Gizem TABAN/İZGAZETE- AKP’li Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın açıkladığı ve kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme 8 Haziran'da TBMM Genel Kurulu'ndan geçti. Düzenleme, yasanın yürürlüğe girdiği tarih ve daha sonraki tarihlerde yapılan kira sözleşmelerini kapsayacak ve 1 Temmuz 2023'e kadar geçerli olacak. Söz konusu düzenlemenin yol açacağı etkilere ilişkin; İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu ve Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, değerlendirmelerde bulundu. 

‘FİYATLAR YÜKSELEBİLİR’

Kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme ile ilgili açıklamalarda bulunan İZEKO Başkanı Mesut Güleroğlu, “Mal sahipleri bunun önlemini almak için muhakkak bir yol arayacaklardır. Yeni kiraya verilmelerde fiyatlar yükselebilir. Bu yüzde 25 sınırlama konusunda en ön plana çıkan bu… İzmir’de kiralık daire konusunda zaten ciddi bir açık var. Şimdi kiralar daha da yükselecek. Bu nedenle ev sahiplerinin evini kiraya vermek yerine satışa yöneleceğini düşünmüyorum, ki gayrimenkul fiyatları da artacaktır” ifadelerini kullandı. 

‘TARTIŞMAYI BÜYÜTÜR’

Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan ise söz konusu düzenlemenin ev sahibi ile kiracıyı karşı karşıya getireceğini belirterek şöyle konuştu: “Kira artışını kanun ile düzenlemek bence mülkiyet hakkına aykırı… Yüzde 25 sınırlama uygulaması, kiracı ve ev sahibi arasındaki tartışmayı daha da büyütür. Enflasyon yüzde 100’e dayanırkenkira artışını yüzde 25 ile sınırlandırırsanız ev sahipleri ile kiracılar karşı karşıya gelir. İki taraf içinde sıkıntı yaşanır. Bu yüzden iki tarafı da mağdur etmeyecek şekilde bir yöntem bulunması gerekir. Devlet, dar gelirlilere kira yardımı mı yapar, vergiyi mi kaldırır bilemiyorum. Ama başka bir yol bulunması gerekiyor. Zaten şu an ekonomik krizden dolayı herkes patlama noktasında… Devlet, ‘sosyal devlet’ anlayışı ile dar gelirlileri ev sahibi yapmanı yollarını aramalı…”

YENİ KİRA DÜZENLEMESİ

1 Haziran 2023 tarihine kadar yapılacak kira artışları, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek. Bir önceki kira yılının Tüketici Fiyat Endeksi’ndeki (TÜFE) değişim oranının 12 aylık ortalamalara göre yüzde 25’in altında kalması halinde ise kira artışlarında bu değişim oranı geçerli olacak. Düzenleme, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmeleri için de geçerli olacak. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersiz sayılacak.

Editör: Haber Merkezi