Özgür Coşkun’un sunduğu Ekopolitİz programında konuşan ekonomist Şahin Fırat gündem ve ekonomiye dair değerlendirmelerde bulundu.

Tam kapanma sürecinin başarısızlıkla yürütüldüğünü ifade eden Fırat, “Ciddi bir beceriksizlik, vatandaşa ne halin varsa gör söyleminin dolu dolu uygulandığı bir kapanma biçimi oldu. İnsanları eve tıkadınız, taş mı yiyecek bu insanlar? Kurt kışı geçirir ama yediği ayazı unutmaz diye bir atasözü var. Sandık halkın önüne gelince gereğini yapacaktır” diye konuştu.

‘ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL’

Enflasyon yükselmeye devam ettiğini söyleyen ekonomist Fırat, “ 17.14 seviyelerine geldi. Ancak bu sayıla gerek değil. Enflasyon şu anda yüzde 35-40’larda aşağı değil. Vatandaşa yanlış bilgi vermeyi diye defalarca söyledik. Önümüzdeki süreçte kademe kademe yansıtılacaktır. Kanun, anayasa bunlar zaten görünmüyor. Genelgelerle yönetiliyor. Daha önce de demiştim bir A4 kâğıdıyla yönetiliyoruz. Marketler açık olacak dediler. Esnafı kapattılar ama marketlerde gıda dışında her şey satılmaya devam etti. İçki yasağı da aynı şekilde. Anlamak mümkün değil. Aşağıdan tepki gelince yaptıkları yanlışları fark ediyorlar” açıklamasında bulundu.

‘HESABINI VERMEK ZORUNDALAR’

Muhalefetin 128 milyar dolar ile ilgili soruları sormaya devam ettiğini söyleyen Fırat, “128 milyar dolar nerede sorusu gündemdeki yerini koruyor. AKP çizgi film yapacağına halk ne durumda, vatandaşa nasıl yardım ederim diye düşünmesi gerekir. 128 milyar doların kime, nasıl, hangi tarihle, hangi kurdan verildiğini söylemesi gerekir. Ülkeyi ekonomik açıdan savunmasız bıraktılar. Hiç mi kara gün parası bırakmazlar kenarda? Bunun hesabını vermek zorundalar” dedi.

Kripto para ile ilgili uyarılarda da bulunan Fırat, “Özgür bir para. Buna kimse müdahale edemiyor. Bitcoin ve Eterium biraz daha ciddiyet gösteriyor ama diğer paralar için dikkatli olsunlar” diye konuştu.

‘KAZANAMAYACAKLAR’

Son olarak Torbalı seçimlerinin iptali için açılan dava hakkında konuşan Fırat, “Fotoğraf çekiminin seçim iptali olmayacağı biliniyorsa hukukçular neden davayı kabul ediyor? Önümüzdeki süreçte göreceğiz. Menemen’de de Torbalı’da da aynı şeyler oldu. Torbalı’da halk üze 52,5 oy ile CHP’yi seçti. AKP’nin aday çıkarması etik değil. CHP’li meclis üyeleri açıklama yaptı. 17 üye sağlam bir irade sergilediklerini gösterdiler. İstifa edip AKP’ye geçen meclis üyesini bir kenara bırakıyorum. Defalarca tekrarlasalar da seçimi kazanamayacaklar. Kendilerini bir kez daha tebrik ediyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi