Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, İzmir'in yaşam biçiminin, klimatik yapısının, Alaçatı Ot ve Urla Enginar Festivali'nin önemli etkisinin bulunduğunu söyledi.

Havanın güzel olması, hafta sonu tatilinin de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ile birleşmesiyle, İzmir ve çevresi vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Gerek İzmir'den gerekse de il dışından tatilciler, Urla Enginar Festivali başta olmak üzere, Foça, Alaçatı, Çeşme, Seferihisar'a ve diğer bölgelere akın etti. Bu bölgelerdeki konaklama tesislerinde doluluk oranları yüzde yüzlere çıktı. Esnafın yüzü güldü.

ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, bu ilgiye birkaç nedenin etki ettiğini söyledi. İzmir'in, İzmirlinin yaşam biçiminin önemli bir etken olduğunu vurgulayan Mehmet İşler, "Kentte otellerde doluluk oranımız yüzde 100'e ulaştı. Seferihisar ve Gümüldür'de bu yüzde 90 oldu. Son iki yılda turizmde yaşanan daralma, özellikle yerel turistin ilgi gösterdiği İzmir ve çevresinde bunu yaşatmadı. Kentin kentlinin yaşam biçiminin yanı sıra klimatik, atmosferik havası önemli bir etki. Bir de Alaçatı Ot Festivali ve yine Urla Enginar Festivali de önemli biri çekim merkezi oldu. Bunda başarılı olunduğu gösterilmiş oldu. Yerel yönetim, akademi ve sektör el ele verdiği zaman başarı da geldi. Bunun bu iki yerle sınırlı olmaması lazım. Foça, Seferihisar ve Selçuk'un da, arkadan gelmesi lazım. Süt Tire için çok önemli. Orada bol peynir çeşitlerinin bulunduğu bir peynir festivali, İzmir Körfezi'nde de yat ya da yelkenli festivalleri olabilir. Bunlar ilgiyi daha da arttıracaktır. Çünkü İzmir 19 Mayıs ile şeker bayramında da aynı ilgiyi şimdiden almaya başladı" dedi.

Editör: Haber Merkezi