Gizem TABAN/İZGAZETE- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre enflasyon; eylülde yüzde 1,25 artarken, yıllık bazda ise yüzde 19,58 oldu. TÜİK’in açıklamasının ardından enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığına dair eleştiriler gündeme gelirken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ekonomi Masası Üyesi ve İzmir Milletvekili Bedri Serter ile Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) İzmir Şube Başkanı Kurtuluş Binici, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘HALKIMIZ İNANMIYOR’
Eylül ayı enflasyon rakamlarına ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Ekonomi Masası Üyesi ve İzmir Milletvekili Bedri Serter, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tarım Kredi Kooperatifi Marketi hakkında yaptığı açıklamalara da değindi. Serter, “Enflasyon oranlarının açıklanan seviyelerde olduğuna halkımız da inanmıyor, biz de inanmıyoruz. Gerçek enflasyon bu rakamlarda değil. Cumhurbaşkanı artık pazarcılık, marketçilik yapmaya başladı, kendisini marketlerin rakibi gibi görüyor. Bu fiyatların artışın ana sebepleri, hükümetin son 5 yılda yaptığı hatalar. Tek adam rejimi ile ekonominin ne hale getirildiğini artık kendi de kabul etti. Tarım Kredi Kooperatifleri senelerdir var. Cumhurbaşkanını yeni mi aklı başına geldi, bu tarım kredi kooperatiflerine market açtıralım diye. Tarım Kredi Kooperatiflerinin asıl amacı; köylüye, ziraat ve tarımla uğraşana destektir, senelerdir serbest piyasa ekonomisini savunan hükümetin burada kamunun desteğiyle serbest piyasa ekonomisine müdahil olmak değildir. Ondan dolayı bu enflasyon oranlarına hiçbir şekilde inanmıyorum. Enflasyon oranını en iyi tespit eden emekli ağabeylerimiz, ablalarımız… Yüz gram peyniri hangi marketten daha ucuz alırız diye günde 5-6 market geziyorlar. Her ilde 1500 liraya geçinen emekli insanlarımız var. Fiyat artışlarının nereden nereye geldiğini onlardan öğrensinler” diye konuştu.

‘MİNİMUM YÜZDE 35’
Sokaktaki enflasyonun yüzde 35’ten aşağı olmadığını söyleyen CHP’li Serter, “Şu an Türkiye’de enflasyon yüzde 35’in altında değil. Ve bu ortalama temel gıda maddeleri üzerinden, basit şeyler üzerinden değil. 2011 yılından bugüne baktığımız dolar 9 kat artmış. İşte enflasyonun gerçek rakamları burada. Çünkü yüzde 80 ithalat yapan, yüzde 20 istihdam yaratan bir ekonomiye sahibiz” dedi.

‘GERÇEKLE ÖRTÜŞMÜYOR’
TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının gerçekle örtüşmediğini belirten TÜKODER İzmir Şube Başkanı Kurtuluş Binici ise, “Her gün marketten alışveriş yapan, arabasına gaz, benzin alan insanların yaşadıklarıyla bu veriler örtüşmüyor. Şu an Türkiye’deki enflasyon oranının yüzde 30’un altında olmadığı kanaatindeyiz. Bunun tüketici ayağında vahim yansımaları oluyor. Çünkü enflasyon böyle hesaplanınca, insanların maaşları artmıyor. Ne yazık ki kurumlara güvenin sarsıldığı bir dönemde yaşıyoruz. Açıklanan rakamlar, sokaktaki rakamlarla bağdaşmıyor” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi