İZ GAZETE - Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer), İzmir Şubesi Yönetim Kurulu yazılı bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında yapılmakta olan “Evde kal” çağrılarına dikkat çekilerek “İnsan hayatının önemi vurgulanıyorsa halkın ekonomisine ilişkin radikal kararlar alınması şarttır” ifadeleri kullanıldı. Geçtiğimiz günlerde açıklanan ekonomi paketinde halkın ve esnafın olmadığı belirtilerek “Açıklanan Ekonomik Koruma Tedbirleri patronlara 100 Milyar TL sunarken halka sadece kolonya ve maske öngörmektedir” denildi.

Açıklamada “Halkın ekonomik tedbir olarak beklentileri daha farklıdır” ifadesi kullanılarak o tedbirler şöyle sıralandı:

1) Halkımızın temel tüketim kalemlerinde, gıda, temizlik, ısınma, yakıt/akaryakıt, elektrik, su başta olmak üzere, özellikle son 2 yılda yapılan zamlar derhal geri çekilecek. 1 sene boyunca bu kalemlerde herhangi bir zam yapılmayacak.

2) Temel tüketim kalemlerinde, gıda, temizlik, ısınma, yakıt, elektrik, su başta olmak üzere tüm vergiler kaldırılacak.

3) Kredi Kartı, kredi ödemeleri ve bankalara karşı olan her türlü borç ile elektrik, su, doğalgaz, cep telefonu faturaları virüs tehlikesi bitene kadar ertelenecek. Bu ödemeler süreç sonunda yapılandırmaya tabi tutulacak.

4) Virüsle mücadele boyunca elektrik, su, doğalgaz faturalarının yarısı devlet ya da tedarikçi şirketler tarafından karşılanacak. Herkesin iletişimi için internette kota sınırlamaları kaldırılacak.

5) Devlete karşı olan her türlü borç, virüs tehlikesi bitene kadar ertelenecek. Bu ödemeler süreç sonunda yapılandırmaya tabi tutulacak. Süreç boyunca hiçbir işletmeden Vergi, SGK primi, Resim, Harç alınmayacak.

6) Vatandaşın kira ödemeleri ertelenecek, bu yönde düzenlemeler çıkarılacak, mülk sahipleri kira garantisi ile korunacak ya da bu kira ödemeleri devlet tarafından bizzat yapılacak.

7) İşten çıkarmalar yasaklanacak. İşverenlere, SGK primi, kira ve maaş yardımı yapılacak. İşsiz vatandaşlarımız için İşsizlik Sigorta Fonundan ek yardım yapılacak. Öğrencilere virüsle mücadele boyunca belirlenen miktarda aylık ödeme yapılacak.

8) Çek ve Senetlerin vadeleri ertelenecek, çek ve senet veren işyerleri için yardımlar yapılacak.

9) Sağlık çalışanlarına ek mesai ücreti verilecek, özlük haklarına ve sosyal hayatlarına dair ek haklar verilecek. Çocukları olanların ücretsiz kreş/bakım ihtiyacı karşılanacak. Çalıştıkları yerlere yakın tüm otellerde ücretsiz konaklama olanağı verilecek.

10) Hayatı idame ettirmek için gerekli mal ya da eşyayı üreten yerler dışında kalan ve belirli bir sayının üstünde yoğun sayıda çalışanı olan işyerleri başta AVM’ler olmak üzere kapatılacak. Buralarda çalışanların işten çıkarılması önlenecek ve işverenlere SGK primi, kira ve maaş yardımı yapılacak.

11) Çiftçinin, üreticilerin, hayvancılık yapanların yukarıda sayılan tedbirler dahilinde borçları ertelenecek ve bu kişiler desteklenecekler.

Editör: Haber Merkezi