Cihan Başakcıoğlu – Basmane Çukuru'nda 18 yıl önce temeli atılan ve davalık olan "Ege Dünya Ticaret Merkezi"nin inşaatına tekrardan başlandı. Şehir plancılarının "Yeni bir kent suçu hayata geçiyor" dediği projenin yürütücülüğünü AKP'ye yakınlığıyla bilinen Sancak Ailesi’ne ait Livamine Madencilik A.Ş. yapıyor.

İLGİLİ HABER: "İzmir'in tarihi sermayeye dağıtılıyor"

ivamine Yapı Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından bu alanda Folkart İzmir Toplu Konut, İş Merkezi ve Ticaret Merkezinin yapılması ve satışa sunulması hedeflenirken, proje alanında 2 adet blok inşa edilerek 420 adet farklı büyüklüklerde konut yapılacak. Aynı zamanda proje alanında 170 adet bağımsız bölümden oluşan iş merkezi ve 40 adet bağımsız bölümden oluşan ticaret merkezi yapılması da planlanırken, projede 31 bin 200 metrekarelik alanın Büyükşehir Belediyesi Hizmet Alanı olarak kullanılacak. Projenin 2020 tarihinde tamamlanacağı belirtiliyor.

18 yıldır "Basmane Çukuru" olarak bilinen Ege Dünya Ticaret Merkezi’nin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından satış ihalesi Ocak ayında yapıldı. İhaleye, tahmini bedel olan 80 milyon dolarlık tek teklifi Folkrat Yapı’yı da bünyesinde bulunduran Sancak Ailesi’ne ait Saya Grup’un Livamine Madencilik A.Ş. şirketi verirken, Basmane çukuru 80 milyon dolara Sancak Ailesi'ne ait Saya Grup'a satıldı. İhale sürecinin de bir hayli tartışmalı ve şaibeli geçtiği kamuoyuna yansımıştı.

PROJENİN ATIK RAKAMLARI ÜRKÜTÜCÜ!

3 yıl gibi bir süre boyunca çalışmaların devam etmesi beklenen proje kapsamında meydana gelecek başlıca çevresel etki oluşturabilecek atıklar ve miktarlarına ÇED raporunda yer verildi. Raporda ortaya çıkması beklenen atık miktarına ilişkin rakamlar ise ürkütücü. Projenin inşaat aşamasında çalışacak personelden ve tekerlek yıkama suyundan kaynaklı günde 47 metreküp atık su oluşumu bekleniyor. Proje tamamlandıktan sonra ise işletme aşamasında ise konutların kullanımı, ticaret merkezlerinden kaynaklı, havuzların sirkülasyon ve bakımlarından kaynaklı günde 342,65 metreküp atık su oluşacak.

İLGİLİ HABER: "İzmir'in tarihi sermayeye dağıtılıyor"

Projede inşaat aşamasında çalışacak personelden kaynaklanacak günde 252 kilogram biyolojik olarak bozulabilir evsel nitelikli katı atık, günde 84 kilogram ise ambalaj atığı ortaya çıkacak. Konut yerleşimine geçilmesi ile konutlardan, belediye binası ve ticaret merkezlerinden kaynaklanacak evsel nitelikli katı atık oluşumu ise günde 4 milyon 930 bin 8 kilogramken, günde 1 milyon 643 bin 6 kilogram ambalaj atığı oluşması bekleniyor. Öte yandan çalışmalar süresince alanda 4 metrelik kazı çalışması yapılması nedeniyle 158 bin 32 ton hafriyat toprağı oluşacak. Projenin inşaatı ve işletme aşamasında kullanılacak olan pillerin ömrünü tamamlamasından sonra ise çok sayıda atık pil ve akü ortaya çıkması bekleniyor.

'YENİ BİR KENT SUÇU HAYATA GEÇİYOR'

Projeyi değerlendiren Şehir Plancısı Özlem Şenyol, imar planı ile çelişen durumlar olduğunu belirterek, projede imar planı üzerinde verilen yapılaşma hakkı ile uymayan yapılaşma söz konusu olduğunu söyledi. "Çevresi ile etkisi düşünüldüğünde öncelikle zamanında imar planı değişiklikleri ile verilmiş 5 emsal yapılaşma koşulu, yani 104 bin metrekarelik yapılaşma kararı İzmir'in tarihi kent merkezine yapılmış olan büyük bir kötülüktür. Kent suçudur" diyen Şenyol, yapının yakın çevresi olan tarihi kent merkezinde ve Kültürpark üzerinde ise sosyal ve fiziki dokunun olumsuz yönde etkilenmesi durumu ile karşı karşıya kalınacağını ifade etti.

'BÖLGENİN KİMYASINI BOZACAK'

Projede belirtilen ortaya çıkacak atık miktarının birçok altyapı sorununu da beraberinde getireceğini söyleyen Şenyol, "Yaratacağı altyapı sorunlarından birisi de atık miktarı ve bu atığın kent merkezinden depolama ve bertaraf tesislerine taşınmasıdır. Bölge ulaşım, otopark ve diğer altyapı kapasitesi doygunluğa ulaşmış hatta trafik sorunun yaşandığı bir bölgedir. Aynı zamanda yeterli donatı alanı kişi başına düşen yönetmeliklerde belirtilen koşullar alanda eksikken üzerine büyük bir kullanım yoğunluğu daha getirilmektedir. İleride Basmane’nin, Kemeraltı’nın, Kültürpark’ın geleceği artık bu yapının getireceklerin den ayrı düşünülemeyecek. Yaratacağı rant baskısı ve altyapı sorunları bölgenin kimyasını bozacaktır" dedi.

AK UCUBE

Tüm proje esasta böyle planlanmışken, Folkart sponsorlu sosyal medya paylaşımları ile algı yaratmaya çalışıyor. ‘Kararı İzmirliler verecek’ sloganıyla allanıp pullanan proje için sosyal medyadan çağrı yapan firma, İzmirlilerden paylaştığı 3 proje fotoğrafından birine oy vermesini ve yapılacak olan binaya isim bulmasını istiyor. Sosyal medyada tepki çeken paylaşıma bir kullanıcının yorumu  dikkat çekti. İsim önerisi olduğunu söyleyen İzmirli, Folkart’ın sahibi Ethem Sancak’ın “Erdoğan’a aşığım” sözüne atıfta bulunarak şunları paylaştı:  “AKP’li yandaşların İzmir’e dikmek istediği bu çirkin şeye isim önerim var: AK UCUBE”

DİHABER – İZ GAZETE

İLGİLİ HABER: "İzmir'in tarihi sermayeye dağıtılıyor"

Editör: Haber Merkezi