ÖZLEM KARA/ İZ GAZETE - Yeni normalleşme süreci ile ilgili İz Gazete’ye açıklamalarda bulunan Alsancak esnafı, dükkanlarını açtıkları için heyecanlı olduklarını fakat gelir konusunda bir beklentilerinin olmadığını ifade ettiler. 

AÇILIŞ SAATİMİZ 19:00 OLMALI!

2 Mart itibari ile dükkanını açtığını ifade eden meyhane işletmecisi Ramazan İçen,  normalleşme süreci kapsamında mekanların saat dilimine tepki gösterdi. İçen;  kafe bar, meyhane gibi işletmelerin saat 7’den sonra iş yaptığını, bu saat düzenlemesinin de onları zor duruma sokacağını belirten İçen sözlerine şöyle devam etti : “Dükkanımızı açtığımız için sadece heyecanlıyız ama para kazanacağımız ile ilgili bir beklentimiz yok.  Onun dışında biz 3 ay kapalı kaldık. Biz alkol satışı yaptığımız için, destek paketlerinden mahrum kaldık. Pandeminin başlangıcında da 3 ay kapalı kaldık toplam 6 ay  biz devletten yardım alamadık. Bizim şu an ayaklarımızın üzerinde duracak halimiz de kalmadı.”  Alkollü mekanlar için saatlerin gevşetilebileceğini belirten İçen, “Bizim gibi alkol satışı yapan işletmelerin para kazanmasını istiyorlarsa, bizim açılış saatimizi 19.00 kapanış saatimizi 00.00 yapabilirler. Biz bu saat dilimleri içerisinde iş yapabiliyoruz” dedi. 

‘İCRALIK OLDUK’ 

Alsancak’ ta dört lokanta sahibi olan Şükrü Barış, dört işletmesi de kapalı olduğu için mülk sahibi tarafından icralık olduğunu belirtti. Barış, “4 işletmem de kapalıyken ben kiramı ödedim, hiçbir indirim yapılmadı. Şu an açılıp açılmamamsı bize bir şey fark ettirmedi.  Elektriklerimiz icraya verildi, mülk sahipleri bizi icraya verdi. Kredi çekip kira ve elektriklerimizi ödedik. Şimdi kredi borçlarını ödemeye çalışıyoruz. İzmir insanı Alsancak’a saat 21.00 dan sonra gezmeye gelir. Esnafın dükkanlarını, saat 21.00’dan önce kapatmasının esnaf için hiç iyi olmayacağını tahmin ediyorum” dedi. 

‘HERKES DİKKAT ETMELİ’

Kafe işletmecisi Korkut Ergönül, mekanlar açıldıktan sonra her şeyin normale döndüğünü dile getirdi. Ergönül, mekanların açılması durumu herkesi heyecanlandırdı. Yasaklardan sonra normale döndük, herkes çok dikkat etmeli. Çünkü yasaklar geri gelirse, bundan sonra ne esnaf için ne de insanlar için geri dönüş olamayacak. Çünkü herkes borç içinde” ifadelerini kullandı. 

‘AÇILMAK BİZİM İÇİN FIRSAT DEĞİL ANTİFIRSAT’

Bar işletme sahibi Selçuk Çoban yeni normalleşme kararları  kapsamında,  verilen saat kısıtlamalarının alkol sektörüne saldırı olarak gördüğünü dile getirdi. Çoban  Bizim iş hayatımız, saat 19.00’den sonra başlıyor. 19.00 den sonra bizim mekanımızı kapatmamız bizim için bir fırsat değil,  antifırsat oldu. Önümüzdeki günler saatler daha ileriye çekilebilir. En azından beraber çalıştığımız arkadaşlarımızı, mülk sahiplerimizi mağdur etmeyiz.  Biz bir yıldır kapalıyız. Resmiyette alkollü restoranlar açılırken barlar açılmadı. Biz  hibe desteği de  alamdık. Bizim yanımızda 26 çalışan arkadaşımız bulunuyordu, şu an hiçbiri çalışmıyor ve işsizler” dedi.

Editör: Haber Merkezi