TUGAY CAN/İZ GAZETE- Altın fiyatlarında yaşanan artış ‘düğün sezonu’ olarak bilinen yaz aylarında evlenenleri olumsuz yönde etkiledi. Gelenekselleşen ve evlenen çifte takılan altınlar bu yıl yerini para takmaya yöneltti. Altın fiyatlarında yaşanan artış vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor ancak altın alacakları bekleyen çok daha büyük bir problem söz konusu: ‘Altın sahtekarları’

Altın fiyatlarında yaşanan artış ‘sahte altın’ vakalarında da artışa neden oluyor. Cezalandırma konusunda da hukuki bir sıkıntı yaşanıyor. Sahte para basanlara 20 yıla kadar varan cezalar söz konusu iken sahte altın konusunda ise aynı durum söz konusu değil.

Özellikle son bir yıl içerisinde altın fiyatlarında dolar endeksli yaşanan artış, kuyumculuk sektöründe de aksamaya neden oluyor. Fatura ise yine vatandaşa çıkıyor. Son yıllarda sahte altın vakalarında artış yaşanıyor. Kuyumculuk sektöründe yaşanan problem hakkında konuşan İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, altın fiyatlarında yaşanan artış sebebiyle sahte altın vakalarında artış yaşandığına dikkat çekti. Yetkililere çağrıda da bulunan Baransel, ‘Kuyumculuk Kanununun’ çıkarılıması gerektiğini savundu.

Altın fiyatlarında yaşanan artışın kuyumcuların işlerini olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Baransel, fiyatlarda yaşanan artışın kuyumculara kar sağlamadığına dikkat çekti.  

Baransel “Esnaf ürün satamıyor. Dolayısıyla vatandaş da altın ya da çeyrek alamıyor. Çeyrek altının fiyatı ortada. Bu nedenle sektör ciddi anlamda sıkıntı yaşıyor” dedi.

DOLANDIRICILARA DİKKAT!

Altın fiyatlarında yaşanan dengesiz fiyat artışlarının sahtekarların önünü açtığına vurgu yapan İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, “En büyük paramız 200 lira. Cumhuriyet altını ise bin 800 lira. Eğer sahte para basarsa 20 yıl hapis yatacak. Ancak altın bastığı zaman suçu dolandırıcılık üzerinden değerlendiriliyor. Dolandırıcılar tarafından yapılan sahte altınlar tıpkı kuyumcudan alınmış gibi duruyor ama alakası bile yok. 15-20 liraya mal ediliyor” ifadelerini kullandı.

Kuyumculuk Kanunu’nun çıkartılarak çok acil önlemler alınması gerektiğini savunan Baransel, “Bu yasa gerçekleşmez ise insanların evlendiği yaz aylarında dolandırıcılık olayları ile daha sık karşılaşmış oluruz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi