Ziyarette konuşan ETİK Yönetim Kurulu Başkanı İşler, Avrupa da birçok web sitesinde turistlere Türkiye'ye gitmeleleri için güvenlik konusuyla ilgili kara propoganda yapıldığını belirterek, "Biz satışta en çok aslında ülkemizin ne kalite, ne fiyat, ne de hizmet dezavantajından dolayı değil de bu kara propagandanın getirdiği mücadeleyi vermekten yorgun bitap düşüyoruz ve kayıplara uğruyoruz. Dolayısıyla böylesi bir ortamda kara ve yalan algı operasyonları yapan artniyetli kesim ve noktalara karşı rüştünü ispatlamış Türk turizminin daha iyi noktalar gelmesi ve gerçek değerinin üzerinin yalan ve yanlı uydurma algı haberleri ile örtülmemesi için sizlerinde ilave katkı ve yardımlarınızı bekliyoruz. Her türlü kara propogandaya karşın ilimizin, vatandaşlarımızın ve ülkemize gelen ve gelecek misafirlerimiz için geliştirdiğiniz güven ve huzur ortamı için bir kez daha size, güvenlik birimlerimize ve devletimize teşekkür ediyoruz" dedi.

Kayıtdışı olarak oda ve ev kiralanması konusunu gündeme getiren, Turizm Eylem Planı'na da değinen İşler şunları söyledi:

"Turizm Eylem Planında açıklanan iki tane destek vardı. Bunlardan birincisi sadece Muğla ve Antalya'yı kapsıyor. Aydın'ı da kapsaması için çalışmalar yapılıyor ama ilimizi ve diğer bölgelerin de dâhil edilmesini talep ediyoruz. Diğer bir destek de uçak desteği ama yine bunu da Muğla ve Antalya'ya verdiler. Antalya ve Muğla'ya tarifeli, tarifesiz size destek veriyor ama diğer illere ise tarifesize veriyorum fakat tarifeliye vermiyorum diyor. Dikkatinize sunduğum bu konular üzerinde gerek sizin yetkinizde olan sorunların tarafınızdan çözüme kavuşturulması, diğer sorunlarında Bakanlıklar ve devletimizin Ankara'daki kurum ve büyüklerimiz nezdinde çözümü konusunda bize elçi olmanızı ve sorunlarımızın Ankara'daki yetkililere ve karar alıcılara ulaştırılması ve anlatımı konusunda hasseten katkı ve yardımlarınızı bekliyoruz."

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Toprak güncel küresel gelişmelerden özellikle turizmcilerin ciddi manada etkilendiklerini belirtti. Vali Toprak, "Turizmde dünyada küresel anlamda meydana gelen olumsuzluklar insanların seyahat ve gezme, görme yani turizm faaliyetlerini engelleyebiliyor, öteleyebiliyor, vazgeçirebiliyor, ülkemize turist girişinde de farklılıklar yaşayabiliyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımız sayın Bakanımız ve Hükümet konu üzerinde titizlikle çalışıyor, gerek tedbirler paketi ve gerekse yeni ülke anlaşmaları ile bu konudaki eksiklikler ve arz fazlalığının yeni talep oluşturularak tesislerin doluluğunun sağlanması konusunda ciddi çalışmalar yapılıyor, siz de bunları takip ediyorsunuz. Dolayısıyla tedbirler getirilebilir, desteklenebilir. İç piyasadaki iç turizm buralara telafi edici olarak konulabilir ama o da işin doğrusu yeterli olmayabilir, çünkü hakikaten sizin cari giderleriniz var. Tabii en fazla da personel işçilik maliyetlerinin odak noktasında yüksek giderleriniz olabiliyor. Ayrıca turistik tesislerinize gelen insanlar yiyor, içiyor, eğleniyor ve tüketiyor, nihayetinde otele geldiğinde herbir misafirin musluğu açması bir para, ışığa dokunması bir para, klimaya dokunması bir para dolayısıyla size teşekkür ediyorum. Bu gibi kırılganlık içerisinde yine direniyoruzsunuz, ayakta kalmaya çalışıyorsunuz. Şimdi bu manada bizim üzerimize düşeni yapabileceğimiz şeyleri yapmamız, aktarmamız gereken konuları da bakanlıklarımıza ve devlet büyüklerimize aktarmamız gerekiyor. Biz gelecek hafta bir toplantı yapalım. Özellikle güvenlik ve diğer konularda aldığımız ve alacağımız ilave tedbirleri gözden geçirelim, anlatalım ve endişeler varsa o endişeleri ve olumsuz beklentileri ortadan kaldıralım. Tüm güvenlik birimlerimiz, turizm adına siz ya da uygun göreceğiniz arkadaşlarınız, buradan İl Kültür ve Turizm Müdürümüz, ilgili Vali Yardımcısını buraya toplayalım, konuşalım acaba kültür ve turizm alanındaki sorunlarımız nedir, sezonun iyi, güzel ve verimli geçmesi adına hangi tedbirleri geliştirip devreye alabiliriz, yerelden güvenlik algısını yönetme ya da sizin eksik bulduğunuz noktaları o toplantıda göz önüne alalım ve alabileceğimiz ilave tedbirleri de gerçekleştirelim" diye konuştu.

Vali Toprak şöyle devam etti:

"Turizm Eylem Planı ve uygulamaya geçenlerin İzmir'e getirdiği ve götürdüğünü benim üst makamlara yazılı ya da sözlü anlatabileceğim ölçüler içerisinde bana bir rapor gönderirseniz İl Valisi olarak bende sözlü ve de yazılı olarak devletimizim karar ittihaz noktalarına iletirim. Kayıtdışı kiralık evler konusunda üzerinde amblemi, tanıtımı reklamı olmayan ama internetteki bazın sitelerde haksız kazançları için bilgilendirme ve satış yapanların haksız kazanç ve durumları karşısında bende kararlılıkla bu gibi kayıtdışı ve haksız ve adil olmayan kazanç sahiplerinin mevzuat ve doğruluğa sığmayan durumlarını tespit etmeye ve kanuni gereklerini yapmaya, yasadışılıklarını önleme konusunda her türlü imkanı kullanacağımdan emin olmanızı ifade etmek istiyorum."

Vali Toprak, gerek vatandaşların gerekse turistlerin emniyet ve güvenliği noktasında da her türlü tedbiri aldıkları ve almaya da devam ettiklerini söyledi.


İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi