Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük gıda fuarı olan Summer Fancy Food Show, bu yıl 26- 28 Haziran 2016 tarihlerinde 62. kez ABD'nin New York kentinde düzenlendi. Fuarın Türkiye milli katılım organizasyonu Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından 17. kez başarıyla gerçekleştirildi. Yaklaşık 180 bin ürünün sergilendiği fuarda 50 ülkeden 2500’e yakın katılımcı yer aldı. Fuarı 3 gün boyunca 23 binden fazla ziyaretçi gezdi. Türkiye milli katılım organizasyonu EİB tarafından gerçekleştirilen fuara 40 Türk firması katıldı. Ayrıca Türkiye’nin New York Başkonsolosu Ertan Yalçın, Başkonsolos Yardımcısı Serdar Özkan ve Ticaret Ataşesi Özgür Çelikel fuarı ve katılımcı firmaları ziyaret etti. Dünyanın en önemli gıda ithalatçı ülkelerinden biri olan Amerika Birleşik Devletleri'ne Türkiye’den yoğun bir şekilde gıda ve tarım ürünleri ihracatı gerçekleştirdiğini belirten EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, “Amerika Birleşik Devletleri, yıllık yaklaşık 130 milyar dolar gıda ürünleri ithalatı yapıyor. Bu ithalattan en azından 1 milyar dolarlık pay almak istiyoruz. Summer Fancy Food Fuarı bu hedefi gerçekleştirmemiz açısından çok değerli bir fuar. Türkiye’nin Amerika Birleşik Devletleri’ne 2015 yılında yaptığı toplam tarım ihracatının 656 milyon dolar olduğunu göz önüne alırsak Türk gıda, tarım ihracatçıları için çok önemli bir pazar olduğunu unutmamak gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Türkiye’den ABD’ye ihracatı yapılan başlıca ürünlerin kuru meyveler, kurutulmuş domates, konserve ürünler, şekerli mamuller olduğunun altını çizen Tarakçıoğlu, Summer Fancy Food Fuarı’na Türkiye'den kuru meyveden turşuya, helvadan kurutulmuş domatese, baharattan hazır yiyeceklere birçok ürün ihracatçısı firmanın ürünlerini sergilediğini fuarda ayrıca Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG), Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu, Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu ile Un ve Unlu Mamuller Tanıtım Grubu’nun tanıtım faaliyetinde bulunduğunu kaydetti. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep ise, “Türk gıda ihracatçılarımıza yeni kapılar açacağına olan inancımızla gerçekleştirdiğimiz gıda sektöründe tüm dünya tarafından önemsenen bu ünlü fuara yaklaşık 540 m2lik alanda yerimizi alarak 35 firma ve 5 tanıtım grubu ile katılım sağladık. Türk gıda ürünlerinin tüm dünyada bilinirliğini artırmak istiyor ve bu çerçevede tanıtım faaliyetlerimizi sürdürüyoruz" diye konuştu.

Türkiye Milli Katılım Organizasyonu Ege İhracatçı Birlikleri tarafından yapılan Summer Fancy Food Show’da Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Moiz Hemsi, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yardımcısı Nergis Büyükkınacı temsil etti.


İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi