Hazine ve Maliye Bakanlığı Ekim ayına ilişkin merkezi yönetim borç verilerini yayımladı. Buna göre eylül ayında 1 trilyon 863 milyar lira borcu olan merkezi yönetimin, ekim ayındaki borcu 1 trilyon 934 milyar liraya yükseldi. Sadece 1 aydaki borç artışı 71,8 milyar lira olarak kaydedildi.

Borç artışında özellikle dövizin değer kazanması etkili oldu. Eylül ayında Merkezi yönetimin döviz cinsinden borçlarının toplam değeri, Eylül’de 1 trilyon 44 milyar lira iken, bu tutar, Ekim’de 1 trilyon 127 milyar TL’ye yükseldi. Buna karşılık TL cinsinden borçta ise azalma kaydedildi. Eylül’de 817,6 milyar lira olan TL cinsinden borç, Ekim’de 806,8 milyar liraya geriledi.

DÖVİZ CİNSİNDEN BORÇLARIN ACISI ÇIKIYOR

Hazine özellikle Covid-19 salgınıyla birlikte döviz cinsinden borçlanarak piyasaya kamu bankaları aracılığıyla döviz satmayı tercih etti. Ancak bu yöntem işe yaramayıp döviz kurları yükselmeye başlayınca Hazine’nin borç yükü de katlanmış oldu. Geçen yılın Ekim ayında döviz cinsinden borcun toplam değeri 622,4 milyar liraydı. Bu sene Ekim ayında bu tutarın 1 trilyon 127 milyar liraya yükseldiği düşünülürse döviz cinsinden borcun değerinde 1 yıl öncesine göre yüzde 81’lik artış yaşandı.

TOPLAM BORÇ İÇİNDE DÖVİZİN PAYI ARTIYOR

Normal şartlar altında kendi hakimiyetinde olan yerli para cinsinden borçlanması gereken Hazine’nin borçları içinde dövizin payı artıyor. 10 yıl önce Ekim ayında toplam borçların yüzde 26’sı döviz cinsindendi. Bu oran geçen yılın ekim ayında yüzde 49’a yükseldi. Dün yayımlanan verilere göre merkezi yönetimin borcunun yüzde 58’i artık döviz cinsinden.

BİRGÜN

Editör: Haber Merkezi