Bayraklı Çarşı Esnafları Derneği hakkında bilgi veren Civelek, derneğin 6’ncı yılı olduğunu belirterek, zaman zaman ekonomik sıkıntılar yaşadıklarını bunu dile getirdiklerini ancak Türkiye’de ses duyurmak için tuhaf ve anlamsız şeyler yapılması gerektiğini belirtti. Seslerini duyurmak için her şeyi yaptıklarını ama tam duyuramadıklarını da ekleyerek, “Esnafımızın küçük bir sıkıntısı oldu mu direkt bize geliyor. Esnafımız hemen bize koşuyor, elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Aşamadığımız yerler var ama bunu ileriki günlerde aşamayacağımız anlamına geliyor. Ben başarısızlığı kabullenemem” dedi. Kahve açtığını buranın pandemiye kurban gittiğini de sözlerine ekledi.

‘FEDAKARLIĞA HAZIRIZ’

Civelek, “Yapılanlar çözüm değil bana göre. Kahveler mart ayında kapatıldı, devletimiz ne derse tabi ki yerine getireceğiz ancak süreç belli değil. Dükkan sahibi kira istiyor, adam ‘benim geçimim bundan’ diyor. Bize ‘dükkanlarını kapat’ diyen devletimiz mal sahibine de diyecekti ki ‘pandemi sürecinde 3 ay kira almayacaksın’ Bize kredi verildi ama geri ödemeli, şimdi onların ödemesi geldi. Bu aylar ödeme ayları. Kahveler açıldı ama oyun olmayınca para kazanılmadı. Kahveleri oyunsuz açacaklarsa kesinlikle açmasınlar, boşa zarar. Devletten esnafa uzun vadeli krediler verilmesini talep ediyoruz, faizsiz olursa devletimizin elinden öperiz. Şu an belirsizlik var, ben şimdiye kadar ödedim ama bundan sonra ödeyemeyeceğim. Mal sahibi beni mahkemeye verecek belki icralık olacağız ama bunun mantığı yok. Cumhurbaşkanı, ‘mal sahipleri kira almayacak’ dese veya ‘yarı yarıya alınacak’ dese kimse bunu karşı çıkmaz. Ben devletime karşı çıkıyor muyum? Marketin var kapalı kirası var 10 bin lira nasıl ödeyeceksin?” ifadelerini kullandı. Kahveci esnafı olarak her türlü fedakarlığa hazır olduklarını da belirtti.

‘AVM’LER NEDEN AÇIK?’

‘Biz bir şey söylerken bazı ‚hadsizler bizi vatan düşmanı olarak görüyor’ diyen Civelek her zaman devletin yanında olduklarını ve olmaya devam edeceklerini söyledi. Civelek, “Biz vatanını bayrağını seven esnaflarız. Devlet bize dese ki ‘3 ay kapalısınız’ başımızın üstüne yeri var ama süreç belli değil. Her yeri kapatıyorsunuz ama AVM’ler açık. Bu hiç etik değil. Küçük esnaf küçük paralarla dönüyor zaten. Kimse mutlu değil. Garsonumu bıraktırdım, evine ekmek götüremiyor üzülüyorum. Bana ‘inşaat işi bulur musun’ diyor. Yarın öbür gün bunun önüne geçilemez, belki biri hırsız olacak biri dolandırıcı olacak. Esnafın gerçekten çok büyük sıkıntıları var. Cumhurbaşkanından, bakanlarımızdan bununla ilgili acil ama çok acil çalışmalar yapılmasını rica ediyoruz. Çözümü de devlet bulacak. Yılbaşından sonra hiçbir vatandaş ne faturasını ne kirasını ne kredisini ödeyebilir” diye konuştu.

CHP’li Ertuğrul Civelek, seyyar satıcılar ile ilgili henüz bir çalışma kaydetmediklerini ancak bu konuyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Zabıta Müdürüyle görüşeceğini söyledi.

‘UYUM İÇİNDE ÇALIŞTIK’

Bayraklı’da çalışmalar ve projelerin olduğunu bunların pandemi ve deprem nedeniyle kesintiye uğradıklarını da belirtti. Bayraklı ve Büyükşehir Belediyeleri olarak vatandaşların sürekli yardımına

Depremde de Bayraklı Belediye Başkanı Serdal Sandal ile işbirliği içinde çalıştıklarını kaydeden Civelek, gece gündüz vatandaşların yanında olduklarını söyledi. O durumda siyaset olmayacağını da belirten Civelek, el birliği ile vatandaşların sıkıntılarının çözüldüğünü kaydetti. Bazı provakasyonlar olduğunu da söyleyen Civelek, insanların canıyla uğraştıklarını o halde siyaseti çok yanlış bulduğunu da sözlerine ekledi. Artan vakaların ardından Civelek maske, mesafe, temizlik vurgusunda da bulundu.

Editör: Haber Merkezi