Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin açıkladığı satış rakamlarına göre 2017 Ocak-Kasım arasındaki 11 aylık dönemde otomobil ve hafif ticari araç satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.6 azalarak toplam 819 bin adet oldu.

Ege Otomotiv Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akkalay, ihracatta rekorlar kıran otomotiv sektörünün iç pazarda küçülmesinde Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesinin ve son dönemde yüksek seyreden ve yüzde 12.98 ile son 14 yılın zirvesine çıkan enflasyonun etkili olduğunu söyledi.

ALIM GÜCÜ DÜŞÜYOR

Otomotiv Distribütörleri Derneği verilerine göre Kasım ayı otomobil satış rakamları da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,7 azalışla 75 bin 956 adet oldu. 2016 yılı Kasım ayında otomobil satış rakamının 95 bin 783 olduğunu söyleyen Akkalay, “Kasım ayındaki yüzde 20’lik bu daralma son derece önemli. Türkiye ekonomisindeki dalgalanmalar, doların önlenemez yükselişi ve enflasyonun Kasım ayında piyasa beklentilerinin üzerinde artarak yıllık bazda yüzde 12,98'e çıkması, otomobil iç piyasasının daralmasında son derece etkili oldu” dedi.

Geçen yıl Kasım ayında enflasyonun yüzde 7 olduğunu söyleyen Akkalay, “12.98 ile Aralık 2003'ten bu yana en yüksek seviyesine yükselen enflasyon ve dolardaki yükseliş piyasanın alım gücünü düşürdü. İhracatta rekorlar kıran otomotiv sektörünün iç piyasada daralma yaşıyor oluşu ülke ekonomisi ve vatandaşlarımızın alım gücü açısından üzerine düşünülmesi gereken bir konu” diye konuştu.

Akkalay, son üç aylık dönemde döviz artışına bağlı olarak markalar bazında 3-4 kez otomobil fiyatlarının arttığını, bunun da satışları etkilediğini sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi