Anık, pandeminin başından beri sıkıntılı günlerin devam ettiğini, son iki ayda ise daha fazla etkilendiklerini belirtti. Sokağa çıkma yasağının da bu durumda etkili olduğunu söyleyen Anık, “Biz her türlü isteklerimizi esnaf birliği aracılığıyla iletiyoruz. Mesleki açıdan aldığımız destek sadece kredilerde oldu. Biz diğer esnafa göre biraz daha şanslıyız. Sokağa çıkma yasağı olmasaydı biz daha şanslıydık. Biz yerimizden kalktığımız zaman para harcıyoruz ama bir mekan sahibinin işi bizden daha zor. İzmir Büyükşehir’den ilaçlama konusunda destek alıyoruz. Hijyen açımızdan sıkıntımız yok, İzmirliler rahatlıkla taksiye binebilir” dedi.

‘HAYAL GERÇEK OLDU’

En Taksi uygulamasından da bahseden Başkan Anık, “Sistem artık oturdu, hayaldi gerçek oldu. Bu sistemle dijital ortamdan taksi çağrılabiliyor. Tek bir merkezden yönlendirilebiliyor. Gelişmiş ülkelerin hepsinde bu sistem var. İstanbul’da tartışmaları oldu, yasaklandı. Satın aldıkları bir şirket üzerinden işi yapmak istiyorlar. Bizim bu işi kendimiz yapmamız gerekir. Bu işe başlayalı 7-8 yıl oldu. Herkes bize güldü. ‘Siz bu işi yapamazsınız’ dediler. İyi mücadele verdik. Şu an en iyi sistem bu. Önceden gideceğiniz noktanın ne kadar olduğunu görebiliyorsunuz. Bu kargaşayı da önlüyor. Şoförün davranışlarına da not verebiliyorsunuz” ifadelerini kullandı. Anık, esnafın bu duruma alıştığını ancak tek eksikliklerinin pandemiden dolayı eğitim verememek olduğunu söyledi. 2 bin 823 taksinin sisteme kayıtlı olduğunu ve uygulamanın Türkiye’de örnek gösterildiğini belirtti.

Belirli kurumların önünde bir adım önde olmak zorunda olduklarını dile getiren Anık, “Bizden istenenleri istenmeden vermek zorundayız” dedi ve İstanbul’da yaşanan ‘taksici’ krizini de kısaca anlattı. Anık, “Benim yöneticilik anlayışımda kavga etmek yok. Ben ne devletle ne belediye ile kavga ederim. Sürekli bu kurumlarla çalışacaksın. Biz 1-2 yıllığına değil 4 yıllığına seçiliyoruz. Ben belediye ile kavga etsem ne olacak? Kavga edenleri de gördük. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bize verdiği eleman sürekli ilaçlama yapıyor” şeklinde konuştu.

İBB’DEN DESTEK

İstanbul’da örnek gösterilmekten gurur duyduklarını da kaydeden Anık, “Biz çalışmalar yapmasaydık İstanbul gibi aynı sıkıntılar bizi de bulacaktı. Eğer siz önceden projeler geliştirmez, sorunları görmezseniz, ‘koltukta oturayım’ derseniz, esnafta düşünür başkan da düşünür kara kara. Bu ayın 15’inden sonra İBB’nin verdiği destekle biz bu portalın içine giriyoruz. Yine İBB’nin desteğiyle önümüzdeki günlerde reklamlara çıkacağız. Uygulamanın nasıl kullanılacağı anlatılacak. Ben Büyükşehir’e teşekkür etmeyeyim de ne yapayım? Meslektaşlarıma bu sistemi güle güle kullanmak nasip olsun inşallah” ifadelerini kullandı.

‘DURAKLARI ETKİLER’

Çok fazla eleştirilere maruz kaldıklarını ancak bu eleştirilerin sonucun beklemeden yapıldığını belirten Anık, kurdukları sistemin durakları yüzde 20-25 etkileyeceğini söyledi. Anık, “Her zaman durak kurulmaz. İzmir’de 300’ün üstünde durak var. Bana geliyorlar ‘Durağım yok’ diyorlar, ‘Neden’ diyorum, ‘Ben böyle aldım’ diyor. Duraksız araç almayacaksın. Bizim İzmir’de durak problemimiz yok, yeni durak alacağız diye de bir şey yok” dedi.

Belediye çalıştırma ruhsatları konusunu da anlatan Celil Anık, “İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi ile bir yıl uzadı gibi duruyor. Biz de bir yıllık ruhsat alacağız. Geçen hafta başvurumuz oldu İBB’ye ama ancak henüz sonucu bilemiyorum. Değerlendirilecek. İnşallah işimiz olur diye düşünüyorum. İzmir’de ruhsatın masrafı 15 TL, diğer illerde 4 bin olan var bin 500 olan var. Bizim belediyeye verdiğimiz 100 TL’yi geçmez. Onun için bu konuyu büyütmeyeceğiz” diyerek şoförlere seslendi ve ‘Mutlaka ruhsatlarınızı alın’ çağrısında bulundu.

‘GENELGE DEVAM EDİYOR’

Havaalanındaki sıkıntılar için ‘genelgenin devam ettiğini’ hatırlatan Anık, 2018’de çıkan genelge olduğunu ancak her gelenin bu durumu ‘başkan yaptırdı’ olarak algıladığını ve bu durumdan rahatsız olduğunu dile getirdi. 2 ay önce yine bir genelge yayınlandığını ve o genelgede de yine ‘havaalanı taksisi dışında alana taksi girmeyeceği’ maddesinin devam ettiğini söyledi. Anık ‘başkan’ olarak yaptıkları çalışmaları da anlattı.

Editör: Haber Merkezi