İZ GAZETE- Geçen haftanın değerlendirmesini yapan Fırat, “Özellikle dolar ve hisse senedi açısından çok hareketli oldu. Bu hafta İstanbul ve İstanbul kongreleri yapıldı. Akla hayale durgun kongre süreçleri yaşandı. Karadeniz’de de aynı şeyler yaşanmıştı. Geçtiğimiz hafta 128 milyar doların nereye gittiği sorusunu yine ısrarla sordu. Bunların açıklığa kavuşması lazım. Damat bakan yeni ekonomi paketini açıklamışken neden çekip gitti? Erdoğan’ın İzmir’de damadını savunması yeniden mi göreve getirecek sorusunu sordurdu. Damat bakan ne zaman konuşulsa dolar fırlıyor. Asıl önemli olan ABD’deki 10 yıllık tahvillerdeki faiz artışı. Döviz çok sert bir şekilde yükseldi. ABD’nin yapacağı 2 trilyonluk desteğin nereye yapılacağı da çok önemli. Küçük yatırımcı da izlesin ve dövizin bir trende girmesini beklesinler. Euro da aynı şekilde. ABD’deki faiz yukarı çıkma eğiliminde. Dolar biraz daha güçlenecektir. Bu konuda önümüzdeki süreç için dikkatli olmak gerekiyor” diye konuştu.

‘KABUL EDİLEMEZ’

AKP’nin pandemiyi hiçe sayarak yaptığı kongreleri eleştiren Fırat, “AKP kongreleri olası bir seçim için vatandaşına seslendiği gösteri yaptığı bir yer oldu.  Çok üzücü şeyler de oldu. Öğrencileri bile getirmişler.  Eğitim Sen’den de bir tepki geldi. Vatandaş, esnaf restoranına bir masa koyamazken iç içe geçmiş kongreleri herkes gördü. ‘Ağaya beleş’ der gibi yaptığınız her şeyi vatandaş gördü. Suyu biz getirdik, ‘havaalanını da biz yaptık’ diye vatandaşı aptal yerine koyacak açıklamalar yapıyor. Ülkeyi yönetenler örnek davranış sergilemek zorundalar. Sağlık Bakanının vatandaşa 30 kişiyle cenazeyi kısıtlayıp lebalep dolu cenazelere katılması kabul edilemez. Özür dilemesi yetmez istifa etmesi gerekiyor. Bunlar yönetilemediğimizle ilgili uygulamalardır. Sağlık Bakanı süreci yönetmiyor, yönetiliyor” şeklinde konuştu.

‘BİR YER BULAMADIK’

ABD’nin Suriye ve Kuzey Irak bölgesinde etkin olarak yer alığını da söyleyen Fırat, “Bu hafta bölge biraz kaynıyor. Türkiye de kendine güvenli alan oluşturmaya çalışıyor. S400’leri koyacak bir yer de bulamadık. O başımıza bela oldu. Kendimize bir taraf seçtik. ABD’de de tarafını belirle noktasına getirecek ve ona göre ambargolar uygulayacak. Biz NATO müttefikiyiz ve bu ülkeler de rahatsız. Net bir duruşumuz olmalıdır” dedi.

Editör: Haber Merkezi