Belarus Ankara Büyükelçisi Anderi Savinykh İzmirli işadamlarını 25 Mayıs’ta düzenlenecek iş fırsatları toplantısına davet etti. Demirtaş da Türkiye ile Belarus arasındaki ticaret hacminin 400 milyon dolar olduğunu belirterek, oda üyelerine "Gidin" dedi.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Belarus Ankara Büyükelçisi Anderi Savinykh ve Belarus İzmir Fahri Konsolosu Murat Reha Yorgancıoğlu’nun katılımı ile ‘Belarus İş Fırsatları ve Tanıtım Toplantısı’ ile iki ülke arasındaki ticari işbirliğinin gelişmesini masaya yatırdı.

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan yaptırımların Belarus ile yaşanmayacağını aktaran Belarus Ankara Büyükelçisi Anderi Savinykh, “Ülke olarak ticaretin geliştirilmesine önem veriyoruz. Rusya ile aranızdakı yaptırımlar bizim ülkemiz ile olmaz. Biz doğamız gereği yaptırımlara karşıyız. Hangi nedenle olursa olsun biz yaptırımdan yana değiliz" dedi.

“RUSYA’YA ÜRÜN SATABİLİRSİNİZ"

Türkiye ile Belarus ekonomisinin birbirlerini tamamlayan ekonomilere sahip olduklarını aktaran Savinykh, “Dünyanın en büyük traktör ve kamyon üreticisiyiz. Türkiye ile ortaklaşa kamyon üretebiliriz. Belarus’ta yapacağınız yatırım ile ülkemizde üretilen ürünler ile Rusya başta olmak üzere diğer Avrasya ülkelerine mal satılabilir. Tarımda iki konuda lideriz. Süt ve et ürünlerimiz çok ileri düzeyde. Ama sebze konusunda ihtiyacımızı sizden karşılayabiliriz. Bununla birlikte 10 milyon nüfusumuz olmasına rağmen 50 üniversiteye sahibiz, bu da ülkemizde yatırım yapacak iş alemi için hazır eğitilmiş insan kaynağı anlamına geliyor. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş ise toplantının iki ülke arasındaki ticari işbirliğine katkı vereceğini söyleyerek, oda üyelerine gidin çağrısında bulundu. Demirtaş, “Türkiye ile Belarus arasında 400 milyon dolar ticaret hacmini sahibiz. İzmir ile 25 milyon dolarlık iş hacmi var. 25 Mayıstaki toplantı rakamları artıracakö dedi.

Demirtaş, Rusya ile yaşanan turizm krizinin Belarus ülkelerinden gelecek turistlere etkilemeyeceğini vurgulayarak, “Bu sene Belarus’tan 200 bin turist geldi. Bu rakam bu yıl daha da artacak" dedi.

İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi