Gizem TABAN/İZ GAZETE- Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin (EYMSİB) pandemiden dolayı ertelenen 2019 ve 2020 Genel Kurulu ve Ödül Töreni Kaya Termal Otel’de yapıldı. Genel Kurul’da Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak güven tazelerken birliğin bütçesi de 10 milyon TL olarak kabul edildi. Genel Kurul’un ardından da ‘İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’ gerçekleşti. Törende birlik üyeleri arasında en fazla ihracat yapan 40 firmaya ödül verildi.

‘PANDEMİYE RAĞMEN BARAJI AŞTIK’

Genel Kurul’da konuşan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, pandemiye rağmen birliğin 54 yıllık tarihinde ilk defa 1 milyar dolar ihracat barajını aştığını belirterek, “2020 yılı sonunda 1 milyar 40 milyon dolarlık ihracatı kayıt altına almayı başardık. Çok zorlu geçen 2020 yılı ve 2021’in ilk çeyreğini geride bıraktık. 2021 yılı sonunda büyük, son derece çalışkan ve başarılı ihracatçı ailemizle birlikte yeni bir ihracat rekoru kıracağımıza inancımız tamdır” dedi.

‘YOĞUN ÇABA GÖSTERİYORUZ’

Pandemi sürecinde yaşanan sıkıntıları ve yaptıkları çalışmaları anlatan Uçak, “Gümrük kapılarında bekleme süreleri arttı. Ancak, TİM Başkanımız Sayın İsmail Gülle ve Ticaret Bakanlığımız ile diyaloğa geçmemizle birlikte, bu sorun hızlıca atlatıldı ve ihracatımız aksamadan devam etti. Salgının hemen başında sirke imalatçılarının; hammadde olarak kullandıkları ve ülkemizdeki şeker fabrikaları tarafından tahsis edilen alkolde yaşanan sıkıntı ile ilgili büyük uğraş verdik. Konserve üretiminde kullanılan sirke üretimine öncelik verilmesini sağladık. Rusya’ya domates kotasının artması için görüşmediğimiz kurum kalmadı diyebiliriz. Kota 250 bin tona yükseldi ama hala yeterli olmadığını biliyoruz, tekrar artırmak için yoğun uğraşılarımız sürüyor. Avrupa Birliği’ne uygulanan kuru domates ihracatında kotanın arttırılması için yoğun çaba gösteriyoruz, umuyorum önümüzdeki dönemde önemli gelişmeler kaydedebiliriz. Rusya’ya domates ve biber ihracatında yaşanan ve kısa sürede büyük boyutlara ulaşan analiz sorununun çözümü için uğraş gösterdik ve sorunu çözmeyi başardık” ifadelerini kullandı.

‘2 AYRI URGE PROJESİNİN ONAYI ALINDI’

İhracatçıların sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Uçak, “Birincisi, Suudi Arabistan’a ihracat yapamamaktayız. İkincisi, Çin’e kiraz ihracatının yasaklanması. Üçüncüsü, Rusya’ya domates kotası. Dördüncüsü, boş konteyner sorunu. Bu sorunlar yetkili birimlere iletilmiş olup ciddi anlamda çalışmaların devam ettiğini sizlere söyleyebilirim. Yine 4’üncü sayısını çıkardığımız ve Türkiye’nin her köşesine ve yurt dışında birçok ülkeye ulaştırdığımız birliğimizin çıkardığı Hasat ve Ötesi dergisinin dağıtımına devam ettik. 4 sayıda 50’nin üzerinde üye firmalarımızın kendi onayları ile röportaj gerçekleştirerek üyelerimizin ve ihracat ürünlerinin bilinirliğini artırmaya çalıştık. Sonraki sayılarımızda üyelerimizin, onaylarını alarak dergimizde yer vermeye devam edeceğiz. 2 ayrı URGE projemizin tüm onayları alındı. Proje çalışmalarına hızla devam ediyoruz. Bu aydan itibaren, üyelerimiz için son derece önemli olan ‘Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz’ projesine başlıyoruz. Bu proje ile sanayilik ve taze sofralık biber, çilek, asma yaprağı, üzüm, sanayilik ve taze sofralık domates, hıyar, mandalina, nar, kiraz gibi ürünlerde kalıntı problemini üretim aşamasında tespit etmek amacıyla sezon başlarında 600’ün üzerinde numune alarak bölgenin haritasını çıkaracağız” diye konuştu.

İHRACATIN YILDIZLARI ÖDÜLLERİ

İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde EYMSİB yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri kategorilerinde en çok ihracat yapan 15 firma, Yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörlerinde en fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren 3 firma ve 2020 yılında EYMSİB’e üye olan ve en fazla ihracat gerçekleştiren 3 firma ödüllendirildi.

Yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörlerinde en fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren 3 firma olan Anka Frucht Gıda, Cena Dış Ticaret ve Tarım ve Uçak Kardeşler ödülünü aldı. 2020 yılında EYMSİB’e üye olan ve en fazla ihracat gerçekleştiren 3 firma olan VS Andros Tarım Gıda, Truagro Tarım ve Deren Fresh Tarım ödüle kavuştu.

Yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri kategorilerinde en çok ihracat yapan 15 firma kategorilerine göre ödüllerini aldı. Yaş meyve sebzede 3 milyon ihracat yapan; Hüseyin Ceylan Smyrna Şemkir Tarım, K.F.C. Gıda Sanayi ve Seb-Tar Tarım; 6 milyon ihracatla Amiral Yaş Meyve Sebze Meyve Gıda, Balcı Tarım, Cena Dış Ticaret ve Tarım Ürünleri, Çekok Gıda, Karaali Sentetik Dokuma, Tayanç Tarım ve Gıda Ürünleri, Zeypa Gıda; 10 milyon ihracatla Ak-Oruç Gıda, Pia-Frucht Gıda ve Uçak Kardeşler ödül aldı.

Mamul kategorisinde 10 milyon ihracat yapan Atakey Patates, Burcu Konservecilik, Hemsi Tarım; 15 milyon ihracat yapan Işık Tarım, K.F.C. Gıda, Lidya Sebze Mayve Konservecilik, Nilbatu Gıda, Sibaş Gıda, Tadımda Gıda; 25 milyon ihracatla Döhler Gıda, Euro İhracat Sanayi, Mapeks Gıda, Treko Tarım, Tukaş, Yonca Gıda, ödüllerini aldı.

Editör: Haber Merkezi