Gizem TABAN/İZ GAZETE- Türkiye’de pandemi ile mücadelede 1 yıl geride kalırken bazı sektörler de yok olma aşamasına geldi. Süreçteki tedbirler kapsamında en çok kısıtlanan, kapatılan ve yeterli destek verilmeyen düğün sektörü de en çok mağdur olan sektörlerin başında geliyor. Yaz sezonu yaklaşırken düğünler ile ilgili hangi kararların alınacağı konusunda belirsizlik sürerken içinde birçok sektör barındıran düğün sektörü kırmızı alarm veriyor. İzmir’de düğün salonu işletmeciliği yapan Fatoş Göktaş, düğün sektörünün yok olma noktasına geldiğini belirtirken İzmir Bayraklı Müzisyenler Derneği Başkanı ve Müzik Organizatörü Erol Altun da müzisyenlerin perişan durumda olduğunu söyledi. Göktaş ve Altun düğün sektörünün açılmaması durumunda sektör içinde intiharların artabileceğini ifade etti.


 

‘BU SÜREÇTE HEDEF GÖSTERİLDİK’
Pandemi sürecinde düğün sektörünün hedef gösterildiğini belirten Düğün Salonu İşletmecisi Fatoş Göktaş, “Birçok yerdeki kabalalıklar görülmedi, sanki düğünlere bağlı olarak virüs çoğalmış gibi gösterildi. Biz yalnızca geçen sene 2 ay açıldık, 15 aydır kapalıyız. 15 aydır kapalı olan mekanlardan virüs nasıl bulaşabilir? Madem vakalar neden bu kadar yükseldi? Tek sorumlu bizmişiz gibi en çok bizi yok etmeye çalıştılar. Düğün sektörünü yok etmeye çalışıyorlar. Düğün sektöründe; fotoğrafçısından, garsonuna, müzisyeninden gelinlikçisine, herkes çok zarar gördü. Şu anda önümüzdeki belirsizliklerden dolayı da insanlar düğün yapmak istemiyor ya da düğününü iptal etmek istiyor. Düğün yapmak isteyen de bu süreçte işsiz kaldığı için düğün yapmaya maddi gücü yetmiyor. Pandemiden en çok biz etkilendik” diye konuştu. 

 

‘VİRÜS DÜĞÜNLERDEN BULAŞIYOR’ ALGISI VAR
‘Biz ne kadar düğün sektörü yok olmasın açılsın desek de ‘virüs düğünlerden bulaşıyor’ algısı var’ diyen Göktaş, “Alışveriş merkezleri gibi virüsün bulaşmasının çok kolay olacağı yerler açılırken bizler açık alandayız, geçen yılki düğünlerde tüm tedbirleri fazlasıyla aldık. Masalara mesafe koyduk, her masada dezenfektan bulundurduk, gelen herkesin ateşini ölçtük. Her şeyden önce kendi sağlığımızı riske atmayacağımıza göre başkalarının sağlığını da riske atmayız. Geçen yıl her gün kontrol edildik, denetimler çok sık yapıldı ki kontrol edilmesek bile kendi kendimizin kontrolünü sağladık. Ama yine de biz hedef gösteriliyoruz” dedi.

 

‘GEREKİRSE MEYDANLARA İNECEĞİZ’
Düğün sektörü içindeki birçok sektörün yok olduğunu söyleyen Göktaş, “Umudumuz Haziran… Haziran’da da açılmazsa gerekirse meydanlara ineceğiz. Çünkü sadece düğün salonları değil, bize bağlı birçok sektör yok oldu. İnşaat sektörü gibi AVM’ler gibi biz de çok büyük bir sektörüz ama bizi görmüyorlar. Bu sene de bizi kapatırlarsa intiharlar artabilir. İnsanlar işini kaybetti, borçlandı, hayattan beklentisi kalmadı. Biz bu işin içinden nasıl çıkacağız? Devlet gereken desteği vermiyor. Verilen destekler de bize gelmedi. O desteklerin zaten bir sürü şartı var. Bu ülkede yardım için bile şart istenirken bizim artık bir şeyler yapmamız lazım. Meydanlara ineceğiz, gereken ne varsa yapacağız” açıklamalarında bulundu. 


 

‘ÖLMEMEMİZ İÇİN BU SEZON AÇILMAMIZ LAZIM’
Müzisyenlerin perişan durumda olduğunu dile getiren İzmir Bayraklı Müzisyenler Derneği Başkanı ve Müzik Organizatörü Erol Altun da, “Elektrik, su faturalarını ödeyemeyenler var. Hatta bir paket makarnaya muhtaç arkadaşlarımız var. Biz de İzmir Bayraklı Müzisyenler Derneği’ni kurduk. Eş, dost sağ olsun yardım ediyorlar. Önümüzdeki süreçte de ne olacağı belli değil. Müzisyen kardeşlerimiz de aileleri de çok zor durumda. İş yapabilmemiz için düğün salonlarının açılması lazım. Şu an gidişat çok kötü. Bu işin içinden nasıl çıkacağız, arkadaşlarımız kendilerini nasıl kurtaracak bilmiyoruz. İzmir’de bu durumdan dolayı 9 arkadaşımız intihar etti. Daha birçok çaresiz arkadaşlarımız var. Ölmememiz için ayakta kalabilmemiz için bu sezon müzik piyasasının açılması lazım” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi