Gizem TABAN/İZ GAZETE- Türkiye’de pandemi ile mücadele kapsamında alınan tedbirler doğrultusunda birçok işletme kapandı ya da iflasın eşiğine geldi. Pandemi döneminde büyük yara alan esnaflar, borçlarla uğraşırken 29 Nisan 2021 ile 17 Mayıs 2021 tarihleri arasındaki tam kapanma da zor durumda olan esnafın mağduriyetlerini katladı. Tam kapanma sürecinin ardından açıklamalarda bulunan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, salgın tedbirleri sebebiyle işlerine ara veren esnaflara iki grup halinde destek olacaklarını belirtti. Açıklamaya göre; birinci grupta kahvehane kafe, düğün salonları, kantinler kırtasiyeler, internet kafeler, lunapark gibi işletmeler yer alıyor. Bu işletmelere bir defaya mahsus 5 bin liralık hibe ödemesi yapılacak. İkinci grupta ise, kaporta, sıhhi tesisatçılar, müzisyenler, oto yıkamacılar, oyuncak ve kozmetik, camcılar, çilingirler ve tuhafiyeciler yer alıyor. Önceki destek ödemelerinde yer alan lokanta, berber, taksici, minibüsçüler ile pazarcıların dahil olduğu bu gruba bir defaya mahsus 3 bin lira hibe ödemesi verilecek. Pandemi dönemi boyunca maddi açıdan en çok zorlanan kesim olan esnaflar için destek paketinin yetersiz kalmasının yanı sıra tüm esnaflar da pakete dahil edilmedi. Emlakçı esnafının ciddi sıkıntıda olduğunu belirten İzmir Emlakçılar Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu, emlakçıların destek paketine dahil edilmemesine tepki gösterdi. 

‘AYRIM YAPILMAMALI’
Emlakçıların üvey evlat muamelesi görmemesi gerektiğini belirten İZEKO Başkanı Mesut Güleroğlu, “Emlakçı esnafımız bugüne kadar alınan tüm kararlar, yasaklara uydu. Bu 17 günlük kapanmada da bize çalışma izni verilmedi. Ancak portallarda ilanlarımız devam etti.  İnsanlar aradı, yer gösterimi yapamadık. Yerin satışını yapmak istediğimizde de Tapu Müdürlüklerinde alım satım 17 gün yasaklandığı için yapamadık. Tamamıyla bir mağduriyet yaşadık. O yüzden emlakçı esnafı olarak çok sıkıntılıyız. Birinci ve ikinci gruplar olarak esnafın tanımı yapılmış ama bence esnafın tanımı bu şekilde yapılmamalıdır. Destek paketi, Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na kayıtlı tüm esnafı kapsamalıdır. Çünkü biz emeğimizle çalışıyoruz, vergi ödüyoruz, istihdam sağlıyoruz. Zaten Anayasa’nın maddeleri içerisinde esnaf ve sanatkara devlet desteğinin yapılmasına ilişkin madde var. Biz, ayrım yapılmadan tüm esnafın bu işin içinde olmasını istiyoruz. Çünkü herkesin durumu kötü, herkesin kira borçları var, kredi borçları var. Bu pakete emlakçı esnafının da dahil edilmesini, üvey evlat olarak kabul edilmemesini istiyoruz” diye konuştu. 

‘CAN SUYU İSTİYORUZ’
Hükümete, ‘esnafa destek’ çağrısı yapan Güleroğlu, “Pandemi koşullarında işimizi yapmak zaten zor. Politika faizleri de yüksek. Mevduat faizleri yüzde 18-19’larda olunca konut kredi faizleri de 1.38, 1.45, 1.65 arasında oluyor.  Faizlerin yüksekliğinden dolayı da konut kredisi kullanıp yer satamıyoruz. İşlerimiz bu yönde yüzde 50 düştü. Dolar, döviz zaten idman yapıyor. Gayrimenkul sektörünün ayakta kalması gerekiyor. Esnaf ve sanatkara yapılacak yardım bir can suyu olacaktır. Biz de can suyu istiyoruz. Borçlarımızın ertelenmesinden ziyade vergi sıkıntılarımızın azalması, SGK’ların ertelenmesi gibi bir çalışma yapılmalı. Sadece 3 bin, 5 bin lira destek değil, gerçek anlamda bir destek yapılırsa esnaf ve sanatkar ayakta kalır” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi