E-ticaret bilgisayar teknolojisi, elektronik iletişim kanalları ve yaygınlaşan dijital teknoloji sayesinde günden güne gelişiyor. E-ticaretteki gelişmeler özellikle küçük ölçekli işletmeler için yeni müşteri ve pazarlara erişim fırsatı yaratıyor. Küresel perakende e-ticaret hacminin 2016 yılında 1.6 trilyon dolar düzeyine ulaştığı belirtiliyor.

Turizm sektörü de online rezervasyon portalları ya da web siteleri üzerinden e-ticaretten kazancını arttırmayı hedefliyor. TÜROFED Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, teknolojik gelişmelere paralel olarak akıllı telefon kullanımın yaygınlaşmasının yeni nesil ticareti şekillendirdiğini belirtti. "Artık her türlü mal ve hizmet teknolojinin olanaklarından yararlanılarak alınıp satılıyor" diyen İşler, Çin'de her yıl 11 Kasım'da yaşanan e-ticaret çılgınlığını hatırlatarak şu örneği verdi: Alibaba'nın bir günlük, Tüpraş'ın bir yıllık cirosu "Çin'de Bekarlar Günü olarak kutlanan 11 Kasım'da e-ticaret çılgınlığı yaşanıyor. Bu pastadan en büyük payı dünyanın dört bir yanından sipariş alan Alibaba şirketi alıyor. Şirket, bu yıl 11 Kasım'da geçen yılki rakamlara oranla yüzde 39'luk bir artış yaşandığını ve sadece 24 saat içerisinde 25.3 milyar dolarlık satış yapıldığını açıkladı. Bu bir günlük rakam, ülkemizde en yüksek ciroya sahip Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. TÜPRAŞ'ın 365 günde gerçekleştirdiği 35 milyar liralık (yaklaşık 12 milyar dolar) cirosunun iki katı." Sınırları kaldıran, pek çok alanda tüketici deneyimini ve bilgi düzeyini artıran teknoloji eğilimlerinin her alanda ticareti yeniden şekillendirdiğini anlatan Mehmet İşler, her türlü mal ve hizmetin teknolojinin olanaklarından yararlanılarak alınıp satıldığını söyledi. Turizm sektörünün de küresel e-ticaret alanından pay alarak kazancını arttırmayı hedeflediğini belirten İşler, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği'nin (TÜRSAB) girişimi sonucu rezervasyon portalı Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetlerinin durdurulduğunu hatırlatarak şu görüşleri dile getirdi: "Online seyahat pazarındaki cironun 100 milyar dolardan fazlasının mobil kanallarla yapıldığı biliniyor. 2020’de bu rakamın 200 milyar doları aşması bekleniyor. Avrupa Birliği ülkelerinde uçak biletlerinin yüzde 67’si, konaklama hizmetlerinin yüzde 55’i online alınıyor. Online ticarete ve dijitalleşmeye yönelik yatırımlar günden güne artıyor. Değişim, dönüşüm ve devinim çağındayız. Dünya dijital ortamda yürütülen küresel ticaretten kazanıyor, biz ise Booking.com gibi kazanç kapılarını kapatıyoruz. Yasakçı bir yaklaşım ile online seyahat pazarında var olamayız." Özellikle küçük ve orta ölçekli turistik işletmelerin, konaklama tesislerinin booking.com’dan beslenerek ayakta durma şanslarını arttırdıklarını belirten TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, ülke turizmi son derece sıkıntılı bir süreç yaşarken her türlü aktörün çok önemli olduğunu, booking.com’un da bu aktörlerden biri olduğunu söyledi.

Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetlerinin durdurulmasının turizmin online pazardaki dengelerini bozduğunu dile getiren İşler, online dünyaya ilişkin mevzuatın bir an önce düzenlenmesi ve pazarın kontrol altına alınması, güvenilir markaların Türkiye pazarında olmasının sağlanması gerektiğini yineledi. TÜRSAB Booking.com ile mahkemelik Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), birlik üyesi seyahat acentelerine karşı haksız rekabet yarattığını öne sürerek online rezervasyon portalı booking.com aleyhine dava açmıştı. Davanın görüşüldüğü İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi, geçtiğimiz Mart ayında Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetlerini tedbiren durdurma kararı vermişti. Türkiye’de yerleşik otel, konaklama tesislerinin pazarlanması ve pazarlanmasına aracılık edilmesi yönündeki faaliyetin durdurulması kararlaştırılmıştı. Booking.com'un Türkiye'deki müşterileri yalnızca yurt dışı tesisler için rezervasyon yapabiliyor.

Editör: Haber Merkezi