Gizem TABAN/İZ GAZETE- Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı, yatırım ortamı ve ekonomik gündem hakkında değerlendirmelerde bulundu. Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen ESİAD Yatırım Zirvesi’ne ilişkin bilgiler de veren Karabağlı, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Karabağlı, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) başkan adaylığına da yeşil ışık yaktı.

‘TARİHE GEÇEN ZİRVE’

ESİAD Yatırım Zirvesi ile sanayici ve yatırımcı arasında köprü vazifesi gördüklerini söyleyen ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı, “Pandemi ile birlikte durgunlaşma daha sonra neredeyse kıtlık, gıda tedarikinde sorunlar yaşanması ile oyunun kurallarının yeninden yazıldığı bir dünyaya gidiyoruz. Bu yüzden yola çıktık. Bir nevi köprü vazifesi görme çabası gösterdik. Finansman ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra yatırım fırsatını yönlendirmek için yola çıkmıştık. İzmir ve Türkiye’de ilk defa böyle bir şey yapıldı. Yatırımcı ile sanayiciyi bir araya getirdiğimiz ve birebir netice alabileceğimiz bir zirve olarak tarihe geçti. ESİAD tarihinde de bir ilk yaşandı. 250 üzerinde firma sahibi ve yönetim kurulu üyesi, 50’nin üzerinde finans kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Aracı kuruşlar ile iş insanları arasında bine yakın temas meydana geldi, 30’un üzerinde ön anlaşma yapıldı. Özellikle İzmir sanayicileri için söylüyorum, yeni bir anlayış başladı, yeni bir felsefe doğdu; biz tek başına yürümek durumunda değiliz” açıklamalarında bulundu.

‘ÖNGÖRÜ: 500 MİLYON DOLAR’

Karabağlı, Yatırım Zirvesi ile 500 milyon dolarlık bir işlem hacminin ortaya çıkacağını ön gördüklerini belirterek, şunları söyledi: Biz finansal sonuçları görmek istiyoruz. Ancak 400-500 milyon dolarlık işlem hacmine yol açan bir işlemin ortaya çıktığını öngörüyorum. Zirve ile bu anlayışı ortaya koyduk, sadece satmaya değil almaya da varız. Kenarda yatan parayla fikri bir araya getirmekti hedef…”

‘İLGİ VAR AMA İŞTAH AZ’

Önümüzdeki yıl yapılacak olan zirveye yabancı yatırımcıları, uluslararası borsaları davet edeceklerini dile getiren Karabağlı, yabancı yatırımcının Türkiye’ye ilgisi konusunda da değindi. Karabağlı, şöyle konuştu: “Önümüzdeki yıl yapacağımız zirveye, özellikle uluslararası borsalardan çeşitli yatırım kurum ve kuruluşlarını davet edeceğiz. Yatırım kurum ve kuruluşları temsilcileri göndereceklerdir. Seneye yapılacak zirvede ismi koruyup, içeriği genişletmek istiyoruz. Bu yönde talep var. Yabancı sermayenin ülkemize çok ilgisi var fakat yatırım yapma konusunda iştahı az, tereddütleri var. Git-gel yaşıyorlar. Ulusal düzeyde gelen fon kuruluşları, ulusal düzeyde gelen yatırım ajanslarının hepsi aslında bu fonları yurtdışından alıyor. Biz direkt muhataplarını davet edeceğiz. Uluslararası bir düzeye kavuşacak. Yabancı sermayenin ciddi ilgisi var fakat tereddütleri var. Ekonomik dalgalanmalar, Rusya ve Ukrayna Savaşı’nın bizim ekonomimize olan etkileri biraz tereddüt yarattı. Yabancı sermayenin Türkiye’ye olan ilgisinin, savaş riski arındırılmış halde artacağını düşünüyorum. Lojistik anlamda çok büyük bir avantajımız var. Avrupalı kendisine çok kısa mesafe ulaşabilecek üretim merkezleri arıyor. Türkiye bunun en büyük adayı… Çünkü, Türkiye’de her ne kadar enerji maliyetleri yükselmiş olsa da Avrupa’ya kıyasla çok daha uygun. İnsan kaynağı anlamında Türk insan kaynağına, Avrupalı çok güveniyor. Çok yaratıcı, çalışkan buluyor” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRETE HATRI SAYILI ZAM BEKLENTİSİ

Asgari ücrete ara zam konusunu da değerlendiren Karabağlı, asgari ücrette artış yapılması gerektiğini ve tüm iş dünyasının buna hazırlandığını söyledi. Karabağlı, “Hissedilen enflasyon ile rakamlarla açıklanan enflasyon var. Farklı rakamlar teleffuz ediliyor. Ücretin yıl boyunca aynı kalması rasyonel değil. Asgari ücrete önemli bir hamle yapılacağını düşünüyoruz. Biz iş dünyası olarak da buna hazırlanıyoruz. Hayat pahalılığı var, alım gücü düşüyor. Dolayısıyla sabit gelirlilerinin ayakta kalması çok zor. Hatırı sayılır bir zammın yapılacağını düşünüyorum. Tüm iş dünyası, sanayiciler bunu hazırlanıyor” ifadelerini kullandı.

EBSO BAŞKANLIĞINA ADAY MI?

EBSO seçimlerinde başkanlığa aday olup olmayacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Karabağlı, “Oda seçimleri aksi bir durum olmazsa ekim, kasım ayında yapılacak gibi görünüyor. Adaylık süreci iki aşamalı, ilk önce meclis üyesi seçileceğiz daha sonra başkan adayı olma hakkını elde edeceğiz. O yüzden aday adayı demek daha doğru olur. Mevcut başkanımızın niyetinin olmadığı yönünde açıklamaları oldu. Bu demeçler yeni bir başkan arayışına neden oldu, 5 bin 350 üye var, hepsi için geçerli bu… Bizi de yakinen ilgilendirdi ve böyle bir refleks gelişti. Adaylığım üzerine beklenti oluştu. Heyecanımız, enerjimiz var, zaman ayırabiliriz. Biz bunun üzerine bir şeyler yapabilir miyiz diye sorguladık ve bu yönde hareket etmeye başladık. Sayın başkanın yeniden aday olması yönünde düşüncesi olduğu gündeme geldi. Ama biz yola çıktık. Aksi bir durum söylenmediği sürece mevcut durum geçerlidir. Sayın başkan aday olur, başka adaylar çıkabilir. Herkes kendi yolunda devem edecektir. Fikir değişikliğimiz söz konusu değildir. Başkan seçilirsek her kurum ve kuruluşla uyumlu bir şekilde çalışacağız” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi