İzmir Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Can Yavaş, “Alibaba.com e-ticarette global bir oyuncu. Çin’in en büyük online alışveriş platformu olan Alibaba.com, Çin’in Bekarlar Günü’nde 24 saatlik dilim içerisinde 25 milyar doları aşan bir satış gerçekleştirdi. Bu online ağ, e-ticaretin büyüklüğünü bizlere gösteriyor. Türkiye’de yıllık ihracatın 150 milyar dolar olduğunu düşünürsek, 24 saatte bunun 6’da 1’ini gerçekleştiren Alibaba.com e-ticaretin bizlere önemini gösterdi. Türkiye’nin e-ticarette global bir oyuncu olmak adına adımlar atması gerekiyor. Biz de bu bilinçle genç girişimcilerimizde e-ticaret farkındalığı oluşması ve onların bu ağda yer alması için çalışmalar yapmayı sürdüreceğiz” dedi.

Alibaba.com/E-Glober Türkiye Operasyon Direktörü Emrah Cora ise Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine ulaşması için e-ticarette etkinliğinin artması gerektiğini belirterek, “Bu hedeflere ulaşmak için yıkıcı ve sarsıcı hareket etmemiz gerekiyor. Bunun için de dijitalleşme şart. Elektronik ticaret dünyada her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Ülke olarak son 5 yılda ortalama yüzde 5,6 büyüdük. Gelişmekte olan ülkeler arasında üçüncü sıradayız. Demografik avantajlarımız bu büyümeyi destekliyor. Çünkü şehirleşme oranımız ve nüfusumuzun artması gibi dinamikler var. Fakat yine de ülke olarak 2023 hedeflerimize ulaşmak için e-ticarette etkinliğimizi artırmalıyız. 2023 hedeflerinde ihracatın 500 milyar dolar olarak gerçekleşmesi planlanıyor. İhracatta ileri ve yüksek teknolojili ürünlerin payının yüzde 20’lere çıkması hedefleniyor. E-ticaretin ihracat ve büyüme rakamlarını etkileyeceğini bu noktada gözden kaçırmamak gerekiyor. 2023 ihracat hedefimiz için e-ticarete ihtiyacımız var” diye konuştu.

Türkiye’de e-ticarete bakışın da dünyadan farklı olduğunu belirten Cora, “Türkiye 2013ten 2016 ya gelene kadar penetrasyonu artırarak e- ticarette büyütmeye başladı, giderek de büyüyecektir. Fakat dünyada ve Türkiye’de e-ticarete bakış farklılık gösteriyor. Dünyada e–ticaret kolay olduğu için tercih ediliyor ancak Türkiye’de ucuz olmasından dolayı tercih ediliyor. E-ticaret ile ilgili bu algının değişmesi gerekiyor. B2B e-ticaret sınır ötesi ticaret imkanı sağlıyor. Değişen dünyadaki teknolojiler sınır ötesi e-ticaret hacmini artırıyor. E-ticaret hacminin 2020’de 1 trilyon dolar sınırına yaklaşması bekleniyor. Gelişmiş ülkelerde e-ticaret oranı yüzde 8,8, gelişmekte olan ülkeler de ise yüzde 3.8” dedi.

Devletin de e-ticaret yönelik çeşitli destekler geliştirdiğini vurgulayan Cora, “Devlet B2B sitelerine yüzde 80 teşvik veriyor, yüzde 20’sini siz ödüyorsunuz. ‘E- ticaret Sitelerine Toplu Üyelik Desteği Projesi’ kapsamında Ekonomi Bakanlığı ciddi yardımlar yapıyor ve teşvik veriyor. Mart ayında Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) ile Alibaba.com olarak bir anlaşma imzaladık. Bu kapsamda firmalar üye katılım bedelininin yüzde 20sini ödeyerek bu sürece başlıyor. Daha sonra ödeme yapan firmalardan bir liste oluşarak TİM’in değerlendirmesine sunuluyor. Son aşamada Ekonomi Bakanlığı da bu listeyi değerlendirdikten sonra üyeliğiniz aktif oluyor ve destek süreci başlıyor” ifadesini kullandı.

Editör: Haber Merkezi