Gizem TABAN/İZ GAZETE- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon haziran ayında yüzde 1,94 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon ise 17,53 oldu.6 aylık enflasyon yüzde 8,45 olarak belirlendi. Yaklaşık 8,5 milyon işçi emeklisi ve hak sahibinin aylıkları da bu yılın ilk 6 aylık enflasyon rakamıyla belirlenecek. Memurlar ve memur emeklileri temmuz ayında maaşlarına yüzde 3'lük sözleşme zammına ek olarak yüzde 5,45 enflasyon farkı alacak. İşçi emeklilerinin aylıkları, 6 aylık enflasyon oranında zamlanacak. Buna göre, SSK ve Bağ-Kur emeklisinin zam oranı yüzde 8,45 olacak. Açıklanan enflasyon rakamlarını ve emekli maaşları için söz konusu zam oranları değerlendiren Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Emekli- Sen Ege Bölge Temsilcisi Hüseyin Özkaynak, emeklilerin açlığa ve yoksulluğa mahkum edildiğini belirterek AKP iktidarına eleştirilerde bulundu. 

‘GERÇEKLERLE ÖRTÜŞMÜYOR’

Açıklanan enflasyon rakamlarının gerçekle örtüşmediğini belirten DİSK Emekli-Sen Ege Bölge Temsilcisi Hüseyin Özkaynak, “Bu enflasyon zaten doğru bir enflasyon hesaplaması değil. TÜİK bunları neye göre hesaplıyor anlamış değiliz. Pazardaki enflasyonu bizzat kendim yaşadım. Meyve fiyatlarına baktım, 10 liranın altında hiçbir meyve yok, sebze fiyatları korkunç pahalı. 2000 yılından önce, 2000 yılından sonra, 2008 yılından sonra maaş hesaplama kat sayıları hep değiştirildi. Bu durum da emekliler arasında bir uçurum yarattı. Bunun düzetilmesi, denkleştirilmesi lazım. Bu hesaplamalarla emeklileri daha çok yoksullaştırdılar, insanları daha çok açlık ve sefalete teslim ettiler. Yoksulluk sınırı 9 bin lirayı geçti, açlık sınırı 3 bin liraya dayandı. Yani bu açıklanan rakamlar gerçekle örtüşmüyor” açıklamalarında bulundu.

‘SANDIKTA KARŞILIĞINI BULACAKLAR’

Elektriğe ve doğalgaza yapılan zamları hatırlatan Özkaynak, “Siz insanları bu şekilde açlığa ve yoksulluğa mahkum ettiğiniz sürece elbette yarın seçimlerde bunun karşılığını bulacaksınız. Emekliler gerçekten çok zor durumda. İnsanlar, çocuklarına, torunlara 5 lira harçlık verecek halde değiller, kendileri ihtiyaçlı durumda. Bu iktidar emek düşmanı, emekli düşmanı!” dedi.

‘MAAŞLAR EN AZ 5 BİN OLMALI’

Mevcut koşullarda en düşük emekli maaşının 5 bin lira olması gerektiğini vurgulayan Özkaynak, “Bin 500, bin 300 lira, hatta 900 lira emekli maaşı alanlar var. Bu insanların nasıl geçindiğini görmek lazım. En düşük emekli maaşı asgari ücret düzeyine çekilmeli. Emeklilerin hayata biraz uyum sağlayabilmeleri, biraz rahatlayabilmeleri için de 5 bin liranın altında emekli maaşı olmaması gerekir” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi