Toplam 335 ortağı bulunan İzmir Girişim Grubu ilk toplantısını Swissotel'de gerçekleştirdi. Grubun gayrimenkul, turizm, teknoloji ve sportif yatırımlar konusunda hizmet vereceği öğrenilirken toplam sermayesinin de şu an için 120 milyon lira olduğu açıklandı. Toplantıda konuşan İzmir Girişim Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Karace, “Ortaklarımız arasında CMS, Bakioğlu, Norm Holding gibi kuruluşların yanı sıra Mehmet Ali Kasalı, Hasan Küçükkurt, Mustafa Karabağlı, Azat Yeşil gibi önemli iş insanları da yer alıyor. Tüm ortaklarımızın toplam sermaye büyüklüğü, İzmir'in toplam sermayesinin yarısını geçmekte. Kısa süre içinde sermayemizi de 1 milyar liraya çıkarmak istiyoruz” diye konuştu. 

İş dünyasından ESİAD, BASİFED, İZSİAD gibi önemli derneklerin de bu yapıya destek verdiğini aktaran Başkan Karace, 40 yakın ortağın ise bayanlardan oluştuğunu vurguladı. Yaklaşık 3 ay önce spor kulüplerinin şirketleşmesi ve Karşıyaka’nın da bu konuda ilk adımı atması gerektiğini düşünerek harekete geçtiklerini söyleyen Karace, “İzmirli kulüplerin şu anda bu yapıya ilgisi yok ama ilerleyen süreçte değişeceğine inanıyoruz. Şimdilik ağırlıklı olarak sanayici ve inşaat sektöründen üyelerimizle yola çıktık” dedi. İlk hedeflerinin İzmir'in önemli kuruluşlarını ve iş insanlarını bir arada toplayıp başarılı işlere imza atmak olduğunu vurgulayan Karace, “Gayrimenkulde uygun alanları İzmir ekonomisine ve şirketimize kazandırmak istiyoruz. İZKA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Azat Yeşil’i de gayrimenkul çalışmalarının başına getirdik. Grubumuz 500 ortağı oluşturduktan sonra da halka arza çıkacak” ifadelerini kullandı.


İzmir Girişim Grubu ortağı İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt ise Karşıyaka Spor Kulübü'nün şirketleşmesi olarak algılanan bu oluşumun, sportif anlamda bir kent için atılmış en etkili adım olacağını anlattı. Amaçlarının para kazanan ve yatırım yapan sportif odaklı bir şirket kurmak olduğunu belirten Küçükkurt, şirketi koşar hale getirmek için yoğun çaba harcayacaklarını söyledi. ESİAD Başkanı Mustafa Karabağlı ise riskli ve maceralı işlere giremeyeceklerini anlatarak, “Sanayiciyiz ama sanayi yatırımı düşünmüyoruz. İlk ana fikir, gayrimenkul geliştirme. Sigortacılık ve hizmetler sektöründe gelir getirici faaliyetler yaratacağız. Sermayemizi de gayrimenkul fırsatlarında kullanacağız” dedi.


Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Kasalı da, İzmir'deki spor kulüplerinin amatör yöneticiler tarafından yönetilmesi sorunu olduğunu belirtti. Kasalı, “Bu kişiler kendi paralarını harcamadıkları için plana dayalı rasyonel girişimlerde bulunamazlar. Biz, 'Bu kulüpler şirketleşsin' dedik ama onlar bundan yan şirketler kurmayı anladı ve hala amatör kişiler tarafından yönetilmeyi seçti. Spor kulüplerimizin hepsi ölmüşler, zombi olmuşlar ama farkında değiller. Bizim yeni nesil yöneticilerle yola devam etmemiz gerek. Burada yepyeni bir modelin eşiğindeyiz. Bunu İzmir'in spor önderlerine anlatabilirsek Türkiye'ye örnek olacak bir girişim olur. Bizim savunduğumuz yapıda kulübün herhangi bir sahibi olmayacak, muvazaalı bir şirket kurmadan; eski tas, eski hamam demeden, gerçek anlamda akılcı ve rasyonel kararlarla Karşıyaka Spor Kulübü özelinde bir örnek yaratmamız gerektiğine inanıyorum.”

Editör: Haber Merkezi