ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Türkiye İstatiktik Kurumu'nun (TÜİK) bugün açıkladığı veriler ekonominin gidişatıyla ilgili endişe yarattı. TÜİK'in açıkladığı verilere göre, yıllık enflasyon Temmuz ayında yüzde 15,85 olarak kaydedildi.

CHP İzmir Milletvekili ekonomist siyasetçi Selin Sayek Böke, enflasyon oranının Ocak ayından bu yana en yüksek seviyede çıkmasına tepki gösterdi. 

Böke, ekonomiyi değerlendirdiği açıklamasında TL'deki değer kaybına dikkat çekti. Açıklamasında "Resmi rakamlara göre bile enflasyon yüzde 16’ya dayandı, üretici enflasyonu yüzde 25 oldu. TL’deki değer kaybı, ithale bağımlılık nedeniyle üretici enflasyonuna hemen yansıdı, tüketici fiyatlarına da yansıyacak. İşte acı reçete budur!" ifadelerini kullanan Böke, dış kaynağa dayalı bir ekonomide fiyatların artarak devam edeceğini belirtti. 

Böke, rekor kıran enflasyon oranıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı; "Resmi rakamlara göre bile enflasyon yüzde 16’ya dayandı, üretici enflasyonu yüzde 25 oldu. TL’deki değer kaybı, ithale bağımlılık nedeniyle üretici enflasyonuna hemen yansıdı, tüketici fiyatlarına da yansıyacak. İşte acı reçete budur! Hepimiz, bir yanda durgunluk, işsizlik, bir yanda artan enflasyonla, adım adım aşağı yuvarlanıyoruz. İşte stagflasyon da budur! Enflasyon artarken, dolar karşısında 5.11’i gören TL’deki değer kaybı da sürüyor. TL değer kaybettikçe, ithalata ve dış kaynağa bağımlı ekonomide fiyatlar daha da artmaya devam edecek. Tek yolumuz var. O yol da, Sarayın kurduğu bu sarmalı kırmaktan geçiyor. Hep birlikte omuz omuza verip, üreten, ürettiğini adil bölüşen, halkın, emeğiyle geçinenlerin ekonomisini kurmaktan geçiyor."

Editör: Haber Merkezi