Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Moiz Hemsi, “Geride bıraktığımız 2016-17 sezonunda sektörümüz adına önemli gelişmeler oldu. Ülke olarak oldukça zor bir yıl geçirmemize rağmen, ihracatçılarımızın göstermiş olduğu çaba ve performans takdire değer. 2016 yılında Birliğimiz toplam ihracat rakamı yaklaşık 374 milyon dolardır. Sektörümüz Türkiye genelinde 6.3 milyar dolarlık ihracat yaptı. Değerde ülke genelindeki yüzde 4’lük artışa rağmen, bölgemizdeki değer artışı 2016 yılında yüzde 31 seviyesinde gerçekleşti. Yağlı tohumlarda yüzde 61, baharatlarda yüzde 43, bakliyatta yüzde 38, bitkisel yağlarda yüzde 26 ile tüm sektörlerimizde kayda değer bir artış yaşadık” diye konuştu.

Birliğin iştigal alanına giren ürünler bazında, hedef pazarların yapısına ve tüketici alışkanlıklarına yönelik 2016-2017 yılında bir dizi tanıtım faaliyeti yürütüldüğünü kaydeden Hemsi şöyle devam etti: “Japonya'nın en büyük yemek tarifi sitesi CookPad internet sitesinde “Türk Mutfağı” oluşturuldu ve Türk Gıda ürünleri ile hazırlanan 40’tan fazla Japonca yemeğin tariflerine yer verildi.”

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünden Prof. Dr. Hülya İlbi'nin başkanlığında ''Haşhaş Tohumunun Çimlenme Kabiliyetinin Önlenmesine Yönelik Yöntem Optimizasyonu'' ile ilgili olarak bir projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Hemsi, ihracatçılara yeşil pasaport hakkı verilmesi, ihracatta konteyner tartım işlemlerinde yaşanan sorunların çözümü konularında önemli sonuçlar elde ettiklerini sözlerine ekledi.

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2016 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda 2016 yılı bütçesi 1 milyon 610 bin TL olarak benimsenirken, 2017 yılı iş programı da kabul edildi.

 

Editör: Haber Merkezi