Coronavirüs salgınından en çok etkilenen meslek gruplarından birisi de kuaförler ve berberler oldu. Virüs önlemleri kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ile güzellik salonları, kuaförler ve berberlerin çalışma faaliyetleri geçici süreliğine durdurulmuştu. Yeniden açılan kuaför ve berberler ise artan vakalar yüzünden tekrar kapanmaları durumunda bir çok işyerinin iflasın eşiğine gelebileceğini duyurdu.

“Eldiven, maske, tek kullanımlık havlu gibi önlemlerle dükkanlara az sayıda müşteri alarak işimizi yapmaya çalışıyoruz” diyen Berber, “An itibariyle virüs yüzünden kapanırsak bir daha açamayız. Hükümetin esnafa yönelik destek paketi açıklaması şarttır yoksa koronavirüsten değil bizler parasızlıktan ölebiliriz. Daha önce kapatıldığımızda müşterilerin yarısı evde tıraş oldu. Halen bunun sıkıntısını yaşıyoruz bir daha kapanmayı eğer ki destek gelmezse kaldıramayız. Şahsımın Karşıyaka'da 25 yıllık meslek hayatıma sonlandırabilirim” ifadelerini kullandı.

“KİRA YASASI ÇIKARILARAK İŞ YERİ KİRALARI YARIYA İNDİRİLMELİDİR”

Destek paketinde neler olmasını açıklayan Volkan Berber, berberlerin, kuaförlerin, güzellik salonlarının daha önce yaklaşık üç ay iş yerlerini kapatan berberlere sadece Karşıyaka Belediyesi tarafından erzak yardımı yapıldığını, başka hiç bir kurumdan yardım alamadıklarını belirtirken parasal anlamda esnafın kredi notunun düşük olduğunu ve hiçbir şekilde yardım yapılmadığını kredi notlarının yükseltilmesi gerektiğini ve taleplerini bildirdi. Berber, “Almanya ve diğer ülkelerdeki gibi 10.000 bin TL geri ödemeksizin nakit para desteği olmalı, esnaf kredilerinin ödemesi bir yıl ötelenmeli ve elektrik, su, doğalgaz faturaları yarı yarıya indirilmeli, kira yasası çıkarılarak iş yeri kiralarını yarıya indirilmelidir. Aksi takdirde ülkenin ekonomisini ayakta tutan esnafın ayakta duramaz hale gelmesidir. Bu da uzun süreli düşünürsek devletin vergi alamayacak duruma gelmesidir” dedi.

Editör: Haber Merkezi