Bademler Üretim Kooperatifi ile ortak çalışmalar yürüten Hollanda / DİDER İzmir Ofisi, Kesme çiçek ihracatı konusunu geliştirmek amacıyla, Hollanda Çiçek Borsası uzmanlarını Bademler’e davet etti ve heyetler arası görüşmeler başladı.

Ülkemiz, yılda 370 milyon Euro’luk bitki ve çiçek ithal ediyor. Türkiye’nin tüm çiçek ihracatı ise 70 Milyon Euro civarında. Yani tarım ülkesi Türkiye çiçeği de ithal ediyor. Diğer taraftan Ege bölgesi, Bergama, Ödemiş, Tire, Seferihisar gerek bitki, gerekse de çiçek üretimi için dünyada en iyi toprak ve klimaya sahip bölgelerden biri. Doğru organize edilmesi halinde bu bölge çiçek ve bitki ihracatını kat be kat arttıracak imkanlara sahip. Ancak, üretim kooperatifleri ve üreticiler ürünlerine sürekli ve güvenli bir pazar bulamadıkları için bazıları seralarını kapatmakta, araziler ise süratle inşaat arsasına dönüştürülmekte.


 

Bademler Kooperatifi Başkanı Murat Kulaç’ın verdiği bilgiye göre kooperatif, 320.000 m² lik arazisinde her türlü fidan yetiştirme, çiçek – fidan üretimi ve diğer tarımsal faaliyetlerini sürdürüyor. Hollanda ile yapılacak bir işbirliğine açık olduklarını, ortak proje, yatırımlar ve ihracat için her türlü desteği vereceklerini belirtti. 

Toplantıya Hollanda’dan gelerek katılan Zeki Baran ve uzun yıllardır Seferihisar’da yaşamakta olan Hans Van Gennip ve Gerrit Mak, yaptıkları açıklamada Bademler Kooperatifi'nin imkanları ve arazilerini yerinde gördüklerini, bölgenin klima ve toprak açısından sınırsız imkanlar sunduğunu belirttiler. 
İlk etapta ihracata yönelik 10 farklı çeşit bitkininin üretilerek Hollanda Çicek Borsası’da deneneceğini ifade ettiler. İlerleyen süreçte, üretimin başkaca bölgelere yayılabileceğini, farklı çeşitlerle zenginleşeceğini umduklarını ifade ettiler.

Ayrıca Hollanda’da büyük çiçek seralarının üretim yapmakta zorlandığını, sera ısıtmada kullanılan enerji fiyatlarındaki artışlar ve emlak alanı darlığı yüzünden üretimin sekteye uğramaya başladığını, gelecek dönemde Hollandalı bitki üreticilerinin yurt dışında üretime kaymaya başlamasının beklendiğini dile getirdiler. 

"Hollandalı üretici firmaların İzmir Bademler’e gelmeleri ve üretime burada devam etmek için Hollanda’da bir dizi tanıtım çalışması başlatmaya karar verdik" dediler. 
 
Toplantıya katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi danışmanları da Hollanda‘yla kurulan bu bağın kendileri için çok büyük bir önem taşıdığını, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer‘in tarım konusuna çok büyük önem verdiğini, bu çerçevede bademler köyü nde 40.000 metre² arazi üzerine bir tarım lisesi inşa edeceklerini ve burada iki yüze yakın öğrenciye tarımı temelden öğreteceklerini belirterek, İBB Tarım Daire Başkanlığı'nın konuyu ele aldığını, Bademler Köyü'nün bilhassa çiçekçilik ve fidan yetiştiriciliği konusunda örnek bir nokta olacağını, Avrupa’dan, Hollanda’dan buraya gelecek ve yatırım yapacak diğer tarımsal işletmelere İBB olarak her türlü desteği vereceklerini vurguladılar. İBB danışmanları ayrıca bölgede jeotermal ile sera ısıtma imkanları olduğunu, yeni kurulacak seraların doğaya zarar vermeden, karbon salınımına neden olmaksızın, jeotermal ısıtma ile üretim yapabileceğini belirttiler. 

DİDER Başkanı Ahmet Güler ve Başk.Yrd. Can Ersoy ise, Dünya Kenti İzmir Derneği’nin, İzmir’in yurtdışı bağlarının daha da güçlendirilmesini amaçladığını, Avrupa’daki doğru ve tam yetkili kuruluşlar ile İzmir’in yetkin kurumlarını bir araya getirerek, kent diplomasisi çerçevesinde gönüllü olarak yoğun çaba harcadıklarını belirttiler.