Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Liu Zengxian, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, son yıllarda yavaşlasa da dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olan Çin ekonomisinin dünyanın en büyük üç ekonomisinden biri olduğunu söyledi. Türkiye ve Çin'in geçmişte tarihi İpek Yolu ile birbirine bağlandığını, Avrupa Asya arasındaki ticaretin İzmir'den de geçen İpek Yolu'yla yapıldığını belirten Demirtaş “ 21. Yüzyılın İpek Yolu'nu yeniden yaratmamız gerekir. İzmir tam bir yatırım cenneti. Her türlü yatırım olanağı var. Özellikle otomobil konusunda işbirliği yapmamız her iki ülke yararına olacaktır. Umarım görev sürenizde Çinli yatırımcılar İzmir'e yatırım yapar" dedi.

Demirtaş, iki ülke arasındaki ticaret dengesinin açık ara Çin lehine olduğunu, Türkiye'ye yapılan ihracattı sıkıntıya girmemeleri için Çin'in n de Türkiye'den mal alımını arttırması gerektiğini söyledi. Tarım açısından güçlü bölge olan Ege'de bol ve kaliteli tütün, zeytin ve üzüm üretildiğini belirten Demirtaş Çin İzmir Başkonsolosu'na “Sizin de desteğinizle tütün, zeytinyağı ve şarap ihracatını arttıralım. Makas biraz kapansın. Aracılığınızla Çin tütün alım heyetini İzmir'e davet ediyoruz" dedi.

Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Liu Zengxian İzmir'in önemli dinamiklere sahip olduğunu, Çin ve İzmir arasında siyasi, kültürel ve ekonomik açıdan önemli katkılar sağlayacaklarına inandığını ifade etti. Başkonsolos Zengxian, Çin ekonomisinin en son büyümü hızının yüzde 6.7 olduğunu, İpek Yolu ve denizden yapılan ticarete önem verdiklerini söyledi. İzmir bu strateji çerçevesinde önemli bir rol oynayacağını belirten Zengxian, “ Otomotiv, hızlı tren ve yüksek teknolojili ürünlerle ilgili yatırımları Türkiye'ye getirmek için işbirliği yapacağız. Yatırımları arttıracağız" dedi. Başkonsolos, Çin ve Türkiye arasındaki ticaretin 20 milyar doları aştığını, Çin'in Türkiye'nin ikinci büyük ithalat ülkesi olduğunu anlattı. İki ülke arasındaki ticarette dengesizliğin giderilmesinden yana olduklarını belirten Başkonsolos, “Bunu için girişimlerde bulunacağım. Umarız ki kaliteli mallarınızı bizimle paylaşacaksınız. Biz de bu konuda çaba sarf edeceğiz. Çin ekonomisi tüketime dayalı bir ekonomiye dönüşüyor" dedi.

İTO Meclis Başkanı Rebii Akdurak ise, son dönemde işadamlarının, fuarlara katılmak isteyen girişimcilerin Çin'e vize almada sorunlar yaşadığını, ticaretin engellenmesine neden olan bu sorunun çözülmesi gerektiğini söyledi. Akdurak, Başkonsolosu Temmuz ayındaki Meclis toplantısına da davet etti. Başkonsolos, geçici ofis kullandıkları için vize konusunda gecikmeler yaşandığını belirterek, İTO üyelerini herhangi bir sıkıntısında kendilerini aramalarını istedi. İzmir'de vize ofis açılınca izelerde gecikme olmayacağını söyledi. Demirtaş, görüşmenin sonunda Başkonsolos'a İzmir saat kulesi, Efes, Tarih Asansör ve İTA binası rölyefleri, incir ve İzmir'in tanıtım kitabını hediye etti. Başkonsolos da Demirtaş'a çay seti verdi.

Editör: Haber Merkezi