Gram altın fiyatları şu dakikalarda 460 lira seviyesinde hareket ediyor. Altının ons fiyatı ise gün içerisinde 1935 dolara kadar yükselirken, şu sıralarda 1914 dolardan işlem görüyor. Tera Yatırım Ekonomist Erkan; “1920-1980 dolar bandı önemli olmayı sürdürüyor. Bu bandın dışına çıkma durumunda altın fiyatlarındaki yön eğilimi biraz daha net şekilde oluşacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Gram altın fiyatları, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 463 lira seviyesinde hareket ederken; yeni güne yatay seviyeden başladı. Gram altın, gün içerisinde en düşük 459.79 lira, en yüksek ise 464.45 lira seviyesini görürken; saat 13.30 itibarıyla yüzde 0.36 oranında düşüşle 460.56 lira seviyesinde hareket etti. Aynı dakikalarda çeyrek altın 755 lira, Cumhuriyet altını da 3 bin 105 liradan satılıyor.

Altının ons fiyatı, gün içerisinde en yüksek 1935 dolar seviyesini görürken; ons altın şu dakikalarda ise yüzde 0.75 oranında düşüşle 1914 dolardan işlem gördü.

Bugün yurt içinde veri gündeminin zayıf olduğunu, yurt dışında Euro Bölgesi'nin 2. çeyrek büyüme verilerinin takip edileceğini bildiren analistler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisine ilişkin haber akışı ve Doğu Akdeniz başta olmak üzere jeopolitik gelişmelerin gündemin odağındaki yerini koruduğunu söyledi.

Analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.920 doların destek, 1.950 dolar seviyesinin direnç olarak öne çıktığını kaydetti.

Altının geniş perspektifte zayıf ekonomi, devam eden mali ve parasal destekler ve Fed’in “ortalama enflasyon hedefi” stratejisi gibi unsurlardan yakın gelecekte de destek görmesi beklenecek bir durumdur.

Son birkaç gündür borsaların ABD teknoloji sektörü kaynaklı düşüşe geçmesi durumu ise altını fazla sıçratamamış, geniş çaptaki dolar güçlenmesi altının artmasının önünde engel oluşturan bir faktör olmuştur. Değerli metaller kısa vade için gerilemelerde fazla alıcı bulamıyor, bu da fiyatta çözülme olmasa da geniş vadedeki düzeltme aşamasının devam ettiğini gösteriyor.

Haftanın en önemli gelişmeleri Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı ve ABD TÜFE olarak öne çıkarken, ABD borsalarının durumu, Çin ile olan ticaret gerilimi ve Trump yönetiminin açıklamaları gibi fiyatı kısa vadede etkileyebilecek gelişmeleri de izleyeceğiz. 1920-1980 dolar bandı önemli olmayı sürdürüyor. Bu bandın dışına çıkma durumunda altın fiyatlarındaki yön eğilimi biraz daha net şekilde oluşacaktır. Uzun dönemde ise fiyatların düşük faiz, bol likidite ve ekonomik belirsizlik gibi unsurlardan beslenmeye devam etmesini bekleriz. 

Editör: Haber Merkezi