Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı/Uçak Kardeşler Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, pandemi döneminde hükümetin aldığı ciddi kararlarla hiç zorlanmadıklarını söyledi. Uçak, “İhracatımızda bazı tarım-gıda sektörlerinde yüzde 25-35 oranında artışlar yakaladık. Bizim gibi tarım ürünü üreticisi ve net ihracatçı olan ülkeler tüm olumsuzluklara rağmen ülkelerinin tarım sektörlerini belirli düzeylerde ayakta tutmayı başardılar. 2020 yılının ilk sekiz ayında da Türkiye geneli taze meyve sebze ihracatımızda bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 25 artış yakaladık ve 1 milyar 500 milyonluk ihracat yapma başarısı gösterdik. Meyve sebze mamullerinde ise yine aynı dönemimiz bir önceki yıla göre yüzde 5’lik bir artışla 1 milyar 100 milyonluk bir ihracat getirisi sağlandı. Özellikle kuru domates, salça, turşu, meyve suyu gibi ürünlerimize dışarıdan yoğun bir ilgi olduğunu söyleyebilirim” dedi.

‘181 ÜLKEYE İHRACAT’

“Taze meyve sebzede ilk 3 alıcı ülke sırasıyla 520 milyon dolarlık ihracatımızla Rusya, 190 milyon dolarla Almanya ve 115 milyon dolarlık ihracatla Romanya’dır. Bu üç ülkeye ihracatımızda da önceki yıla göre artış var. Toplam ihracat yaptığımız ülke sayısı ise 132 oldu” diyen Uçak, “Meyve Sebze mamullerinde ilk 3 alıcı ülke sırasıyla 180 milyon dolarlık ihracatımızla Almanya, 133 milyon dolarla ABD ve 112 milyon dolarlık ihracatla Irak’tır. Toplam 181 ülkeye mamul ihracatı gerçekleştirmeyi başardık. Bu yıl başlarken bir hedef koymuştuk ve demiştik ki biz 800 üyemizle el ele verip bu yıl 1 Milyar doları geçerek ülkemizin ihracat hedefine bir adım daha yaklaşmasına hep birlikte yardımcı oluruz. Şimdi dönüp baktığımda bu kararımızın ne kadar yerinde olduğunu görüyorum. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğin ilk 8 aylık ihracat performansı 661 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bir önceki yıllın ilk 8 ayı ile karşılaştırıldığında Birliğimizden kayda alınan taze meyve sebze ihracatı yüde 41’lik artışla 211 milyon dolar, meyve sebze mamulleri ihracatımız ise yüzde 10 artışla 450 milyon dolar olarak gerçekleşti. Son 12 aylık döneme baktığımızda ise 1 milyar dolarlık ihracatı yakaladığımızı görüyoruz. Bu artış ivmesi ile devam edersek 2020 yılı sonunda ihracatımızın 1 milyar doları rahatlıkla geçeceğini söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

FAALİYETLERİ ANLATTI

“Bizler yönetim kurulumuz olarak 2018 yılında yönetime geldiğimizden bugüne ‘Üretici ve ihracatçılarımıza ne kadar yakın olabilirsek o kadar başarılı olabiliriz, ne kadar ortak akıl ile hareket edersek o kadar verimli oluruz’ bilinci ile hareket etmekteyiz. Yönetim Kurulu olarak her zaman hedefimiz; tüm ihracatçılarımıza, üreticilerimize ve diğer sektör paydaşlarına ulaşabilmek, onları dinleyebilmek ve Birliğimizin kapılarının herkese açık olduğunu gösterebilmek oldu. Bu çerçevede, kurduğumuz ekip ile 800’e yakın aktif üyemizi yerinde ziyaret ettik, Yönetim Kurulu olarak da İzmir, Manisa ve Aydın illerinde bulunan 50’nin üzerinde üyemizi ziyaret ettik. Üyelerimiz ziyaretlerimizden, yönetimimizle bir araya gelerek sorunlarını ve beklentilerini direkt bize aktarmaktan çok memnunlar” sözleri ile yaptıkları faaliyetlere de değindi.

‘EGE BÖLGESİ İÇİN BÜYÜK ŞANS’

İhraç pazarlarımızı çeşitlendirmek için, UR-GE Projesini sürdürdüklerini kaydeden Uçak, ayrıca çeşitli eğitimler verdiklerini de söyledi ve pandeminin tarım sektörünün önemini bir kez daha hatırlattığını belirtti. Dikili TDİOSB’un firma başvurularına açıldığını söyleyen Başkan Uçak, “Bu Tarım İhtisas OSBsinin devreye girmesi ile birlikte Ege Bölgesi'nden yapılan tarım ürünleri ihracatının Türkiye tarım ürünleri toplam ihracatına 1 milyar dolarlık ilave bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. Dikili'de jeotermal seracılık, 2900 dönüm üzerine faaliyet gösterecek. Burada sadece domates değil çilek, şeftali, kayısı, nektarin, erik başta olmak üzere tropikal meyveler gibi katma değerli ürünler üretilip ihraç edilecek. Bu OSB'ler tarım ürünleri ihracatına yeni bir ivme kazandıracak. Tarım ve Orman Bakanımız sayın Bekir Pakdemirli'nin İzmirli olması Ege Bölgesi için büyük şans. Tarım OSB'ler için çok çaba sarf ediyor. Kendisine Minnettarlığımızı bir kere daha dile getirmek isterim. Dikilinin yanında Tire, Menderes, Bayındır ve Seferihisar’da yeni OSB’lerin kurulması gündemde. Bu OSBler ile hem üretimde uzmanlaşma sağlıyoruz, hem de ürün çeşitlendirilmesine katkı sağlanıyor” ifdadelerini kullandı. Kiraz sezonuyla ilgili ise Uçak şu sözleri sarf etti, “2020 yılında gerçekten çok verimli bir yıl yaşadık ve bir rekora imza attık, 65 ülkeye 223 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik.  Tüm ihracatçılarımızı canı gönülden tebrik ederim. 2020 yılında Çin ve Hong Kong’a kiraz ihracatımız yüzde 50’lik artışla 5,2 milyon dolardan 8 milyon dolara çıktı. Önümüzdeki yıllarda Uzakdoğu’ya kiraz ihracatımızın daha da artmasını bekliyoruz. Yeni start verdiğimiz Taze Kiraz, Üzüm ve Nar Ürünlerinde Hedef Pazarlar URGE Projemizle Uzakdoğu pazarında Çin, Japonya, Güney Kore, Hindistan, Endonezya, Singapur ve Vietnam’ı hedef pazar olarak belirledik. Bu ülkelerde yapacağımız pazarlama faaliyetleriyle 2020 yılı için belirlediğimiz 1 milyar dolar ihracat hedefine ulaşacağız”

Uçak, “İhracatımıza hız kesmeden artırarak devam edeceğiz, önümüzde çok başarılı bir narenciye sezonu var. Dünyanın 120 ülkesine ihraç ettiğimiz turşularımız, bu yıl yaşanan salgın sürecinde tüketicilerin sağlıklı yiyeceklere yönelmesiyle önemli bir talep artışı ile karşılaştı. Bu artışın önümüzdeki sezon da devam edeceğini düşünüyorum. Hem taze meyve sebzede hem de meyve sebze mamullerinde ihracatımızın artarak devam edeceğini düşünüyorum” diyerek sözlerine son verdi.

Editör: Haber Merkezi