Gediz Üniversitesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik bilimsel çalışmalarını çevreci projeyle taçlandırdı. İzmir Seyrek'teki kampüse Türkiye'nin en büyük hibrit elektrik santrallerinden biri kuruldu. İZKA Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı kapsamında 1 milyon TL ile desteklenen proje, toplam 2.2 milyon TL'ye mal oldu.

3 bin metrekarelik öğrenci otoparkının üzeri bin 600 güneş paneliyle kaplandı, bir de rüzgar türbini yerleştirildi. Büyük bölümü yerli teknoloji olan santral, güneş ve rüzgar enerjileri birleştirilerek saatte 500 kilovat elektrik üretiyor. Gediz Üniversitesi, elektrik ihtiyacının en az yarısını buradan sağlayacak ve yılda 130 bin dolar (yaklaşık 390 bin TL) tasarruf edecek. Yenilenebilir kaynakların elektriğe dönüştürülmesiyle de her sene, çevre kirliliğine neden olan 450 ton karbon salınımı engellenecek. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi tarafından araştırma ve eğitim laboratuvarı olarak kullanılacak, yenilenebilir enerji sektörünün ihtiyaç duyduğu teknik personellerin de uygulamalı eğitim alacağı çevre dostu tesis hizmete açıldı. Düzenlenen törene TEİAŞ 3'üncü Bölge Müdürü Necdet Gürler ile İZKA Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birimi Başkanı Murat Çelik'in de aralarında yer aldığı çok sayıda kişi katıldı.

"ÖNCÜ BİR ADIM ATTIK"

Gediz Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Işılay Saygın, çevreci enerji üretiminde öncü bir adım attıklarını ifade etti. Eski Devlet Bakanı Saygın, ülkemizin, özellikle de Ege Bölgesi'nin rüzgar ve güneş potansiyeline dikkat çekmek, hem topluma hem de öğrencilere çevreci enerji bilinci aşılamak istediklerini dile getirdi, şunları söyledi:

"Kurduğumuz hibrit santralle rüzgardan ve güneşten aynı anda elektrik üreterek yeşil bir kampüs haline geldik. Öğrenci otoparkımızı santrale dönüştürüp bu atıl alanı çevreci enerji üretir hale getirerek de ayrıca örnek olduk. Ülkemizin sahip olduğu çevreci kaynakların ekonomik değere dönüştürülmesinde öncülük üstlenmeye, başta öğrencilerimiz olmak üzere toplumumuza bu yönde bilinç aşılamaya devam edeceğiz."

Rektör Prof. Dr. Seyfullah Çevik, desteklerinden dolayı İZKA'ya teşekkür etti. Prof. Dr. Çevik, Gediz Üniversitesi olarak yenilenebilir enerjiye ağırlık verdiklerini belirtti, "Bu alanda pek çok bilimsel projeye imza attık. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ne yine İZKA desteğiyle yenilebilir enerji laboratuvarı kurduk, rüzgar ve güneş enerji santrallerinde ihtiyaç duyulan ara elemanları burada yetiştiriyoruz" dedi.

İZKA'dan Murat Çelik de İzmir'i yenilenebilir enerjide lider kent yapmayı hedeflediklerini vurguladı, “Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı ile 31 proje hayata geçti" diye konuştu.

 

İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi