neredeyse fizikisini aratmayacak şekilde Fuarİzmir’i sanal ortama taşıdı. İZTO olarak dijital fuarların hazırlanmasına katkı sağlamak, sanal fuarlarda stand açan üyelerimize maddi destek vermek açısından bu süreci destekledik. Sanal fuarları teşvik ederken fiziksel fuarlardan vazgeçmedik. Mümkün olan her fırsatta fiziki fuarları destekledik. Dünyanın birçok bölgesinde fuarlar iptal edilirken İzmir olarak bu fuarları hayata geçiriyor olmanın önemli bir başarı olduğunu düşünüyorum. Fuarİzmir’de 30’a yakın fuar kapılarını açacak" diye konuştu.

İŞTE 2022 YILI FUARLARI

2-6 Şubat Agroexpo – 17.Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı
16-19 Şubat Horeca Fair – 3.Uluslararası Otel Ekipmanları ve Ağırlama Konaklama Teknolojileri Fuarı
2-6 Mart Modeko – 33. Uluslararası İzmir Mobilya Fuarı
16-19 Mart Leather & More – 4. Deri ve Deri Konfeksiyonu Fuarı
16-19 Mart Shoexpo – 48. İzmir Ayakkabı ve Çanta Fuarı
30 Mart-2 Nisan Marble İzmir – 27. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı
12-14 Mayıs We-cycle – 1. Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı
12-15 Mayıs Brandex – 1. Bayilik, Marka Zinciri Geliştirme ve Yatırım Fuarı
14-21 Mayıs 1. Hobi ve Spor Festivali
25-27 Mayıs Marentech Expo – 1. Deniz Üstü Enerji Teknolojileri Fuarı ve Konferansı
26-29 Mayıs Olivtech İzmir – 10. Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı
İZFAŞ 26-29 Mayıs 11. Ekoloji İzmir Fuarı
31 Ağustos-3 Eylül Shoexpo – 49. İzmir Ayakkabı ve Çanta Fuarı
31 Ağustos-3 Eylül Fashion Prime – 5. Tekstil, Hazır Giyim Tedarikçileri ve Teknolojileri Fuarı
31 Ağustos-3 Eylül FashionTech İzmir – 2. Hazır Giyim, Konfeksiyon ve Baskı Makineleri, Tekstil Baskı Teknolojileri Fuarı
2-11 Eylül 91. İzmir Enternasyonal Fuarı
2-11 Eylül Terra Madre Anadolu 2022 İzmir
23-25 Eylül IBS 1. Anne, Bebek ve Çocuk Fuarı
28 Eylül-1 Ekim 1. Gıda Fuarı
29 Eylül-2 Ekim Pet İzmir – 6. İzmir Evcil Hayvan Fuarı
12-14 Ekim Road2Tunnel – 5. Uluslararası Karayolları, Köprüler ve Tüneller İhtisas Fuarı
12-15 Ekim Flowera – 1. Süs Bitkileri Peyzaj ve Kesme Çiçek Fuarı
12-15 Ekim Ar-Ge Ür-Ge – 1. İnovasyon Sanayi ve Teknolojileri Fuarı

Editör: Haber Merkezi