İz Televizyonu’nda Özgür Coşkun ve Ekonomist Şahin Fırat’ın sunumuyla gerçekleşen Paranın Seyri’nde son bir haftada piyasalarda yaşananlar değerlendirildi.

Albayrak’ın istifasını değerlendiren Fırat, “Hareketli bir hafta geçti. Önce merkez Bankası Başkanı görevden alındı. Ardından da Albayrak istifa etti. Murat Ünsal Merkez Bankası’nda 16. Ayda görevden alındı. Normalde MB bağımsız olmalı. Farklı senaryolar var bu gelişmelerle ilgili. Amerikan seçimleriyle ilişkilendirenler var, Zarrab’ın serbest bırakılmasıyla ilgili söylentiler var. Burada vatandaş olarak dikkat ettiğimiz; yeni ekonomik program açıklandı. 2021-2022 projeksiyonu açıklandı, bütçe tahminleri açıklandı. Sonrasında elini kolunu sallayarak çekti gitti” dedi.

‘VATANDAŞ TÜRK LİRASINA GÜVENMİYOR’

Faiz artışı ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Fırat, “Piyasayı MB sürükler. Daha önce dövizi 8,25’te sabit tuttu. Eylülde piyasadan ufak bir baskı gelince 10.25’e çıkardı. Daha fazla artırım yapması söz konusuyken sabit kalınca piyasa da haddini bildiririm dedi. Faiz, yatırımcı ve vatandaş için kötü bir şey. Aslında piyasanın beklentisi Ekim ayında bir miktar artırımdı. Sabit tuttu. Vatandaş Türk lirasına güvenmiyor. Döviz alıyor. Vatandaş böyle bir tercih yaparken haklı. Çünkü tasarrufunu ezmemen lazım. Dövizin yılbaşından beri yüzde 40-42 getirisi var. Bankaya koysaydı 100 bin lira 10-11 bin lira alacaktı. Vatandaş bu yüzden yatırım tercihini değiştirdi.  Şu anki açıkladığı rakam yüzde 15’e geldi. Yatırım yapanlar enflasyona yenilmek istemiyor. Enflasyon yüzde 30-35’lerde. Hal böyle olunca vatandaş parasını faize yatırmak istemiyor.  Döviz ne olur’a gelince, Erdoğan bir açıklama yaptı. Acı reçeteden bahsetti. Acı reçeteyi IMF programlarında gördük. Son bir haftada 1 milyar dolar yabancı kaynak geldi. Piyasayı tutan bu.  Öncelikle piyasa, iyimser söylemlerin hayata geçirilmesini istiyor.  Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemi diye bir sistemi diye bir şey çıkardılar. Piyasalar alışamadı, AKP’li seçmen alışamadı, AKP’nin kendi içindeki milletvekilleri de alışamadı” şeklinde konuştu.

‘FARKLI BİR YOL İZLENSİN’

Yapılandırmada da piyasayla bir inatlaşmanın sürdüğünü ifade eden Fırat, “Piyasa ısrarla uzun vadeli yapılmasını ve 72 aya yayılmasını istedi. Neden hep aynı yöntem kullanılıyor? Artık farklı bir yol izlensin. Özellikle pandemi sürecinde esnaf isyan halinde. İşletmeler kiralarını, çalışan maaşlarını nasıl ödeyecek. Pandemi ekonomiyi doğrudan etkiledi” dedi.

‘İVEDİLİKLE CEZALANDIRILMASI GEREKİR’

Organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı’nın Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik tehdidini şiddetle kınadığını dile getiren Fırat, “Kılıçdaroğlu gerektiği zaman ülkesi için canını verebilecek bir insan. Geçmişte böyle mafyatik yapılara imkân veren durumun ortadan kaldırılması lazım. Ayrıca iktidarın ortağı olan bir siyasi partinin genel başkanın bunu savunması en vahim olanıdır. Bu doğru bir şey değil. Hiçbir şey yapmıyorsan sessiz kal. Eğer hukuk ülkesiysek bunu ivedilikle cezalandırılması gerekir” diye konuştu.

‘İSTİFA ETMESİ İYİ BİR DAVRANIŞ’

Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un istifası sonrasında gözaltına alınması hakkında konuşan Fırat, “Biz dosyayla ilgili tam bilgiye sahip değiliz, kimseyi suçlayamayız. Ama böyle bir şey varsa ahlak sorunudur. Her kuruşu bana emanet edilmiş para, kentin önceliği için kullanılmalı. Partili olarak baktığımızda istifa etmesini iyi bir davranış olarak değerlendirebiliriz” dedi.

Editör: Haber Merkezi