YAĞIZ BARUT/ İZ GAZETE- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2019'a ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre işsizlik oranı 2019 Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 2,8 puanlık artış ile yüzde 13,0 seviyesinde gerçekleşti.

 AKP iktidarı tarafından işsizlik sorunun çözülemeyeceğini, Türkiye’nin CHP iktidarına ihtiyacı olduğunu savunan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “2002 yılında uluslararası sermaye AKP’ye bir misyon yükledi ve ekonomik krizden çıkış yolu olarak Kamu İktisadi Teşekkülleri’nin satılması, özelleştirilmesi olduğu söylendi. Daha sonrasında Kamu Yönetimi Temel Kanunu diye bir kanun çıkardılar ve karayolları, havayolları, şeker fabrikaları, Sümerbanklar gibi birçok işletmeler sermayeye teslim edildi. En son tank palet fabrikası satıldı. Buralarda çalışan milyonlarca insan işsiz kaldı.       İkinci önemli bir konu ise yaklaşık 52 ülke ile ekonomik, siyasal anlamda ilişkilerimiz kopuk. Buralara ihracat yapamaz hale geldik. Bu ülkelerle barıştığınız takdirde doğrudan milyonlarca işçiye iş imkanı sağlarsınız.” diye konuştu.

‘DEMOKRATİK ANAYASA’

Yerli ve yabancı sermayenin antidemokratik anayasadan dolayı Türkiye’ye yatırım yapmak istemediğini de vurgulan CHP’li Beko, “Yargının, yasamanın, yürütmenin doğrudan saraya bağlandığı bir anayasaya hiç kimse güvenmez. Sermaye de saraya güvenmediği için yatırım yapmıyor. AKP iktidarı da kendi yandaşlarını zengin edebilmek için ihaleleri bunlara verdi. O yandaşlar en son memleketi bırakıp yurtdışına kaçtılar. O patronlar Kanada’da, Londra’da, Atina’da yaşıyorlar. Memleket freni patlamış bir tır gibi ne zaman ne olacağı belli olmayan şekilde yönetilemez. İşsizliğin kökünü kazıyabilmek için mutlaka eşitlikçi, demokratik, laik, herkesin içinde olabileceği, herkese güven verebilecek bir anayasanın bir anca yapılması gerekiyor. 82 milyon da saraya değil, anayasaya güvenmek istiyor” ifadelerini kullandı. Tarımda milyonlarca kişiye iş imkanı sağlayabilecek temel gıda maddelerinin ithal edildiğini vurgulayan Beko, “Pamuk, tütün, pancar da kota var. Kota geldiği gün 3.5 milyon köylü şehirlere göç etti. Biz bu ithal maddelerin yüzde 25’ini kıssak 1 ayda 1 milyon işsize iş buluruz.” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi