Doların 3,50 lirayı geçtiği ve savaşın büyük bir hızla devam ettiği Türkiye'de ekonomik kriz ve işsizlik giderek yükseliyor. Diğer yandan meclis bütçe görüşmelerinin de söz konusu olduğu bu günlerde İzmir'deki meslek odaları ve sendika temsilcileri Türkiye'nin ekonomik durumunu değerlendirdi.

'İŞSİZLİK ŞİŞTİ ÜLKE EKONOMİK KRİZE GİRDİ'

AKP'nin son 14 yıldır uygulamada olan politikalarından dolayı ekonominin çok derin yaralar aldığını kaydeden Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir Şube Yöneticisi Melih Yalçın, AKP'nin Türkiye ekonomisini üretimin olmadığı sıcak paraya dayalı bir politikayla yönetmeye çalıştığını ifade etti. Son 14 yıldır ekonomisini inşaat sektörü üzerinden yürüttüğünü kaydeden Yalçın, "Yaşanan siyasi belirsizlikten dolayı sıcak para kaynakları Türkiye'yi terk etti. Üretime ve sanayiye yatırım yapılmıyor. Dolayısıyla işsizlik şişti ve ülke ekonomik olarak krize girdi" dedi.

'BELİRSİZLİK ARTIYOR, KRİZ DERİNLEŞECEK'

Hükümetin krizi atlatmak için bütçe görüşmelerinde kara para kaynaklarına yönelebileceğini ifade eden Yalçın, "Vergi barışı gibi yasalarla bu tip kaynaklar oluşturulabilir. Ancak kara para daha rahat bir yer bulunca da geldiği gibi gider. Ekonominin bu düzeyde bir krizde olmasının başka bir nedeninin ise hükümetin içeride ve dışarıda yürüttüğü savaşlar olduğunu kaydeden Yalçın, "Türkiye'nin içerde ve dışarıda yürüttüğü savaşlardan dolayı ciddi bir belirsizlik oluştu. Belirsizlik arttıkça da kriz daha da derin hale gelecek."

'FATURA EMEKÇİLERE KESİLİYOR'

Türkiye'ye kriz nerden gelirse gelsin bunun faturasının emekçilere kesildiğini kaydeden Yalçın "Sistem bunun üzerine kurulmuştur. Bütçe görüşmeleri bizi şaşırtmayacak mümkün olduğu kadar kendi yandaşlarına ve kendi sanayicilerine yönelik adımlar atacaktır" dedi. Emekçilerin sokağa çıkması gerektiğinin altını çizen Yalçın,"Emekçilerin kendi haklarını savunmaları gerekiyor. Ancak bunu bildikleri için korku imparatorluğu kuruldu. Onun için bu zaman sokağa çıkma zamanıdır."

'ÇATIŞMANIN OLMADIĞI ORTAMDA SEÇİME GİDİLMELİ'

Türkiye'nin çok köklü reformlara ihtiyacı olduğunu kaydeden Yalçın, "Kısa vadede yapılabilecek en iyi şey Ortadoğu'daki savaştan çekilmek, OHAL'i kaldırmak, çözüm sürecine yeniden başlamak, AB ile müzakerelere devam etmek, terörle mücadele yasasını değiştirmek, idam tartışmalarını yok etmek ve savaşın, çatışmanın olmadığı bir ortamda yeniden seçime gitmek gerekiyor" dedi.

Uzun vadede yapılacak adımları ise şöyle sıraladı, "Eğitim yapboz tahtasına dönüşmüş durumda. Bilimsel ve köklü bir Eğitim sistemi oluşturulmalı. İnşaata dönelik yatırımları azaltıp sanayiye ve üretime aktarılmalı" dedi.

'HALKTAN ÖNCE KENDİLERİ DOLARLARINI BOZDURSUN'

Türkiye ekonomisinin tepe taklak bir durumda olduğunu kaydeden KESK Dönem Sözcüsü Bahri Akkan, yaşanan krizin faturasının da emekçilere kesildiğini kaydetti. Mecliste yürütülen bütçe tartışmalarına dikkat çeken Akkan, "Bütçe görüşmelerinde bunun emekçilere fatura etmeye çalışılıyor. Bunun en açık göstergesi dolaylı vergileri artırmak oldu" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'yastık altında ki dolarlarınızı bozun" çağrısını hatırlatan Akkan, "Halka dolarlarınızı bozun diyorlar. Ancak Hükümete yakınlığıyla bilinen bankalar dolar rezervlerini iki katına çıkarmış durumda. Halktan önce kendileri bu uygulamayı yapmalı" diye konuştu. 2001 krizine kıyasla çok daha derin olan bir krizi tespit etiklerini kaydeden Akkan, "Türkiye ekonomisi yönetilemez bir halde. Çok ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıyayız" dedi.

Akkan, krizden kurtulmanın yollarını ise şöyle sıraladı, "Diktatörlük heveslerinden vazgeçilmeli. Acil demokrasiye ihtiyaç var. OHAL son bulması gerekiyor. Uzun vade de üretime dayalı bir ekonomiye geçilmeli" diye konuştu.

DİHABER

Editör: Haber Merkezi