3 Ağustos’ta Ekonomi Bakanlığı himayesinde Katar-Türkiye İş Forumu’nu gerçekleştiren EİB, 18 Ağustos 2018 tarihinde ise; DEİK ile Türkiye – Rusya İş Forumu’nu gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Katar ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi amacıyla düzenlenen Katar – Türkiye İş Forumu’na Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Katar Ticaret ve Ekonomi Bakanı Ahmet Bin Jassim Al Thani katılmışken, Rusya – Türkiye İş Forumu’na Türkiye ve Rusya Federasyonu tarafından toplam 5 bakanın katılımı bekleniyor.

Bu yıl “Enerji” teması ile 18-27 Ağustos 2017 tarihlerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin fuarcılık şirketi İzmir Fuarcılık A.Ş. (İZFAŞ) tarafından 86'ncı defa düzenlenecek olan İzmir Enternasyonal Fuarı’na Rusya “Partner Ülke” olarak katılıyor.

Rusya’nın “Partner Ülke” olması çerçevesinde gerçekleştirilecek olan; Türkiye – Rusya İş Forumu’na Türkiye tarafından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak katılırken, 236 kişilik Rus heyetine ise; Enerji Bakanı Aleksandr Novak ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov başkanlık edecek.

Rusya – Türkiye İş Forumu, Türkiye- Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan ve Rusya – Türkiye İş Konseyi Başkanı Ahmet Palankoyev'in açılış konuşmaları ile başlayacak.

Rusya Federasyonu Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü ve T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin konuşmaları sonrasında iki ülke arasındaki işbirliği anlaşmaları imzalanacak.

Öğleden sonra Türk ve Rus tarafından katılacak firmalar arasında ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilirken, eş zamanlı panel ve yuvarlak masa oturumlarında konu başlıkları; İnovasyon, Enerji, Turizm, Sanayi, Özel Ekonomik Bölgeler ve Bölgelerarası İşbirliği olacak.

Türk ihracatçısı için Rusya’nın her zaman hedef pazar konumunda olduğuna işaret eden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Rusya ile Türkiye arasında son dönemde hızla normalleşen siyasi ve ekonomik ilişkilerin Rusya – Türkiye İş Forumu ile meyvelerini vereceğine inandıklarını kaydetti.

İzmir’in 15 gün içinde iki büyük iş forumuna evsahipliği yapacak olmasını “Gurur verici” olarak nitelendiren Ünlütürk, “Katar-Türkiye İş Forumu özellikle gıda ihracatçılarımız açısından yeni fırsatlar doğurdu. Türkiye genelinde ihracatımızın sınıflandırıldığı 26 ana sektörün tamamının hedef pazar olarak belirlediği Rusya’dan gelecek olan iş dünyası temsilcileriyle gerçekleştirilecek ikili iş görüşmelerinin de ihracatımıza olumlu katkı sağlayacağına inanıyoruz. İki büyük iş forumunu İzmir’de düzenlememize olanak sağlayan Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci’ye İzmir adına teşekkürlerimizi sunuyoruz” diye konuştu.

Türkiye ile Rusya arasında siyasi gerilimin sona ermesi sonrasında Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı 2017 yılının Ocak – Temmuz döneminde yüzde 51 artarak 871 milyon dolardan 1 milyar 319 milyon dolara çıktı.

Türkiye’den Rusya’ya ihracatta domates yasağı kalkmamasına rağmen Yaş Meyve Sebze Sektörü 223 milyon dolar ile zirvede yer aldı. 2016 yılının Ocak – Temmuz döneminde Rusya’ya 102 milyon dolarlık ihracat yapan Yaş Meyve Sebze Sektörü bu ülkeye olan ihracatını yüzde 117 arttırdı.

Yaş Meyve Sebze Sektörü’nü, 174 milyon dolarlık ihracatla Taşıt Araçları ve Yan Sanayi takip ederken, üçüncü sırayı 169 milyon dolarlık dış satımla Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Sektörü aldı. Bu sektörleri, 105 milyon dolarlık ihracatla Makine ve Aksamları ve 100 milyon dolar ile Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektörleri izledi. İhracatta 26 ana sektörün 23 tanesi 2017 yılının geri kalan diliminde Rusya’ya ihracatını arttırma başarısı gösterdi.

Ege İhracatçı Birlikleri üyelerinin Rusya’ya yaptığı ihracat 2017 yılının Ocak – Temmuz döneminde yüzde 27’lik artışla 81 milyon dolardan 103 milyon dolara çıkarken, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü 21 milyon dolarlık ihracat tutarıyla en fazla ihracat yapan sektör olarak kayıtlara geçti.

Editör: Haber Merkezi