Toplantının açılış konuşmasını yapan EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter, Dünya Fahri Konsoloslar Birliği Türkiye Başkanlığı’nın İzmir’de bulunmasının kenti güçlendirdiğini belirterek, "İzmir, 66 konsolosluk ile uluslararası ilişkilerini sürdürmekte. Türkiye’nin yurtdışına açılan en önemli kapısı olarak İzmir’in tanıtımında her birlikte ve el birliği ile çalışmalıyız. Kentin kültür, turizm ve ekonomik gelişimi hepimiz için çok önemli. EGİAD olarak bu dönem uluslararası ilişkilere ayrıca önem vermekteyiz. Bu kapsamda da sizlerle dirsek temasında çalışmak bizler için çok önemli. Görüş ve önerileriniz çok değerli. İzmir’i hep birlikte Dünya’ya tanıtalım. Kentimiz hem turizmi ile hem ticareti ile Dünya kenti olmaya adaydır" diye konuştu.

Türkiye’nin en eski sivil toplum örgütlerinden biri olan EGİAD’ın tanıtımına da yer veren İlter, “EGİAD, bugün 600’ün üzerinde üyesi ve üyelerinin sahip olduğu 3 binin üzerinde şirket ve yaklaşık 110 bin kişilik istihdam gücü ile İzmir ve Türkiye için önemli bir ekonomik aktördür.  EGİAD, ekonomik gücünün dışında bir sivil toplum kuruluşu olarak toplumun her kesimine dokunan sosyal ve kültürel etkinlikler gerçekleştiren, lobicilik, bireysel ve kurumsal gelişim programları, girişimcilik ve melek yatırımcılık faaliyetleri ve gençlik projeleri yürüten önemli bir kuruluştur. Üye profili itibariyle iyi eğitimli, dışa açık, geniş vizyonu olan girişimci kadın ve erkek genç iş insanlarının organizasyonudur. İnsan hakları başta olmak üzere, temel hak ve özgürlüklere, evrensel değerlere, etik ve kurumsal yönetim ilkelerine, demokrasiye, çevreye saygıyı esas alan yönetim anlayışını benimsemiştir. EGİAD İzmir için önemli bir kazanımdır” diye konuştu.

Göreve geldikleri 4 aylık süreçte Çin, Rusya, Yunanistan, Almanya, İtalya, ABD, Portekiz, Malta, Güney Afrika, Botswana, Rwanda başta olmak üzere birçok temsilcilik ile biraraya geldiklerini dile getiren EGİAD Başkanı,  Uluslararası ilişkilere çok önem verdiklerine dikkat çekerek, “İzmir’deki konsolosluklar ve ticaret temsilcilikleri ile yakın ilişkiler içinde olmaya çalışıyoruz. Ayrıca, yüksek potansiyel gösteren seçilmiş bazı ülkelere düzenleyeceğimiz genel ve sektörel iş gezileri ile karşılıklı ticaret ve yatırım imkânlarının araştırılması dönem programımızın en önemli hedefleri arasında. Temaslar gerçekleştirdiğimiz konsoloslarımız, misyon temsilcilerimiz ve fahri konsoloslarımızdan dileğimiz, EGİAD’ı karşılıklı ticaret ve yatırım imkanlarının daha iyi değerlendirilmesi açısından bir temas noktası olarak görmeleridir. İnanıyorum ki sağlıklı ve sürekli bir bilgi paylaşımı ile EGİAD’ın dinamik yapısı sayesinde daha somut sonuçlar alabiliriz. EGİAD üyeleri yeni iş fikirlerine, tekliflerine, taleplerine çok açık, yeni nesil bir iş adamları kitlesini temsil etmektedir” dedi.

2016 senesinin hem ülkemiz hem de tüm Dünya ülkeleri için gerek siyasi ve ekonomik gerekse güvenlik açısından parlak geçmediğinin altını çizen İlter, “Artan küresel güvenlik sorunları ve terörist faaliyetleri tüm Dünya’yı etkiledi. Dünya ekonomisi de bu etkilerin altında büyük krizler ve dalgalanmalar yaşadı. Ancak, Türkiye ekonomisi 2008 global krizi, Avrupa’daki borç krizi ve ekonomik durgunluk gibi faktörlerin olumsuz etkilerine rağmen büyüme, üretim, kapasite kullanımı, ihracat ve yabancı sermaye girişleri açısından beklentilerin ötesinde bir performans ortaya koydu. Hiç kuşkusuz bizim de ekonomik ve sosyal yönden çeşitli sıkıntılarımız bulunmaktadır. Ama eğitimli işgücü, AR&GE ve girişimcilik kapasitesinin her geçen gün artması, inovasyon yönlü üretim yapısı, ihracata yönelik sektörel gelişme dinamikleri, yurtiçi talebin çok canlı olması ve uzun dönemde kişi başına gelirin artmasına paralel olarak potansiyel talebin hızla reel talebe dönüşme eğilimi Türkiye’yi yabancı yatırımlar açısından cazip bir ülke haline getirmektedir. Hepimize büyük sorumluluk düşüyor. Gelin İzmir’i daha da canlandıralım. Gelin yatırımlar için ortak paydada buluşalım" diye konuştu.

Toplantıda İzmir konsolosluk erkânının daha sık biraraya gelme kararı aldığını belirten Dünya Fahri Konsoloslar Birliği Türkiye Başkanı ve Ürdün Fahri Konsolosu Ömer Kaplan ise, "Konsolosluk erkanı olarak İzmir'in tanıtımı açısından yaptığımız çalışmalar devam edecek" diye konuştu. Hem işadamı hem de Fahri Konsolos kimliği ile masanın her iki tarafında bulunduğunu dile getiren Kaplan, “1800’li yıllarda İzmir’den Hindistan ve Rusya’ya her hafta gemi kalkıyordu. O günlerde ticaretiyle isim yapmış olan kentimizi bugün çok daha iyi yerlerde görmek için daha fazla çalışmalıyız.” dedi.

Editör: Haber Merkezi