DEVRİMCİ İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Genel-İş Sendikası'nın İzmir'deki yöneticileri ve işyeri temsilcilerine yönelik kıdem tazminatının fona devredilmesi, taşeron işçilere kadro, çalışma hayatındaki sorunlarla ilgili eğitim semineri düzenledi. DİSK Eğitim Daire Başkanı Mahmet Şengül, kıdem tazminatının fona devredilmesinin işçileri aldığı tazminatı düşüreceğini, özel istihdam bürolarının ise ödünç işçi sistemini getireceğini ve mağduriyetler yaratacağını söyledi.

Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen seminerde konuşan DİSK Genel İş Sendikası Eğitim Daire Başkanı Mahmut Şengül, içinden geçilen dönemin eğitim çalışmalarına en çok ihtiyaç duyulan dönem olduğunu söyledi. 7 Haziran Genel Seçimleri'nde muhalefet partilerinin asgari ücretle ilgili söylemlerini dikkate almayan mevcut iktidarın tek başına iktidarı kaybetmekle karşı karşıya kaldıktan sonra “1300 TL asgari ücret", “Taşerona kadro" gibi söylemlerle Kasım seçimlerine girdiğini söyledi. Tek başına iktidara gelince taşerona kadro söyleminden “Asıl işi yapana kadro" söylemine dönüldüğünü belirten Şengül, bu durumun çalışanların aleyhine olduğunu, örneğin belediye temizlik işi yapan işçilerin bu kapsama sokulmadığını söyledi.

Hükümetin ulusal istihdam stratejisi kapsamında işçilerin aleyhine bir süreç olduğuna dikkat çeken Şengül, kıdem tazminatlarının fona devrinin bunun en çarpıcı noktası olduğunu söyledi. Şengül, “Fon'a devirle birlikte işçilerin aldığı tazminat oranı düşecek. Geçmişte Tasarruf Teşvik Fonu, Konut Edindirme Fonu'nun akibetlerini gördük. İkisinin içinin nasıl boşaltıldığına şahit olduk. Kıdem tazminatının akibeti de aynı olacak. Önce fona aktarılacak. İşçinin payı düşecek. Sonra da lağvedilecek" dedi.

İşverenin işçi çıkarmasının önündeki en büyük engelin maliyeti, yani tazminat olduğunu belirten Şengül, "Siz kıdem tazminatını fona devrettiğinizde aynı zaman işçilerin işten atılmasının da önünü açacaksınız. Özel istihdam stratejisi kendilerinin deyişiyle işçi sirkülasyonu sağlayacakmış. İşçi giriş çıkışlarının rahat yapılmasını sağlayacak. Maliyeti fona devrederek işverinin yükünü kaldırarak işçi atılmasını kolaylaştıracaklar. Özel İstihdam Büroları bugünkü taşeron sisteminin daha da gerisinde kölelik sistemidir. Esnek, kuralsız, ödünç işçi çalıştırabilecekler. Mevcut işsizliği yeni istihdam alanları yaratarak değil işgüçünü bölerek sağlamak istiyorlar. Günde 9 saat çalışan 30 gün üzerinden sigortalı bir işçi yerine 3 saat çalışan 10 gün üzerinden sigortalı ve üçte bir maaş alan işçi sistemini yaratmak için sistem hazırlıyorlar. Araç gibi kiralanan işçiler olacağız. Sonra işsizliği önlediklerini söyleyecekler" diye konuştu.

Şengül, Hükümet'in çıkarmak istediği yeni istihdam stratejisi, kıdem tazminatının fona devredilmesiyle ilgili gerçeklerin, örgütlü olunan işyerlerini dışında, kahvehaneler, derneklerde de anlatılmasını istedi. Toplantı uzmanların sendika yöneticileri ve işyeri temsilcilerine verdikleri seminerlerle devam etti. Kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı ne gibi eylemler yapılacağı da toplantıda görüşüldü. DHA

Editör: Haber Merkezi