Kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Standard & Poor’s, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyesinin altına indirmiş; bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ise, Türkiye’nin kredi notunu BBB (yatırım yapılabilir seviye) olarak teyit etmiş, ancak artan terör eylemleri sebebiyle ülke güvenliğinin kötüleştiğini ve darbe girişiminin siyasi istikrar üzerindeki riskleri arttırması nedeniyle görünümü durağandan negatife indirmişti.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, konuyla ilgili Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Darbe girişiminden bu yana ekonomik büyümenin yavaşladığının altını çizen Bakan, “Ülke ekonomisinin üçüncü çeyrekte yedi yıldır ilk kez daraldığı gözden kaçmıyor. Dolar/TL kuru tüm zamanların rekoru üstüne rekor kırarken, diğer taraftan enflasyon beklentilerin üzerinde seyrediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, uzun zamandır kredi derecelendirme kuruluşlarını eleştiriyor ve not indirimlerinin siyasi olduğunu savunuyor. Ancak ekonomistler, ‘güvenlik endişelerinin ve jeopolitik risklerin makro dinamiklerden daha ağır basacağı ve kurumun not indirmeye daha yakın olduğu’ görüşünde” diye konuştu.

BAKANLIK VE HÜKÜMET ÖNLEM ALMIŞ MIDIR?

“Kredi notu indiriminin borçlanma maliyetlerini yükseltme ihtimalinin olduğu ve ticari bankaların da bu sebeple kredi vermekte çekinceli kalacağı malum. Dolayısıyla bu durumun zaten zorda olan finans sektörünü daha da negatif etkileyecek” diyen Bakan şu soruları sordu: “Fitch’in kredi notunu düşürmesi ihtimali göz önünde bulundurularak Bakanlığınızca alınmış önlemler var mıdır? Bunlar nelerdir? 15 Temmuz’dan itibaren gittikçe daralan ülke ekonomisini rahatlatmak, piyasaları güçlendirmek, borçlanma maliyetlerini aşağıya çekmek ve Dolar/TL kurunu normal seviyesine indirmek adına Bakanlığınız ve Hükümet ne gibi somut çalışmalar içerisindedir?"

 

 

Editör: Haber Merkezi